Fraud Blocker

Implant Megagen Anyridge – 2000 lei,

20% reducere la coroane și fațetele dentare

Albire dentară lampă Zoom – 750 lei

Sunt însărcinată și am gingiile umflate și roșii – cum scap de gingivita de sarcină?

Ce este gingivita de sarcină? Cum apare gingivita de sarcină? Care sunt simptomele acesteia? Ce se întâmplă dacă nu o tratezi? Cum poți preveni gingivita de sarcină? Cum să o ții sub control pe parcursul sarcinii? Există remedii naturiste eficiente? Cum te ajutăm noi, la Cris Smile Studio?

Dragii mei,

Stim cu toții că o femeie însărcinată este o femeie sensibilă, supusă multor schimbări interioare, care o pot afecta temporar sau pe termen lung. În cazul cavității bucale, cele mai multe dintre gravide experimentează o afecțiune aparent banală, un tip de gingivită, care apare doar pe perioada sarcinii și despre care este bine să știi detalii, mai ales dacă aștepți un bebeluș.

Ce este gingivita de sarcină?

Gingivita, pe care orice pacient o poate experimenta, este datorată:

  • plăcii bacteriene
  • tartrului
  • dinților înghesuiți
  • obturațiilor neadaptate perfect cavităților

Aceasta presupune o inflamare a gingiei, pe care o recunoaștem mai ales după apariția acelor pete roșii de sânge după fiecare periaj.

În cazul femeilor gravide, această inflamație survine în urma efectelor transformărilor hormonale. Secreția crescută de hormoni estrogeni este responsabilă de creșterea aportului de sânge în toate țesuturile organismului, inclusiv la nivelul cavității bucale. De aceea, gravida experimentează:

  • eritemul (înroșirea)
  • tumefierea (umflarea) gingiilor

Periajul devine astfel superficial, gravida încercând să diminueze disconfortul, însă astfel creând un cerc vicios. Cum periajul nu este unul eficient, se ajunge la o igienă precară, sporind numărul bacteriilor, care agravează inflamația existentă a gingiei.

Cum apare gingivita de sarcină?

Primele semne  clinice ale acestei afecțiuni apar încă din primul trimestru de sarcină, intensificându-se din cauza legăturii dintre hipotalamus-hipofiză-ovare:

– Hipotalamusul (coordonatorul tuturor glandelor endocrine) produce ceea ce se numesc factori de eliberare (GRH)

– Hipofiza secretă în cantități mari hormoni FSH și LH și stimulează astfel ovarele

– Ovarele sintetizează hormonii sexuali feminini principali – estrogen și progesteron.

Variația acestor hormoni este corelată cu evoluția gingivitei de sarcină, astfel că în ultimul trimestru de graviditate, când nivelul lor este la apogeu, inflamația este și ea accentuată. Nu este cazul să vă îngrijorați, totuși, aceasta se reduce după aproximativ două săptămâni de la naștere.

În principiu, sarcina nu este vinovată de apariția gingivitei, ci doar o favorizează prin procesele interne care modifică structura țesuturilor parodontale, le face mai vulnerabile, sensibile la acțiunea bacteriilor aflate în cavitatea bucală în mod obișnuit.

Nici sistemul imunitar din timpul sarcinii nu este la fel de eficient. Pe durata în care femeia este gravidă, substanțele antibacteriene (lizozim, peroxidază, anticorpi IgAs) care protejează mucoasele de acțiunea nocivă a microorganismelor și se regăsesc în secrețiile de la nivelul corpului (lacrimi, secreție nazală, vaginală) se pare că sunt la un nivel redus.

La ce trebuie să fiu atentă – simptome gingivită de sarcină?

Gingivita de sarcină se manifestă prin inflamația țesuturilor gingiei, a papilei și a marginii libere a gingiei. Aceasta din urmă:

  • are un aspect roșu
  • sângerează la periaj
  • prezintă inflamație și sângerare majoră la nivelul său.

Ce se întâmplă dacă nu o tratez?

De vreme ce gingiile devin adevărate rezervoare de bacterii, acestea pot fi cauza apariției unor boli. Astfel, în urma afectării ligamentelor și chiar oaselor ce înconjoară dantura se crează abcese asemănătoare celor dentare.

Bacteriile ajung în fluxul sangvin și sunt transportate în tot corpul, inclusiv în uter. Corpul secretă automat un acid gras care controlează inflamația și contracția mușchilor netezi (prostglandina), ce în mod normal trebuie să apară doar în momentul travaliului. Din păcate, acesta poate declanșa nașterea prematură din cauza acestui semnal fals.

O altă complicație la care poate duce gingivita de sarcină este predispoziția la apariția tumorilor dentare – granulom piogenic, care apar ca răspuns la bacteriile dezvoltate local, la nivelul gingiilor. Din fericire, acestea pot fi eliminate prin intervenție chirurgicală, fiind de natură benignă.

Cum pot preveni gingivita de sarcină?

