Medic Ortodont. Ortodontie:

APARATE DENTARE UTILIZATE, TRATAMENTE SI PRETURI

Sigur îți dorești și tu un zâmbet perfect. Pentru a ajunge la acel zâmbet de vis ai nevoie de îngrijire constantă. Periaj zilnic, detartraj regulat și apoi tehnicile de albire din cabinetul medical se ocupă de partea estetică, dar pentru a avea dinți aliniați perfect este nevoie de mai multă muncă. Această muncă reprezintă purtarea unui aparat dentar.

Tratamente și servicii stomatologice pentru întreaga ta familie, la prețuri corecte!

Ce este ortodontia?

Ortodonția este acea ramură de specialitate a stomatologiei care descrie practica îndreptării dinților aliniați incorect pe arcadă. Ortodonție provine din limba greacă, prin alăturarea a două cuvinte: “orto”, care înseamnă “drept” sau “corect” și “dontia”, care înseamnă “dinți”. Prin urmare, medicii stomatologi specializați în ortodonție te ajută la corectarea și gestionarea poziționării anormale a dinților, a maxilarelor sau a feței sau, cunoscute sub denumirea de malocluzii dento-faciale.

Tratamentul specializat pentru alinierea corectă a dinților se numește tratament ortodontic, iar cel mai adesea folosit tratament ortodontic îl reprezintă montarea aparatului dentar pentru a îmbunătăți aspectul și alinierea dinților strâmbi, proeminenți, aglomerați sau îndepărtați și pentru a corecta problemele legate de mușcătura dinților.

Ce face un medic ortodont

Medicul ortodont este specialistul care își concentrează activitatea pe mușcătura și alinierea dinților. Sarcina lui nu ține doar de obținerea unui zâmbet grozav, ci și de realizare a unei mușcături care se simte bine și funcționează corect. Medicul ortodont se ocupă de diagnosticarea, prevenția și tratamentul devierilor de aliniere a dinților sau maxilarelor ce împiedică o bună funcționare a aparatului bucal.

Știai că pregătirea unui medic ortodont poate atinge până la 3.700 de ore? După finalizarea studiilor de medicină dentară, medicii dentiști generaliști urmează o specializare de trei ani în Ortodonție și Ortopedie dento-facială. Pentru a deprinde abilități de evaluare și tratare corecte a anomaliilor dento-faciale, medicii ortodonți sunt singurii care au nevoie de educație și pregătire suplimentară concentrată exclusiv pe mișcarea și alinierea dinților, oasele maxilarului, oasele faciale și țesuturile moi- undeva la 3.700 ore de pregătire specializată. Iar pentru că înțeleg intensiv maniera de creștere și dezvoltare a oaselor faciale, medicii ortodonți mai sunt denumiți și ortopezi dentofaciali.

Datorită pregătirii sale extinse, medicul ortodont îți poate oferi un plan de tratament cu adevărat personalizat. Îndreptarea dinților și alinierea mușcăturii sunt ambele procese biologice complexe, nu soluții rapide. Cu expertiză în aceste complexități (cum ar fi modificări ale oaselor maxilarului, ale feței și ale țesuturilor moi pe măsură ce dinții își schimbă poziția), medicul ortodont este echipat pentru a-ți oferi un plan de tratament personalizat nevoilor tale.

Medicul stomatolog generalist (sau medicul dentist, pe scurt) și medicul ortodont au multe în comun, iar țelul lor este să lucreze în echipă pentru ca zâmbetul tău să fie unul corect și sănătos, însă ariile lor de activitate sunt diferite.

Stomatologia este o specialitate medicală extinsă care se ocupă de sănătatea orală, în special dinții, gingiile, nervii din gură și maxilarul, pe când ortodonția este o specialitate în stomatologie care se preocupă de corectarea mușcăturii, a modului în care dinții se întâlnesc împreună și a alinierii dinților tăi. În timp ce toți medicii ortodonți sunt stomatologi calificați, nu toți stomatologii sunt și ortodonți.

Gândește-te la medicul stomatolog generalist în termenii unui medic de familie, care are cunoștințe despre domeniul său de activitate. Un medic ortodont, pe de cealaltă parte, se aseamănă unui medic specialist prin faptul că are o pregătire suplimentară care îi oferă cunoștințe avansate în nișa lor de activitate.

DE CE SA ALEGI CRIS SMILE?

