Fraud Blocker

Obturatia de canal
Ce este, tehnici, etape, pret

Obturația de canal reprezintă o procedură prin care medicul stomatolog va curăța camera unui dinte afectat de carie. Fiecare dinte dispune, în centrul său, de o cameră denumită endodonțiu, acolo unde se află pulpa dentară sau, în limbaj popular, nervul dintelui.

Pulpa dentară are un rol esențial în dezvoltarea dintelui, în anii de creștere, și, mai apoi, în menținerea sănătății acelui dinte. În momentul în care pulpa dentară este afectată de diferite tipuri de bacterii, aceasta moare și, în timp, va începe deteriorarea dintelui.

Tratamente și servicii stomatologice pentru întreaga ta familie, la prețuri corecte!

În momentul în care nervul unui dinte nu mai reacționează, medicul stomatolog va apela la obturația de canal pentru a salva dintele cu probleme. Practic, mai clar, obturația de canal este etapa prin care un pacient își poate salva dintele. În cazul în care obturația de canal se întârzie, iar caria va mânca din ce în ce mai mult din dinte, atunci această procedură nu se va mai putea realiza, iar medicul stomatolog va recomanda extracția dintelui.

Cum tehnica dentară a evoluat atât de mult în ultimii ani, obturația de canal a devenit o procedură total nedureroasă, iar potrivit ultimelor studii medicale rata de succes a unei astfel de proceduri ajunge până la 98%, în cazul în care prezența în cabinetul stomatologic se face în timp util.

Ce este obturatia de canal?

Imediat sub smalțul dintelui se regăsește pulpa dentară, un țesut moale pe care mulți îl cunoaștem sub denumirea de ”nerv”. Pe lângă nervul în sine, pulpa dentară conține multe fase de sânge, dar și țesut conjunctiv, cu rol esențial în dezvoltarea unui dintre. Este bine de știu că în momentul în care un dinte își atinge maturitatea deplină, acesta va putea supraviețui și fără propria pulpă dentară. Acesta este și motivul pentru care obturația de canal poate fi realizată cu succes, iar dintele poate fi păstrat în starea sa naturală.

Ce presupune obturatia de canal?

În timp, profitând de predispoziția la carii sau de igiena dentară precară, bacteriile reușesc să pătrundă până în pulpa dentară și ajung să omoare nervul. De aici apare nevoia unui tratament endodontic, care se traduce prin curățarea canalelor din interiorul dintelui. Prin curățare înțelegem eliminarea nervului și a țesutului conjunctiv.

Cand stiu ca am nevoie de obturatie de canal?

În cazul în care problemele dentare nu sunt depistate în timpul vizitelor periodice la stomatolog, atunci, în mod natural, organismul te va anunța că ai o problemă. Printre simptomele principale ale unui nerv afectat, descoperim:

  • Durere în momentul masticației (înțepături sau chiar durere profundă); 
  • Sensibilitate puternică la rece și cald; 
  • Gingii inflamate; 
  • Senzația de pulsare a nervului / dintelui afectat; 
  • Abces. 

Care sunt etapele obturatiei de canal?

Odată cu apariția simptomelor devine clar că mersul la medicul stomatolog este obligatoriu. Imediat după controlul inițial, pentru a începe tratamentul propriu-zis va fi nevoie de realizarea unei radiografii fie pentru întreaga dantură, fie doar pentru zona afectată.

Radiografia va confirma prezența infecției și îi va arăta medicului clar care este dintele afectat și cât de adâncă este infecția. Din moment ce aceste lucruri sunt stabilite, se va trece la tratamentul în sine, iar obturația de canal are următoarele etape:

  • Anestezie locală – pentru a elimina orice tip de durere sau disconfort al pacientului; 
  • Realizarea accesului în camera dentară, cu ajutorul frezei; 
  • Curățarea cariei și a canalelor (eliminarea nervului); 
  • Inserarea în canale a unui medicament care să dezinfecteze și să împiedice apariția unei infecții (la recomandarea medicului, se poate ține acest medicament între 1 și 2 săptămâni); 
  • Obturația radiculară – penultima etapă. Cimentarea camerei pulpare; 
  • Închiderea obturației de canal reprezintă finalul procedurii, iar acest lucru poate veni la pachet cu nevoia de refacere a unei porțiuni din dintele afectat. Se poate aplica fie o coroană, fie un implant. 

