Scoaterea nervului
”Trebuie să scoatem nervul!”, este mesajul care sperie mulți pacienți pe scaunul stomatologului. Pentru că nervul este cel care transmite senzația de durere, atunci când apar problemele dentare mulți oameni sunt îngroziți de faptul că ar urma să fie supuși la intervenții complicate în cabinetul stomatologic.
În realitate, intervenția nu este deloc complicată, iar mersul la dentist este singura metodă prin care putem stopa durerile dentare. Și tot doar la dentist putem scoate nervul care ne face probleme și putem trata corect dintele afectat.
Dacă o carie care ajunge până la nivelul nervului devine extrem de dureroasă, trebuie știut din start că procedura de scoatere a nervului nu este dureroasă! Pentru că medicina a evoluat foarte mult, un nerv scos și o măsea plombată, în cazurile normale, pot fi rezolvate chiar după o singură ședință.
Tratamente și servicii stomatologice pentru întreaga ta familie, la prețuri corecte!
Ce este nervul dentar?
În camera pulpară a unui dinte regăsim nervul dentar, componentă care se ocupă cu menținerea unui dinte viu. Nervul are un rol esențial în sănătatea danturii, iar extracția sa se face doar în cazul în care nu există o altă variantă, iar dintele este compromis total.
Nervul, așa cum este cunoscut în termeni populari, este un țesut moale format din arteră, vase de sânge și filete nervoase. Artera se ocupă cu aducerea către dinte de sânge și substanțe vitaminizante, în timp ce vena transportă sângele înapoi către inimă și țesutul conjunctiv apropiat. Filetele nervoase se ocupă cu toate semnalele pe care un dinte le trimite către sistemul nervos central.
Cand este nevoie de scoaterea (extirparea) nervului dentar?
Scoaterea nervului dentar se produce doar în situații extreme, adică în momentul în care pagubele făcute de o carie sunt iremediabile pentru acel dinte. În orice altă circumstanță, medicul stomatolog va încercarea salvarea nervului și menținerea dintelui viu.
În momentul în care se va apela la scoaterea nervului, în tratamentul endodontic se va apela la obturația de canal, procedeu prin care canalele din camera pulpară vor fi umplute cu cu materiale speciale, iar dintele va fi reconstruit parțial sau în totalitate, în funcție de nivelul în care a fost afectat de carie.
Când este indicată scoaterea nervului dentar?
Medicul specialist va fi cel care va lua decizia de a scoate un nerv dentar, dar există câteva semnale clare prin care îți poți da seama că urmează să fii supus la extragerea nervului dentar:
- Început de pulsație la nivelul unui dinte (semn de infecție);
- Durere în timpul masticației;
- Sensibilitate sporită la rece sau fierbinte;
- Carie extinsă care a ajuns să mănânce dintele până la camera pulpară;
- Accidente dentare care necesită reconstrucția danturii.
Ce este si cum se realizeaza tratamentul de scoatere a nervului la masea sau dinte?
În primul rand, e important de știut și reamintit faptul că tratamentul pentru scoaterea unui nerv de măsea sau dinte nu este dureros. Nervul doare, intervenția de extracție nu doare! Acum că am stabilit acest lucru, putem spune că realizarea tratamentului se va face cu apăratură de specialitate, astfel încât pacientul să nu resimtă disconfort, iar procedura de extracție să fie cât mai rapidă și efectuată în totalitate, fără risc de a rămâne țesuturi nesănătoase pe canal, înainte de umplerea acestuia.
DE CE SA ALEGI CRIS SMILE?
Profesioniști și empatici
Recomandăm doar tratamente în care credem și pe care le-am realiza familiilor și celor dragi nouă. Ascultăm și înțelegem, ne dăm silința să îți oferim soluția potrivită ție. E suficient să vii cu sufletul deschis
Servicii dentare complete
Medici specialiști și servicii complete. Am tratat, de-a lungul timpului, pacienți complet edentati, cu complicații riscante, am refăcut danturi în cazuri considerate pierdute. Totul sub un singur acoperiș.
Echipamente de ultimă generație
Microscop, laser, aparatură pentru inhalosedare, Digital Smile Design, ozonoterapie - realizăm intervenții minim invazive, care presupun mai puține complicații post intervenție, recuperare rapidă și durere diminuată.
Viziune centrată pe pacient
Tu contezi. Acționăm, în toate deciziile pe care le luăm, cu credința că te ajutăm să iei cea mai informată decizie asupra sănătății tale orale. Pentru noi e important să te ajutăm să îți recapeți zâmbetul, încrederea, să ai o viață normală și o dantură impecabilă.
Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!
Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.
Cat costa scoaterea nervului? Pret:
Scoaterea nervului este un procedeu care implică și alte tratamente aplicate dintelui, astfel încât prețul extracției de nerv va putea suferi modificări. De exemplu, scoaterea nervului și umplerea canalului plus reconstrucția unui dinte cu materiale de calitate va avea un preț mult mai mare față de extracția închisă mai apoi cu materiale medii la nivel calitativ.
