aparat dentar mobil copii

Aparat dentar mobil copii


Aparat dentar mobil copii

Aparat dentar mobil. Caracteristici de baza

Aparat dentar mobil la copii. Ce rol indeplineste?

Aparat dentar mobil. Principalele cauze ale malocluziilor

Importanta tratamentelor cu aparat dentar mobil la copii

Aparat dentar mobil. Recomandari


Tratamente de ortodontie cu aparat dentar mobil pentru copii


Pentru unii copii, dintii frumosi se recunosc din primii ani de viata, in timp ce altii prezinta malformatii dentare ce au nevoie de corectii cu aparate dentare mobile. La origini se afla obiceiurile comportamentale sau asa-zisele vicii ale copilariei (suzeta sau suptul degetului), ce au drept consecinta, de prea multe ori, prezenta malocluziilor dentare.

Prin specializarile in pedododontie ale medicilor nostri, incluse terapiile specifice cu aparat dentar mobil, nu mai sunt pacientii cei care trebuie sa se adapteze tratamentelor ortodontice. Procedurile, tehnicile si dispozitivele pe care le utilizam separat sau in combinatie, sunt in concordanta cu prioritatile terapeutice ale fiecarui pacient. Tratamentele ortodontice cu aparat dentar mobil diminueaza defectele de pozitionare si de aliniere ale danturii, reusind astfel sa previna agravarea malformatiilor la viitorii adolescenti si adulti.

Aparat dentar mobil. Caracteristici de baza

Aparatele dentare mobile sunt dispozitive ortodontice utilizate indeosebi in prezenta defectelor de aliniere dentara la copiii cu dentitie de lapte, mixta sau cu dentitie permanenta. Unul dintre motivele pentru care li se recomanda micilor pacienti, este usurinta cu care pot fi utilizate si manipulate chiar de catre purtatori.

Insa in ciuda faptului ca pot fi inlaturate in timpul meselor, trebuie purtate un anumit numar de ore pe zi, o anumita perioada. In caz contrar, eficienta este doar pe jumatate, iar efectele intarzie sa devina vizibile.
In unele situatii, este nevoie de interventia specialistului in ortodontie pediatrica. Pe parcursul vizitelor regulate in cabinetul stomatologic, medicul dentist pedodont are sarcina sa verifice dispozitivele dentare. Acestea trebuie sa se prezinte in asa fel incat sa fie mentinuta presiunea la nivelul arcadelor si asupra dintilor de corectat, de aliniat sau / si de indreptat.

Aparat dentar mobil la copii. Ce rol indeplineste?

De regula, tratarea precoce a defectelor ortodontice este incununata de succes sau mai bine-zis are ca rezultat corectia timpurie a malformatiilor cavitatii orale. Data fiind evolutia aparatului masticator si transformarile osoase maxilare si mandibulare din timpul perioadei de crestere, tratamentele cu aparat dentar mobil sunt cele mai indicate.
Obiectivele ortodontiei mobile la copii este indreptata inspre:
• Limitarea cresterii maxilarului sau a mandibulei;
• Controlarea directiei de crestere a unuia / a mai multor dinti;
Largirea palatului (arcada superioara);
• Dezvoltarea muschilor masticatori;
• Modificari corective ale posturii mandibulei;
• Alinierea arcadelor pana la ameliorarea malocluziilor;
Modelarea elementelor dentare, osoase si musculare.

Aparat dentar mobil. Principalele cauze ale malocluziilor

Inchiderea asimetrica a dintilor arcadei inferioare pe omonimii arcadei superioare poate avea drept cauze:
• Factorii ereditari, malocluziile putand fi transmise odata cu mostenirea genetica;
• Obiceiurile comportamentale ale primei copilarii (suptul degetului, al biberonului, al suzetei) mentinute si dupa implinirea varstei de 3 ani pot avea drept consecinte modificari structurale dentare;
• Frecarea involuntara a dintilor, in special pe timpul noptii, destul de prezenta de altfel si la copii, creeaza presiune pe cele doua arcade, favorizand malocluziile;
• Ingramadirile dintilor, situatie determinata de discrepantele dento-alveolare;
Pierderea prematura a unuia sau a mai multor dinti de lapte din cauze variate, duce la deplasarea dintior ramasi ce au tendinta sa umple spatiile libere;
• Interventiile dentare executate incorect, ca de exemplu tratamentele endodontice finalizate cu obturatii coronare nefinisate corespunzator, pot altera suprafata ocluzala si, implicit, muscatura;
• Absenta mugurilor dintilor permanenti determina de asemeni tendinta de migrare a dintilor ramasi pentru umplerea golurilor create.

Importanta tratamentelor cu aparat dentar mobil la copii

Obiectivele primare ale tratamentelor de ortodontie la copii nu sunt exclusiv de natura estetica. Contrar primelor pareri formate, rolul unui aparat dentar mobil este cu totul altul, fiind orientat catre sanatatea cavitatii orale si totodata a intregului organism.
Netratate prin terapii ortodontice cu aparat dentar mobil, din cauza fortelor masticatorii nesincronizate, malocluziile pot avea consecinte severe asupra sanatatii cavitatii endoorale a celor mici:
• Se afla printre factorii ce favorizeaza boala parodontala;
• Stau la baza problemelor de articulatie tempo-mandibulara (sindromul ATM);
• Pot induce alteratia functiei musculare;
• Pot avea drept consecinta dureri cervicale si de spate;
• Determina probleme de deglutitie si de fonetica;
• Creeaza disconfort psihologic pacientilor afectati;

• Reduc increderea in sine, concomitent cu refuzul celor mici de a mai zambi.
Tinand cont de consecintele datorate malocluziilor dentare, nu este deloc excesiva afirmatia ca tratamentele cu aparat dentar mobil ajuta copiii sa atinga un anumit echilbru postural. In plus, beneficiile se vor rasfrange in mod pozitiv si asupra relatiilor de incredere ce se formeaza intre copil si medicul dentist, care vor dura pentru tot restul vietii, simultan cu diminuarea odontofobiilor (frica de dentist).

Aparat dentar mobil. Recomandari

• Tratamentul cu aparat dentar mobil armonizeaza cresterea si dezvoltarea arcadei maxilare si a celei mandibulare, reducand astfel necesitatea terapiilor ulterioare cu dispozitive fixe;
• Prima regula de urmat pentru micii pacienti ce se folosesc de un aparat dentar mobil, consta in respectarea igienei orale, aceasta diminuand riscul aparitiei premature a cariilor dentare si a inflamatiilor gingivale.