Fraud Blocker

Vitaminele și mineralele dinților sănătoși

Periajul dentar efectuat zilnic, urmând o tehnică corectă, este esențial pentru sănătatea dinților, dar nu este suficient.

Pe lângă igienă, alimentația joacă un rol important pentru dantură, care, de altfel, este un țesut osos ce are nevoie de minerale și vitamine pentru a funcționa în parametri normali.

Însă, tot mai multe persoane au un stil de viața agitat, care predispune la neglijarea alimentației, un obicei cu efecte negative asupra sănătății organismului, inclusiv a dinților. Un meniu variat, alcătuit din legume, fructe, cereale, lactate și carne, acoperă tot necesarul de vitamine și minerale pentru un organism sănătos. De cele mai multe ori, nu reușim să respectăm aceste reguli, și astfel, își fac apariția carențele alimentare, ce ne pun în pericol sănătatea.

Care sunt vitaminele și mineralele care ne protejează împotriva problemelor cavității bucale?

Vitamina A, pe care o găsim în fructele și legumele de culoare galbenă sau portocalie, contribuie la dezvoltarea celulelor, la formarea oaselor și acționează ca un antioxidant. Atunci când apare o carență de vitamina A, își pot face apariția abcesele iar afecțiunile orale se vindecă cu greu.

Complexul de vitamine B, regăsit în carne, oleaginoase, pește, lactate, ouă și legume verzi, crește imunitatea, rezistența la infecții și la stres și reglează tensiunea arterială. Carența de vitamine B se manifestă prin anemii, inflamații, fisuri apărute la colțurile buzelor și candidoze orale.

Vitamina C, regăsită în majoritatea legumelor și fructelor citrice, ajută la sintetizarea colagenului, la întărirea oaselor și a cartilajelor. Totodată, are un rol puternic antioxidant, crește rezistența la infecții și întărește imunitatea. Dacă aveți o lipsă de vitamina C, unele dintre simptomele manifestate la nivelul cavității orale sunt sensibilitatea și sângerarea gingiilor.

Vitamina D, pe care o găsim în cereale, ouă, produse lactate și pește dar si cea care se produce prin expunerea la lumina soarelui, întărește oasele împreună cu calciul. Carența de vitamina D se manifestă prin boli gingivale și chiar fracturarea maxilarului.

Vitamina K ajută la producerea proteinelor care permit închegarea sângelui și o găsim din abundență în ouă, lactate, carne de vită și legume verzi, în special broccoli. Lipsa ei se manifestă prin sângerări excesive ale gingiei și vindecarea mai lentă a rănilor.

Fierul, necesar în întărirea imunității, producerea hemoglobinei, în metabolismul hepatic și în reducerea stresului oxidativ, se regăsește în carne roșie, legume verzi, fructe de pădure și oleaginoase. Lipsa lui afectează întregul organism iar la nivelul cavității orale se manifestă prin senzații de arsură și infecții.

Calciul este vital pentru formarea și rezistența oaselor, precum și pentru menținerea sănătății gingiilor. De asemenea, acest mineral este necesar în coaguloarea sângelui și prevenirea degradării osoase. îl regăsim din abundență în lactate, pește, legume verzi și ovaz. O deficiență de calciu se manifestă la nivel bucal prin degradarea și în final, pierderea dinților.

Așadar, sănătatea orală se întreține printr-o igienă orală realizată zilnic, dar și printr-o alimentație diversificată, ce abundă în vitamine și minerale. Pentru a evita deficiențele și afecțiunile cauzate de acestea, este necesar să facem analize de sânge anual, să mâncăm echilibrat, iar la recomandarea medicului, să luam suplimente de vitamine și minerale, pentru dinți sănătoși.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top