Pentru că întotdeauna vă îndemnăm să preveniți afecțiunile dentare, în loc să ajungeți să le tratați, și gingivita de sarcină poate fi prevenită în primul rând prin vizitele regulate la cabinet și printr-o igienă orală optimă.

  • Periați dinții cu o periuță cu textură moale de cel puțin două ori pe zi, indicat după fiecare masă. (Optați pentru o pastă de dinți fără miros sau gust în cazul problemelor cu apariția senzației de greață, însă aveți grijă să aibă acțiune antitartru). Puteți încerca și guma de mestecat cu xylitol pentru a spori secreția de salivă și astfel a inhiba dezvoltarea plăcii bacteriene.
  • Utilizați ața dentară cel puțin o dată pe zi, întrucât spațiile dintre dinți sunt ideale pentru dezvoltarea bacteriilor, inflamația pornind în primul rând de acolo.
  • Folosiți apă de gură cu potențial antibacterian crescut, în special după episoadele de vărsături.
  • Mergeți la cabinetul medicului stomatolog pentru o igienizare periodică, detartrajul și periajul profesional fiind complet inofensive pentru bebeluș, ci dimpotrivă, chiar indicate în această perioadă.
  • Evitați alimentele cu conținut ridicat de zahăr, alegând să consumați alimente sănătoase, bogate în vitaminele C și B12.

Cum să o ții sub control pe parcursul sarcinii?

Dacă, din păcate, nu ai fost ocolită de experiența gingivitei în sarcina ta, află că poți ameliora evoluția sa cu ajutorul câtorva sfaturi:

  • Înlocuiește periuța normală cu una electrică pentru că aceasta din urmă este mult mai eficientă la periaj, lucru esențial pentru combaterea bacteriilor
  • Renunță la periuțele interdentare pentru un duș bucal (face adevărate minuni, ba chiar o să rămâi uimită de cât de multe resturi de alimente poate scoate, chiar și după periaj)
  • Încearcă pastele de dinți pentru cavități bucale sensibile
  • Nu uita de utilizarea apei de gură

Există remedii naturiste eficiente?

Fiind însărcinată este esențial să ai grijă ce medicamente folosești sau cu ce substanțe vii în contact, de aceea, cum gravida are destul de puține opțiuni atunci când suferă de o afecțiune, poți opta pentru câteva soluții din natură pentru combaterea gingivitei de sarcină:

  • Apa cu sare de mare ameliorează afecțiunile în mod eficient
  • Apa oxigenată are proprietăți antiseptice
  • Bicarbonatul de sodiu poate omorî germenii
  • Gelul de dinți pentru bebeluși poate fi o soluție utilă în timpul sarcinii pentru ameliorarea disconfortului de la nivelul gingiei
  • Uleiul de cuișoare ajută la fortifierea gingiilor și previne apariția cariilor. Acesta luptă împotriva microbilor și calmează durerile de dinți, ulcerele bucale și înflamațiile gingiei.
  • Ceaiul de mușețel este ideal pentru stoparea sângerărilor și întărirea gingiilor.
  • Toate acestea împreună cu vizita la medicul stomatolog vă pot scuti de neplăceri. Nu uita să îți întrebi medicul cu privire la orice tip de tratament îți dorești să urmezi pentru a putea fi sigură că este în regulă pentru sarcină.

Cum te ajutăm noi, la Cris Smile Studio?

Noi, la cabinet, ne bazăm pe experiența medicilor noștri, pe aparatura și tehnica modernă, dar mai cu seamă pe empatia față de pacienții noștri.

Tratamentele de detartraj și periaj profesional sunt realizate cu cea mai mare atenție și grijă, mai ales pentru pacientele ce poartă în pântec o nouă viață, pentru a putea ameliora efectele gingivitei de sarcină.

Laserul poate fi folosit în tratarea gingivitei de sarcina, pentru decontaminare, nefiind utilizat (evident) în zona pelvină. Laserul nu iradiază.

Gingivita de sarcină e des întâlnită iar viitoarele mămici trebuie să înțeleagă un lucru foarte important: primul pas în tratarea corectă este identificarea cauzei. Sarcina, în unele cazuri, poate doar accentua afecțiunea pre-existentă. Cu alte cuvinte, din cauze unei igiene problematice, gingivita deja există (deci, cauza ei e microbiană). Pe de cealaltă parte, așa numită gingivită de sarcina e cauzată de dezechilibrul hormonal tipic sarcinii (estrogen ridicat). În oricare situație, pacienta trebuie să ajungă la medic, să se identifice cauza și să se stabilească, înainte de orice tip de tratament (aici numim popularul elugel), protocolul pentru ținerea ei sub control. În aceeași măsură, o atenție deosebită trebuie acordată așa-numitelor tumorete de sarcina, apărute din cauze hormonale și care se manifestă că o dezvoltare excesivă a gingiilor. Se retrag de la sine și e nevoie doar de tratament riguros anti-inflamator și de igienă la fel de riguroasă.

– Cristina Munteanu, stomatolog, manager Cris Smile Studio

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top