Ceea ce probabil nu mulți dintre dumneavoastră știu, este că atitudinea adulților determina atitudinea copiilor în cabinet.
Copiii se adaptează foarte ușor la nou iar deprinderile – bune sau rele – se prind mult mai rapid atunci când sunt cruzi. Se va obișnui astfel cu ideea că există cineva care are grijă de sănătatea dintisorilor săi.
Vă recomand ca prima vizită a celui mic la cabinetul stomatologic să se facă după ce copilul a împlinit un an, odată ce primii săi dințișori sunt vizibili.
Ceea ce probabil nu mulți dintre dumneavoastră știți, este că atitudinea adulților determina atitudinea copiilor în cabinet.
În plus, orice precedent – de exemplu o prima vizită neplăcută – îl va determina pe cel mic să considere că și următoarele vizite vor fi la fel de neplăcute.
Așadar, astăzi vom vorbi despre cum exemplu personal al părintelui și tactul său pot deschide calea spre o prietenie a piticului cu stomatologul.
În primul rând, frica se transmite.
Așadar, atunci când îl pregătiți pentru prima vizită, încercați să vă abțineți de la a-i da detalii foarte multe. Fără să ne dăm seama putem transmite copilului propriile noastre temeri și valorizari cu privire la experiență stomatologică.
Păstrați o atitudine optimistă și tonică însă nu îl mințiți, nu îi creați așteptări false spunându-i că nu va simți nimic. Dacă totuși va avea nevoie de intervenții, își va pierde încrederea în dumneavoastră și în medic
Tonul face muzica iar cuvintele, melodia.
Evitați să folosiți cuvinte precum injecție sau durere atunci când îi povestiți copilului despre dentist.
Încercați o personalizare despre care vă povesteam în articolele precedente – dințișorii au nevoie de elixir ca să redevină puternici iar medicul știe să îl prepare. Cu alte cuvinte, comunicăm partea plină a paharului – efectele vizitei.
Ajută foarte mult dacă, înainte de vizita propriu-zisă, vă jucați cu cel mic de-a dentistul. Cu o periuță numără-i dințișorii și prefă-te că îi vindeci. Apoi, inversati rolurile. Învață-l că a curăța dințișorii nu e opțional ci obligatoriu pentru a fi puternic și frumos.
Asigurați-vă dinainte că medicul la care veți ajunge e un bun pedagog. Acum, cabinetele au medici dedicați stomatologiei infantile iar pedodontul este special pregătit spre a face față situațiilor neplăcute (dar și plăcute 🙂 ce pot apărea.
În plus, în ceea ce privește tratamentele, anestezia prin inhalosedare e un suport minunat de relaxare a micuților (dar și a adulților).
În încheie, un sfat important: fiți vigilent la medic dar respectați felul în care conduce consultația. Aveți încredere atât în acesta, cât și în copilul dvs.
Povestiți-i despre obiceiurile alimentare ale celui mic, răspundeți cu sinceritate tuturo întrebărilor și evitati să întrerupeti tratamentul dând comenzi celui mic, discutând cu medicul în timpul tratamentului în sine. Rolul dvs. e să îi facilități copilului dobândirea încrederii în medic și înțelegerea importanței îngrijirii dinților. Reacțiile sale – de teamă, de mirare, de curiozitate sunt firești iar dacă sunteți în cabinetul potrivit vor fi primite cum se cuvine de echipa de acolo și manageriate cu mult tact.
Vă aștept cu drag, cu prichindeii, la Cris-Smile.