1

Profesioniști și empatici

Recomandăm doar tratamente în care credem și pe care le-am realiza familiilor și celor dragi nouă. Ascultăm și înțelegem, ne dăm silința să îți oferim soluția potrivită ție. E suficient să vii cu sufletul deschis

2

Servicii dentare complete

Medici specialiști și servicii complete. Am tratat, de-a lungul timpului, pacienți complet edentati, cu complicații riscante, am refăcut danturi în cazuri considerate pierdute. Totul sub un singur acoperiș.

3

Echipamente de ultimă generație

Microscop, laser, aparatură pentru inhalosedare, Digital Smile Design, ozonoterapie - realizăm intervenții minim invazive, care presupun mai puține complicații post intervenție, recuperare rapidă și durere diminuată.

4

Viziune centrată pe pacient

Tu contezi. Acționăm, în toate deciziile pe care le luăm, cu credința că te ajutăm să iei cea mai informată decizie asupra sănătății tale orale. Pentru noi e important să te ajutăm să îți recapeți zâmbetul, încrederea, să ai o viață normală și o dantură impecabilă.

Rolul specialistului ortodont, de netrecut cu vederea

Un medic stomatolog generalist te poate ajuta să îți menții sănătatea orală și să preîntâmpini probleme ce pot apărea prin tratamente de restaurare, cum ar fi obturații, lucrări de canal radicular, coroane, punți sau proteze dentare. Însă aceasta nu se poate implica în probleme ce țin de corectura mușcăturii și alinierea dinților pe arcadă, mai ales atunci când poziția nefericită a dinților împiedică realizarea anumitor lucrări dentare.

Ce face un medic ortodont în mod obișnuit? Medicul ortodont se folosește aparate dentare, retainere, gutiere și multe alte accesorii pentru a diagnostica și trata anomaliile dentare ale pacienților, care pot fi atât de ordin estetic, dar mai ales de ordin medical. Tratamentul acestor malocluzii nu este o soluție rapidă. Din contră, tratamentul necesită, de multe ori, numeroase ajustări, controale regulate și necesită timp îndelungat pentru corectarea danturii, în funcție de complexitatea problemei și istoricul pacientului Medicul ortodont tratează anomaliile dentare, inclusiv:

 • dinții strâmbi;
 • probleme ale mușcăturii, cum ar fi supramușcătura sau submușcătura;
 • dinții înghesuiți sau dinți prea îndepărtați;
 • nealinierea maxilarului;

Rolul medicului ortodont este de a-ți îmbunătăți mușcătura. O mușcătură sănătoasă te asigură că poți mânca, mesteca și vorbi corect, fără să îți rănești dinții sau gingiile.

Montarea aparatului dentar este unul dintre cele mai comune tratamente ortodontice de îndreptare a dinților, însă în anumite situații tratamentul medicamentos și ortodontic este însoțit și de cel chirurgical. Printre sarcinile cele mai obișnuite ale unui ortodont, se numără:

 • diagnosticarea anomaliilor dinților, gurii și maxilarului;
 • evaluarea celei mai potrivite metode (sau mix de metode) de tratament pentru corectarea danturii;
 • pregătirea pacientului pentru montarea aparatului dentar sau a altor tratamente cu distanțieri, gutiere ș.a.m.d;
 • proiectarea, aplicarea și reglarea aparatelor individualizate;
 • urmărirea evoluției în timp a situației pacientului.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

ECHIPA NOASTRA

Am construit la Cris Smile un spațiu primitor și sigur, cu o echipă de medici specialiști, mereu pregătiți cu soluții de ultimă oră.
Medic StomatologSpecialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Dr. Anca Gheorghe

Medic Stomatolog
Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

DR. OLA LUQMAN

Dr. Ola Luqman

Medic Stomatolog
Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Dr Andreea Paula Pădure Ortodonție și ortopedie dentofaciala-min

Dr. Andreea Paula Pădure

Ortodonție și Ortopedie Dento-Faciala

Ortodonția și tratamentele ortodontice – ce trebuie să știi

Ortodonția te ajută în rezolvarea problemelor ce depășesc aspectul estetic. Îndreptarea corectă a dinților are numeroase beneficii, printre care:

 • îmbunătățirea stimei de sine, pentru ca tu să nu îți mai ascunzi zâmbetul;
 • reușești să mesteci mult mai bine, întrucât dinții tăi nu se mai “ciocnesc” (ca urmare a mușcăturii greșite);
 • risc redus de apariție a cariilor dentare cauzate de colectarea particulelor de alimente în spațiile dintre dinții greșit poziționați, înghesuiți sau distanțați;
 • risc redus de traumatizare a gingiilor, cauzată de supramușcături sau submușcături.