Pentru acest tip de tratament endodontic putem vorbi despre prețuri care variază de la 300 de lei și se pot întinde chiar și până la 1200 lei dacă va fi nevoie și de o intervenție chirurgicală în procesul de reparare a danturii.
Etapele scoaterii nervului
Scoaterea unui nerv este doar parte a unui tratament care are ca scop final repararea unui dinte afectat de carie sau bacterii. În principal, prima etapă a unui control medical este realizarea unei radiografii complete a danturii sau măcar a zonei afectate. Apoi, odată ce medicul va lua la cunoștință și problemele care nu se văd, asta însemnând că va putea observa cât de mare este infecția și cât a afectat înspre rădăcina dintelui, va începe tratamentul propriu-zis.
În cazul în care vorbim despre o intervenție simplă și clară, aceasta se poate realiza chiar dintr-o singură ședință. Medicul va curăța partea superioară a dintelui, va extrage nervul și țesutul, va închide canalele și apoi fie va plomba dintele, fie va apela la un alt tip de reconstrucție.
Anestezia este necesara pentru scoaterea nervului
Procedura de scoatere a nervului este cunoscută și sub numele de devitalizarea dintelui. Un dinte viu este cel care are un nerv sănătos, neafectat de carie și bacterii. Un nerv afectat va transforma dintele și nu-l va mai putea proteja. De aceea este nevoie de scoaterea nervului și pregătirea dintelui pentru noua etapă.
Scoaterea nervului are nevoie de anestezie locală, pentru ca procesul să nu fie unul dureros. Odată făcută anestezia, în funcție de minutele până la realizarea efectului anestezic, medicul va începe intervenția fără ca pacientul să resimtă vreun disconfort.
ECHIPA NOASTRA
Dr. Adrian Pal
Medic Stomatolog
Practica Limitata Endodontie la Microscop
Dr Ahmad Rajab
Endodonție la Microscop
Tratamentul endodontic propriu-zis de scoatere a nervului
După realizarea anesteziei începe tratamentul propriu-zis de scoatere a nervului, care se va realiza în felul următor:
- Se va realiza o gaură de acces între partea superioară a dintelui și camera pulpară;
- Se va curăța partea superioară;
- Se vor curăța canalele (înlăturarea nervului și a țesutului afectat);
- Se vor folosi soluții speciale de înlăturare instant a bacteriilor;
- Se aplică materiale speciale pentru obturația de canal;
- Se închide lucrarea cu plombă sau altă alegere de ordin estetic.
Curatarea canalelor
În tratamentul pentru scoaterea nervului, curățarea canalelor este etapa cea mai importantă. Aici se elimină infecția apărută și se renunță la nervul afectat și la țesutul problematic. Dacă infecția a fost una mare, atunci medicul ar putea să aplice un pansament dentar cu conținut de medicament, pe care pacientul să-l poarte între 10 și 14 zile, până la următorul consult.
Tratamentul cu plomba sau coroana dentara
Toată lumea a auzit de plomba dentară, dar câți dintre noi știm cu adevărat ce înseamnă acest lucru? Ei bine, plomba dentară (sau obturație dentară, în termeni de specialitate) reprezintă procesul prin care se umple un dinte sau o măsea curățată de carie. Plombele sunt făcute din materiale asemănătoare cu culoarea danturii pacientului pentru ca obturația să nu iasă în evidență și să se integreze excelent în peisajul dentar. Există însă posibilitatea ca vizita la dentist să fie făcută cu întârziere, iar caria să fie atât de adâncă încât dintele să fie compromis în mare măsură sau chiar în totalitate. În aceste situații extreme, plomba nu se va mai putea realiza, iar medicul va apela la o coroană dentară. Coroana dentară este realizată de un tehnician dentar, după dimensiunile luate în prealabil de la medicul stomatolog. De regulă, coroanele dentare sunt din ceramică și sunt realizate în aceeași culoare cu restul danturii.
Obturatia de canal
În cazul în care infecția nu este atât de prezentă și canalele se pot curăța ușor, procedura durează câteva minute și va fi realizată într-o singură ședință. Imediat după curățarea canalelor se va trece la obturația acestora, iar dacă vorbim despre o zonă greu accesibilă se poate solicita o nouă radiografie pentru ca medicul să vadă dacă nu există anumite goluri pe canale.
INTREBARI FRECVENTE
NU, în niciun caz! Nervul se va scoate doar dacă infecția a avansat foarte mult pe canal. Scoaterea nervului este ultima soluție pe care un stomatolog o va alege, pentru că intenția medicilor va fi de a-ți salva dintele natural.
DA, scoaterea nervului va produce durere, dar doar după expirarea efectului anestezic. Tocmai din acest motiv, după o extracție medicul va recomanda folosirea de analgezice. Durerea sau disconfortul n-ar trebui să dureze mai multe de 1 zi de la intervenție.
Dacă durerile persistă mai mult de 4 săptămâni sau dacă există orice alt tip de disconfort, atunci e un semnal clar că trebuie să revii la cabinetul stomatologic pentru ca medicul să vadă care sunt cauzele durerilor și să rezolve problema.
Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!
Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.