Parodontoza, la fel ca gingivitele (o altă categorie de boli parodontale), este o maladie a cavității orale cauzată de prezența bacteriilor ce are o evoluție de tip inflamator. Dacă nu se tratează la timp are ca urmare distrugerea țesuturilor de susținere dentară (parodonțiu) și pierderea stabilității dinților.

Beneficii tratament parodontoză cu laserul disponibil în cabinetele Cris Smile Studio

Reprezintă o soluție minim invazivă pentru chirurgia parodontală, deci nu doare

Crează soluții biologice de reatașare a gingiei pe dinte

Energia laserului ajută la înlăturarea microbilor și țesuturilor afectate

Este stimulată vindecarea, ajutând la refacerea țesutului moale

Durata tratamentului este scurtată (în general 2 ședințe)

Disconfortul este minim, de cele mai multe ori neexistând nicio durere post-operatorie (ibuprofenul este suficient ca medicație postoperatorie)

Lipsa sângerării post-operatorii (fără umflături sau vânătăi)

Recuperare rapidă pentru pacient (nu este nevoie să-și întrerupă activitățile socio-profesionale)

Lipsa retracției sau o retracție minimă a țesuturilor moi (recesiune gingivală)

Lipsa sensibilității dentare post-tratament

Lipsa cicatricilor în urma tratamentului (retracții, gingii arse, etc)

Reducerea adâncimii pungii

Detalii despre ce este parodontoza

În primul rând, această afecțiune are la bază o infecție bacteriană, care afectează țesutul și osul care susține dinții. Aceasta prezintă inițial o formă superficială – gingivita (manifestată prin sângerări în timpul periajului dentar, miros neplăcut al gurii și dureri sau mâncărimi ale gingiilor).

Ignorarea acestor semne duce la apariția unei forme ireversibile a bolii – parodontită marginală cronică. Aceasta are două forme:

  • superficială
  • profundă

Pe lângă simptomele remarcate în cazul gingivitei, apar retracția gingivală, mobilitatea crescută a dinților și apoi pierderea acestora.

Etapele tratamentului

 

Tratamentul parodontitei sau bolii parodontale presupune două etape:

  • nechirurgicală

  • chirurgicală

 În cazul primei etape, nechirurgicale:

Pasul 1

Pacientul necesită o evaluare parodontală, care include parodontometrie (măsurarea pungilor parodontale), radiografii, istoric și factori de risc, rezolvarea problemelor odontale (carii, plombe debordante, lucrări protetice prost adaptate etc.)

Pasul 2

Tratamentul presupune detartrajul dentar (cu ultrasunete și cu instrumentar de mână), profi jet (air flow) și periajdentar pentru a putea scădea numărul bacteriilor din cavitatea bucală și a elimina tartrul, principalul factor al gingivitei.

Pasul 3

Ulterior, se inițiază chiuretajul subgingival în câmp închis prin introducerea între gingie și dinte a unor instrumente fine cu ajutorul cărora sunt eliminate infecția și tartrul din zona afectată. Această procedură va fi realizată sub anestezie locală pentru confortul pacientului.

Pasul 4

Zona este în final spălată cu soluții antiseptice (clorhexidină, ser fiziologic, apă oxigenată), iar la nivel gingival se vor aplica substanțe medicamentoase: pastă TEM (tetraciclină, metronidazol) și mai nou Glycine (un nou antibiotic care se utilizează în afecțiunile parodontale locale).

Ulterior, după tratamentul de chiuretaj, care se realizează de preferat într-o singură ședință pentru toată cavitatea bucală, se va utiliza în aceeași ședință un tratament laser.  

Acesta presupune:

Pasul 1

Scalarea și planarea mecanică a suprafeței rădăcinii

Pasul 2

Decontaminarea laser (eliminarea bacteriilor patogene specifice)

Pasul 3

Sunt îndepărtate resturile de tartru subgingival

Pasul 4

Țesutul gingival bolnav este acționat selectiv, astfel încât să poată fi păstrată numai gingia sănătoasă, capabilă să se reatașeze de dinte

Nu lăsa durerea să stea în calea fericirii!