Dragii mei,
Cunoașteți deja sfaturile mele legate de o bună igienă orală pentru a întâmpina apariția cariilor, însă chiar și atunci când se întâmplă ca ele să apară, trebuie să știți că pot fi rezolvate cu ușurință, mai cu seamă dacă sunt descoperite în stadiul incipient în cadrul vizitelor regulate de la cabinetul stomatologului.
Primul pas în tratarea cariilor ar fi, după cum aminteam mai sus, profilaxia dentară. Aceasta constă într-un set de proceduri aplicate cu rigurozitate atât acasă cât și la cabinetul medicului dentist, care să prevină apariția cariilor sau a bolilor parodontale.
În cazul în care avem deja de a face cu o carie vizibilă, aflați că aceasta necesită un tratament diferit în funcție de mai mulți factori:
– Dacă vorbim de o carie incipientă sau una ce a format deja o cavitate
– Dacă este încă activă sau oprită din evoluție
– Dacă avem o carie primară sau secundară
Apariția unor pete albicioase pe suprafata dinților să știți că anunță o carie incipientă. În general, aceasta nu necesită un tratament special, căci în urma opririi din evoluție smalțul se remineralizează, revenind la starea sănătoasă. Totuși, vă recomand să veniți puțin în ajutorul acestor procese și să reduceți frecvența consumului de dulciuri, să aveți o igienă orală minuțioasă și să aplicați substanțe fluorurate pentru a stimula procesul de remineralizare.
Când caria a trecut de smalț și a pătruns în dentină s-a format deja o cavitate, iar aceasta necesită o curățare atentă și aplicarea unei obturații (plombe). Atunci când tratăm o astfel de carie avem grijă ca țesutul infectat să fie îndepărtat complet, să se prevină complicațiile în pulpa dentară sau țesutul periapical, păstrarea unei porțiuni cât mai mari din structura originală a dintelui, să prevenim distrugerea viitoare a țesuturilor dure dentare și evident, refacerea dintelui atât estetic cât și funcțional.
Cu toate acestea, există posibilitatea apariție unor carii secundare, la marginea sau dedesubtul obturațiilor (plombelor) existente. Trecerea timpului face ca acestea din urmă să sufere un proces de uzură, devenind mai rugoase sau chiar având mici porțiuni care se desprind.
Un alt motiv al apariției cariilor secundare ar fi neîndepărtarea în totalitate a țesutului infectat, iar caria se va dezvolta sub obturație. Si lucrările dentare vechi sau incorect adaptate pot favoriza apariția unui astfel de tip de carie, deci ele se regăsesc și sub coroane dentare, punți sau proteze mobilizabile.
Tratamentul în cazul cariilor secundare îl reprezintă îndepărtarea în totalitate a plombelor, lucrărilor dentare și a țesuturilor cariate sau infectate și realizarea unei noi obturații sau coroane dentare pentru restaurarea dinților.