Fraud Blocker

🩺 Consultație la stomatologie generală, redusă de la 100 lei la doar 50 lei!
🦷 Reducere de 20% la fațete și coroane dentare, doar în luna Noiembrie!

Vreau dinți mai albi, fără fațete dentare! – Află totul despre albirea dentară

Cum este structurat dintele? De ce se îngălbenesc dinții? Ce este albirea dentară? Cine poate apela la albirea dentară? Există contraindicații? Care sunt principalele metode de albire dentară? Care sunt pașii unei albiri dentare la cabinet? Poate fi albit și dintele tratat endodontic și colorat ulterior? Cât timp durează rezultatele procedurii? Care sunt efectele secundare procedurii de albire? Este o procedură periculoasă pentru sănătate? Care sunt pașii albiri dentare acasă? Cum vă puteți albi dinții cu ajutorul alimentelor? Cum vă puteți menține dantura albă și după procedură?

Cum te ajutăm la Cris Smile Studio să ai un zâmbet strălucitor?

Dragii mei,

Societatea de astăzi impune rigori în ceea ce privește aspectul nostru exterior, fiind tot mai important look-ul pe care-l afișăm. Nici modul în care arată dinții nu este trecut cu vederea. Tot mai des observ tendința clienților de a-și dori un zâmbet mai alb și de aceea vin în întâmpinarea cerințelor voastre povestind astăzi mai multe despre albirea dentară, o categorie a esteticii dentare.

Cum este structurat dintele?

Albirea dentară reprezintă una dintre cele mai obișnuite operații de cosmetizare a zâmbetului, având rezultate durabile și vizibile. Pentru a înțelege mai bine cum se produce transformarea spectaculoasă, trebuie să știți mai multe despre structura dintelui. Acesta este format din:

  • smalț (care reprezintă exteriorul coroanei dentare, adică partea vizibilă a dintelui)
  • dentină (aflată sub smalț)
  • cementul (o substanță dură ce acoperă rădăcina dentară)
  • pulpa dentară (cunoscută drept nervul dintelui) este protejata de toate aceste structuri

De ce se îngălbenesc dinții?

În mod normal, smalțul are o culoare naturală alb-translucidă, ce este însă potențată de culoarea structurilor aflate sub el. Dentina are o culoare galbenă, fiind însă predispusă la schimbări de nuanță din pricina structurii poroase. Astfel, anumiți compuși proveniți din interiorul nervului trec în dentină, colorând-o în maroniu, maroniu-roșcat, maroniu-gri. Schimbarea culorii dinților voștri se datorează deci în mare parte factorilor interni, motiv pentru care simpla periere nu va ajuta la obținerea unor dinți albi. Este nevoie de o mână de ajutor din partea specialiștilor în estetică dentară.

Factorii ce duc la schimbarea culorii dinților:

  • Vârsta – înaintarea în vârstă aduce cu sine și închiderea culorii dinților
  • Alimentație – consumul frecvent de alimente și băuturi colorate
  • Tratamente cu anumite medicamente în exces determină apariția petelor pe dinți
  • Fumatul
  • Tratamente stomatologice incorecte

Ce este albirea dentară?

Schimbarea culorii dinților se referă la aplicarea compușilor peroxidici pe zona dentară. Acești agenți pătrund prin smalț și albesc dentina, treptat, în timp.

Gradul de albire a dintelui variază în funcție de mai mulți factori: tipul de pete, concentrația agentului de albire din produsul utilizat, timpul în care agentul de albire acționează pe dinte și frecvența cu care tratamentul este repetat.

Cine poate apela la albirea dentară?

Albirea dentară nu este pentru oricine, fiind necesar un consult stomatologic în prealabil, dar și tratarea tuturor afecțiunilor dentare și gingivale de care suferiți: carii, parodontite, leziuni ale smalțului, precedate de igienizare (detartraj, periaj profesional, air-flow).

Trebuie să țineți, de asemenea, cont de faptul că în urma albirii, toate plombele și lucrările protetice vizibile vor trebui înlocuite cu unele corespunzătoare noii culori obținute. Procesul de albire se adresează numai structurilor dentare naturale.