DE CE SA ALEGI CRIS SMILE?

1

Profesioniști și empatici

Recomandăm doar tratamente în care credem și pe care le-am realiza familiilor și celor dragi nouă. Ascultăm și înțelegem, ne dăm silința să îți oferim soluția potrivită ție. E suficient să vii cu sufletul deschis

2

Servicii dentare complete

Medici specialiști și servicii complete. Am tratat, de-a lungul timpului, pacienți complet edentati, cu complicații riscante, am refăcut danturi în cazuri considerate pierdute. Totul sub un singur acoperiș.

3

Echipamente de ultimă generație

Microscop, laser, aparatură pentru inhalosedare, Digital Smile Design, ozonoterapie - realizăm intervenții minim invazive, care presupun mai puține complicații post intervenție, recuperare rapidă și durere diminuată.

4

Viziune centrată pe pacient

Tu contezi. Acționăm, în toate deciziile pe care le luăm, cu credința că te ajutăm să iei cea mai informată decizie asupra sănătății tale orale. Pentru noi e important să te ajutăm să îți recapeți zâmbetul, încrederea, să ai o viață normală și o dantură impecabilă.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

ECHIPA NOASTRA

Am construit la Cris Smile un spațiu primitor și sigur, cu o echipă de medici specialiști, mereu pregătiți cu soluții de ultimă oră.
Dr. Adrian Pal - Medic StomatologPractica Limitata Endodontie la Microscop

Dr. Adrian Pal

Medic Stomatolog
Practica Limitata Endodontie la Microscop

Dr Ahmad Rajab endodonție la microscop-min

Dr Ahmad Rajab

Endodonție la Microscop

Tehnici utilizate in obturatia de canal

Obturația de canal, ca orice altă intervenție la nivelul danturii, se face utilizând diferite tehnici.

Procesul implică inserarea de gutapercă în interiorul canalelor radiculare. Pentru a face acest lucru se utilizează conuri de gutapercă, o substanță plastică și izolantă.
Obturația de canal poate fi realizată urmând anumite tehnici, cum ar fi:

  • Tehnica principală – inserarea unui con de gutapercă în canalul radicular al dintelui; 
  • Injectarea de gutapercă încălzită în interiorul canalelor radiculare – se folosește mai ales dacă respectivul canal nu este drept și are nevoie ca soluția să-și găsească singură loc pe canal; 
  • Tehnica de gutapercă răcită – tehnică veche, eliminată din stomatologia modernă.

Este bine de știut că fiecare medic poate lucra în stilul său, ceea ce nu înseamnă că este greșit. Există, de asemenea, posibilitatea ca o obturația de canal să aibă nevoie de mai multe tehnici de specialitate, iar lucrul cel mai important este acela ca respectivul canal să fie închis cum trebuie.

Clinica stomatologică sector 5 Rahova Cris Smile Studio pedodontie endodonție estetica paradontoză implantologie Ortodonție chirurgie proteza dentară Coarna dentare implant dentar digital smile design adiția osoasa aparat dentar albirea dinților detartraj fațete dentare aparat dentar dentist stomatolog

Materiale folosite in obturatia de canal

Principalul material folosit în obturația de canal este gutaperca, un polimer obținut în mod natural, care se topește și reușește să umple golurile rămase după scoaterea nervului și a țesutului mort. Gutaperca este un material livrat în conuri de diferite dimensiuni, iar diferențierea este realizată prin colorit, în funcție de grosime.

În obturația de canal se folosesc materiale care au proprietate ridicată în izolare și care reușesc să se întărească într-o perioadă rapidă de timp, de la câteva minute, la maximum 1-2 ore.
De asemenea, în obturația de canal se folosesc și alte tipuri de materiale pentru zona de cimentare, dar acestea se utilizează exclusiv în colaborare cu gutaperca.

