În medicină, indiferent de cât de sigură este prezentată de către medici o anumită intervenție sau un tratament, întotdeauna vor exista anumite riscuri de care trebuie să se țină cont.
Corpul uman este un organism viu, iar de aceea, chiar dacă tratamentul aplicat este același, reacțiile pot fi diferite de la o persoana la alta.
Este esențial ca la o primă consultație stomatologică, dentistul să studieze istoricul medical al pacientului, să îi cunoască posibilele alergii la medicamente și să îi solicite acestuia să realizeze analize medicale suplimentare, pentru a reduce la minimum riscurile tratamentului ce urmează să fie aplicat.
Deoarece tot mai multe persoane se confrruntă cu edentații cauzate de igiena orală precară, boala paradontală sau infecții, singura soluție care oferă pacientului un confort sporit, siguranță și stabilitate îndelungată, este un implant dentar. Deși pentru medici este considerată o intervenție ușoară și sigură pentru sănătate, este important și etic ca cel care optează pentru un astfel de tratament să fie informat cu privire la riscuri.
1. Afecțiunile cronice
Persoanele care suferă de anumite boli cronice, precum diabetul zaharat, au un grad de reușită mai scăzut al intervenției, mai ales dacă nu tratează afecțiunea. Cei care se află sub tratament cu citostatice sau cei care fac radioterapie nu sunt candidați buni pentru implant dentar, pentru că pe termen lung, rezistența osoasă le este afectată. Persoanele care au bruxism, adică își scrâșnesc involuntar dinții, pot determina mobilizarea implantului dentar iar fumătorii ar trebui să renunțe la acest obicei dacă doresc să înlocuiască dinții lipsă, deoarece fumatul scade fluxul sanguin, poate cauza pierderea osului și cauzează inflamații.
2. Neintegrarea implantului
Cea mai importantă parte după intervenția de inserare a implantului dentar este perioada sa de integrare în osul maxilar. Deși materialul din care este realizat este biocompatibil cu organismul, există cazuri rare în care implantul nu e integrează. Dacă acest proces nu are loc, implantul dentar nu va funcționa corect, va deveni inconfortabil și mobil, iar într-un final, să cadă. Pentru a reduce la minim acest risc, medicul va evalua densitatea osului în care îl va introduce, pentru a se asigura că poate fi susținut de suficient țesut osos.
3. Infecțiile gingiilor
O bună igienă orală realizată constant scade considerabil riscul ca implantul dentar să devină un insucces. In lipsa acesteia, gingia și țesuturile învecinate se pot inflama, iar ulterior să apară periimplantita, o infecție apărută la nivelul interfeței dintre os și implant dentar, manifestată prin sângerare, edem, modificarea culorii gingiei și mobilitatea implantară.
4. Deteriorarea structurilor nervoase
Dacă medicul nu are experiența necesară în implantologie și nu alege implanturi dentare de calitate, cu certificare și garanție, aplicarea lor poate afecta vasele de sânge și nervii, cauzând dureri, umflături, amorțeală și senzații de furnicătură la nivelul dinților, gingiilor și obrazului.
5. Probleme legate de sinus
Atunci când este necesară inserarea unui implant dentar în maxilarul superior, sinusurile maxilare pot fi afectate deoarece se află în raport anatomic apropiat cu viitoarea rădăcină artificială. Însă, acest risc poate fi eliminat prin procedura de sinus lift, prin care medicul pregătește arcada superioară pentru inserarea implantului dentar, cu scopul creșterii volumetrice a țesului osos de pe arcada superioară, simultan cu înălțarea membranei sinusului maxilar.
Nu mai amânați să aveți un zâmbet sănătos și frumos! Cabinet stomatologic din sectorul 5, situat pe strada Malcoci, nr. 2, bloc 36, sc. B, parter, ap. 59, este aici să vă ofere cele mai bune servicii dentare. Indiferent dacă locuiți în Bragadiru, Magurele, Jilava, zona Confort Urban Residence, Dream Residence, Ideal Residence, Calea Rahovei, Sebastian sau Petre Ispirescu, 13 Septembrie, acest cabinet este aproape de dvs. Nu ezitați să ne contactați pentru a programa o consultație și să aveți zâmbetul dorit!