Candidații ideli pentru albirea dinților sunt persoanele ce prezintă pe dinți pete gălbui sau maronii cauzate de cafea, ceai, alcool sau medicamente.

Există contraindicații?

Albirea dinților nu este recomandată în cazul:

  • femeilor însărcinate sau celor care alăptează,
  • persoanele cu boli gingivale sau eroziune dentară,
  • copiilor până în 15 ani
  • persoanelor cu dinții foarte sensibili
  • pacientilor alergici la peroxid
  • prezenței fluorozelor dentare

Care sunt principalele metode de albire dentară?

– aplicarea de geluri în cabinetul medicului stomatolog. Acestea au o acțiune de 45-90 de minute, având în compoziție peroxizi cu o concentrație de 35-36%. Acestea se aplică DOAR sub stricta supraveghere a medicului, cu protecție gingivală. Efectul dorit este imediat, iar pacientul va avea deja un look nou după plecarea din cabinet.

albirea cu ajutorul plasmei (ZOOM) se realizează cu ajutorul gelurilor de peroxid de hidrogen, ce se activează prin radiația luminoasă cu o intensitate și durată controlate. Aceasta reprezintă cea mai eficientă și rapidă metodă de albire (doar 45 de minute).

gelurile de albire pentru acasă pot fi și ele o soluție, însă și acestea pot fi obținute numai din cabinetul stomatologului, în funcție de motivul colorării dinților. Acestea se aplică timp de mai multe ore, câte 4-8 ore pe zi, în funcție de concentrația gelului, ce poate fi compus din peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă (10-16%) până ce pacientul obține nuanța dorită. Atenție, însă, nu se utilizează mai mult de două săptămâni!

pastele de dinți cu efect de albire sunt cele mai ușoare metode de albire. Acestea sunt însă destinate îndepărtării petelor recente de pe suprafața dinților, datorate meselor cu alimente colorate (vin roșu, cafea, sos roșu, spanac etc.)

Care sunt pașii unei albiri dentare la cabinet?

În cazul tratamentului de albire realizat în cabinetul stomatologic, cu ajutorul gelurilor, etapele sunt:

  • Medicul va trimite la laborator mulaje pentru a realiza două gutiere din plastic transparent ce se vor mula pe suprafața dinților, lăsând totuși un spațiu milimetric între acestea și suprafața dentară
  • Spațiul creat va fi umplut mai apoi de gelul de albire
  • Cu ajutorul gutierelor, gelul stă în contact strâns cu smalțul și nu irită gingia pentru că excesul se îndepărtează foarte ușor.
  • Perioada de aplicare este de 5 zile pentru fiecare arcadă, de la 1,5 ore până la 6 ore, în funcție de concentrația gelului (care este pe bază de peroxid de hidrogen).

În cazul laserului, pentru a beneficia de un zâmbet mai alb, pacientul trebuie să treacă prin etapele albirii dentare astfel:

  • Medicul izolează gingiile pentru a le proteja – cu gel sau baraj de cauciuc și aplică gelul cu peroxid pe suprafața externă a dinților
  • Apoi proiectează o lumină specială – leduri sau laser – pe suprafețele dentare, timp de 30 – 60 minute.

Albirea laser a dinților este considerată a fi cel mai eficient și mai sigur procedeu pentru obținerea unei nuanțe mai albe.

Poate fi albit și dintele tratat endodontic și colorat ulterior?

Cu siguranță! Procedeul se numește albire internă și se realizează în mai multe ședințe și presupune următorii pași:

  • În prima ședință se va îndepărta toată plomba coronară până la țesut dentar sănătos
  • Se va sigila obturația de canal cu un ciment sau compozit
  • Se va introduce în cavitatea coronară gelul de albire, după care dintele va fi închis cu un ciment provizoriu
  • După câteva zile, gelul este îndepărtat și dintele este restaurat definitiv
  • În cazul în care este necesar, gelul poate fi schimbat de 2-3 ori până la obținerea unui rezultat satisfăcător. Trebuie menționat totuși că albirea dentară nu este niciodată garantată, ci ea depinde foarte mult de structura dentară și de pigmenții acumulați.

Cât timp durează rezultatele procedurii?