Cat costa obturatia de canal. Pret:

În funcție de materialele folosite sau de dificultatea intervenției, prețul unei obturații de canal poate varia. De asemenea, sunt diferențe importante și dacă luăm în calcul cabinetele stomatologice la care mergem sau experiența medicului.

Dacă se pleacă de la un pansament calmant (150-200 lei) și tratamentul va avea nevoie de mai multe vizite și intervenții, atunci o obturație de canal poate ajunge să coste chiar și 1000 lei, în cazurile cele mai complexe.

Fiecare medic stomatolog îți va explica procesul și te va anunța de prețul fiecărui tratament pe care îl aplică dintelui afectat.

Clinica stomatologică sector 5 Rahova Cris Smile Studio pedodontie endodonție estetica paradontoză implantologie Ortodonție chirurgie proteza dentară Coarna dentare implant dentar digital smile design adiția osoasa aparat dentar albirea dinților detartraj fațete dentare aparat dentar dentist stomatolog

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

INTREBARI FRECVENTE

În momentul în care apar neclarități, este foarte bine să vă întrebați medicul în legătură cu tratamentul la care urmează să fiți supuși, pentru a evita eventualele neînțelegeri sau neplăceri.

Obturația de canal nu este o tehnică dureroasă în sine, dar pacientul va suferi un disconfort în prima perioadă de după efectuarea acestei intervenții. În general, obturația de canal va putea deranja pacientul în primele 2-4 săptămâni atunci când sunt sesizate diferețe bruște de cald sau rece.

Când un lucru nu a fost bine făcut, e o regulă să revii asupra problemei și s-o rezolvi. Acest principiu se aplică și în cazul unei obturații de canal care nu a fost făcută în totalitate corect.

Dacă durerile persistă mai mult de 4 săptămâni sau dacă există orice alt tip de disconfort, atunci e un semnal clar că trebuie să revii la cabinetul stomatologic pentru ca medicul să vadă care sunt cauzele durerilor și să rezolve problema.

Răspuns final: DA! În timpul tratamentului, dacă igiena dentară nu este respectată sau dacă nu reușești să te prezinți la stomatolog în funcție de programul indicat, există riscul de apariție a unei infecții pe canal.

De cele mai multe ori, apariția unei infecții se lasă cu semnale dureroase și cu senzația de pulsare la nivelul dintelui afectat.

Un lucru important trebuie știut. Obturația de canal finalizată nu se traduce cu lucrare finalizată. Obturația de canal rezolvă problema din interiorul dintelui, dar este obligatoriu ca dintele afectat să fie recuperat și în partea superioară.

De regulă, se aplică o coroană dentară, care se aseamănă ca material și colorit dintelui, pentru a proteja mult mai bine dintele deja afectat. În continuare va trebui să aplicăm două perieri ale dinților pe zi și să ne facem un obicei din a merge regulat la dentist.

Rezolvarea obturației de canal și închiderea tratamentului endodontic cu o coroană dentară ar trebui să închidă cu succes cazul dintelui afectat. Odată cu eliminarea nervului și curățarea canalelor, dar și cu aplicarea coroanei nu vor mai fi necesare alte intervenții în această zonă.

În momentul în care un dinte rămâne fără nerv, acesta va avea nevoie de și mai multă atenție. Nervul era contactul pacientului cu infecția locală. Odată dispărut nervul, creierul nu va percepe durere în zona respectivă, așa că infecțiile vor deveni nedureroase, dar vor măcina dintele în continuare.

Astfel, după obturația de canal, dacă este posibil, se recomandă ca zona și dintele afectat să nu fie supuse la mari eforturi. În principal, medicul va recomanda să nu se bea și mănânce timp de 1-2 ore, pentru întărirea materialelor și pentru evitarea colorării nedorite.

Obturația de canal nu doare! Pentru că este o intervenție efectuată sub anestezie, pacientul nu va simți nicio durere în timpul obturației de canal. Disconfortul ar putea apărea după trecerea efectului anestezic, atunci când pot apărea dureri în timpul masticației sau la contactul cu băuturile sau alimentele foarte calde sau foarte reci.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Scroll to Top