Procedura de albire executată de către medicul stomatolog este cea mai eficientă, deoarece se folosește cea mai mare concentrație de peroxid: până la 38 %. Tratamentul poate dura în jur de 3 ședințe, iar în urma acestuia pacienții vor avea dinți cu până la 3 – 8 nuanțe mai albi. Rezultatul albirii durează în medie 2-3 ani, dar poate fi repetat după această perioadă.

Care sunt efectele secundare procedurii de albire?

Un aspect de care discutăm în paralel cu albirea dentară este cel al sensibilității dentare. Nu este cazul să vă speriați, căci în cazul acestei proceduri estetice ea este temporară. Motivul este datorat gelurilor de albire ce pătrund prin smalț în dentină, care, având o structură poroasă, permite contactul lor cu structurile senzitive microscopice care provin din pulpa dentară. Totuși, toate metodele de albire profesională beneficiază de tratamente destinate desensibilizării, astfel încât confortul ulterior să fie asemenea celui estetic.

Este o procedură periculoasă pentru sănătate?

Dacă vă întrebați cât de sănătoasă este această albire dentară, pot să vă liniștesc spunându-vă că studiile au demonstrat că, realizată cu produse profesionale, albirea dentară are un rol protector pentru dinți, datorită dozei perfect echilibrate de săruri de fluor, ce realizează o dată cu albirea o remineralizare a structurilor dure dentare.

Care sunt pașii albiri dentare acasă?

În cazul în care optați pentru albirea dinților acasă, iată ce trebuie să faceți:

  • Spălați-vă riguros pe dinți înainte de aplicarea gelului de albire
  • Aplicați gelul în porțiunea cea mai adâncă a gutierei și către partea facială a acesteia. În zona molarilor, veți avea nevoie de o cantitate mai mică de substanță. Aproximativ 1/3 sau 1/2 din cantitatea de gel din seringă va fi suficientă pentru o arcadă
  • Fixați gutiera complet și ferm pe dinți
  • Îndepărtați ușor excesul de gel care poate depăși marginile gutierei folosind o periuță de dinți moale, șervețel sau degetul curat
  • Gutiera se poartă între 8-10 ore pe timpul nopții sau 6 ore în timpul zilei
  • În final, periați dinții și clătiți bine, astfel încât să nu rămână gel pe dinți și în gutieră.

Tratamentul acesta trebuie urmat timp de 7 zile.

Cum vă puteți albi dinții cu ajutorul alimentelor?

Există anumite trucuri pe care le poți folosi dacă nu dorești să apelezi la agenții pe bază de peroxid sau pur și simplu îți dorești să-ți întreți zâmbetul alb.

Câteva dintre alimentele-vedetă în procesul de albire a dinților sunt merele, țelina și morcovii. Ronțăitul acestora stimulează activitatea glandelor salivare, saliva curățând în mod natural dinții. În această categorie putem adăuga și portocalele, broccoli și brânza, care ajută și la îndepărtarea plăcii dentare.

Extrem de eficiente sunt căpșunele. Pentru un tratament naturist simplu aveți nevoie de una-două căpșune zdrobite și o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. După ce le amestecați, aplicați pasta pe dinți și lăsați-o să acționeze 5 minute. După cele 5 minute se clătește gura cu apă din abundență.

Cum vă puteți menține dantura albă și după procedură?

Păstrarea nuanței albe a dinților necesită puțin efort, de aceea trebuie să:

  • evitați alimentele și băuturile colorate
  • aveți o igienă orală impecabilă
  • continuați tratamentul efectuat în cabinet cu un tratament disponibil la domiciliu
  • utilizați pasta de dinti potrivită pentru menținerea albului dinților
  • evitați pe cât posibil fumatul.

Cum te ajutăm la Cris Smile Studio să ai un zâmbet strălucitor?

Pe lângă echipa de medici profesioniști, vă întâmpinăm și cu aparatură modernă, care ușurează munca personalului, dar îmbunătățește și confortul pacientului.

La Cris Smile Studio realizăm albirea dentară cu ajutorul plasmei (ZOOM), procedura este nedureroasă, nu durează mult și are efecte vizibile imediate.

Prezentatorul TV Radu Tudor a testat această procedură de albire dentară ZOOM, rezultatul fiind unul strălucitor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top