Tratamentul ortodontic reprezintă ansamblul de metode, ustensile, dispozitive, accesorii și tehnologii dentare utilizate în practica ortodontică pentru a aplica o anume presiune precise ce duce la repoziționarea dorită a dinților sau maxilarelor. Aceste modificări îmbunătățesc gradul de confort, aspectul estetic, dar mai ales sănătatea și longevitatea dinților.

Astfel, printre obiectivele tratamentului ortodontic se numără:

 • obținerea unei corecții cosmetice și îmbunătățirea aspectului danturii
 • obținerea unei mușcături funcționale și sănătoase 
 • prevenirea viitoarelor afecțiuni dentare

Există o mulțime de opțiuni de tratament în zilele noastre, de la retainere, alignere, aparate dentare transparente sau invizibile, metalice, ceramice sau micro, fiecare cu rolul său bine stabilit. Medicul ortodont deține toate cunoștințele necesare pentru a lua în considerare toate posibilitățile, bazate pe variabile precum vârsta, posibilele dezechilibre ale maxilarului, diferențele în dimensiunea dinților și multe altele. Procesul este unul îndelungat și colaborativ, astfel medicul tău ortodont va lucra împreună cu tine pentru a lua cea mai bună decizie, pentru cel mai bun zâmbet al tău.

Primul pas al tratamentului ortodontic îl reprezintă evaluarea stării actuale a poziției dinților tăi și a felului în care este posibil să se modifice în timp, în lipsa unui tratament ortodontic.

Acest pas de evaluare presupune realizarea unor radiografii dentare, realizarea de mulaje și realizarea de fotografii a danturii, pentru ca mai apoi, în cea de-a doua etapă, medicul tău ortodont să prescrie un plan de tratament pe termen lung, particularizat nevoilor tale, cu metode comunicate în prealabil și stabilite de comun acord cu tine.

Din nefericire, dinții care nu sunt corect aliniați atrag cu sine probleme severe în timp. Tulburările de ocluzie aduc numeroase obstacole în calea unui zâmbet sănătos, printre care:

 • aspect fizic inestetic și stimă de sine scăzută;
 • dicție precară, dificultăți de vorbire și de pronunție a anumitor sunete;
 • afecțiuni parodontale (prin rănirea gingiilor cauzată de poziționarea și alinierea greșite a dinților pe arcadă);
 • migrări ale dinților sănătoși;
 • dificultăți în igienizarea anumitor zone ale danturii;
 • pierderi dentare.

Mai mult decât atât, malocluziile dentare pot fi asociate și unor predispoziții de a dezvolta afecțiuni cardiace.

Aici, medicul ortodont joacă un rol cheie, întrucât te ajută să îți păstrezi dinții naturali cât mai mult pe arcadă. Speranța de viață a dinților scade semnificativ dacă aceștia nu sunt aliniați corespunzător, iar mușcătura se realizează incorect. Ortodontul nu prioritizează nevoile de ordin estetic (cu toate că se ține cont și de acestea), ci își propune să îți salveze dinții permanenți astfel încât să îi păstrezi cât mai mult timp posibil, chiar toată viața.

Prima vizită la medicul ortodont nu ar trebui să aibă loc mai târziu de vârsta de șapte ani, pentru ca tratamentul ortodontic să înceapă din timp. Există rațiuni de ordin morfologic în spate, întrucât în acest moment are loc schimbarea dentiției de lapte cu cea definitivă.

Tratamentul ortodontic este început, de obicei, numai după ce majoritatea dinților adulți ai copilului au început să apară. Depistarea din timp a problemelor ortodontice la copii previn apariția multor alte probleme dentare ce se pot dezvolta pe termen lung și, implicit, salvezi o sumă semnificativă de bani datorită acțiunii rapide, încă din copilărie. Purtat de la vârsta potrivită, tratamentul ortodontic oferă rezultate rapide și de durată.

Cu toate că vârsta nu reprezintă un impediment în tratarea malpoziționărilor dentare, detectarea și tratarea cât mai rapidă a anomaliilor dentare, mai ales înainte de definitivarea osoasă, constituie un avantaj semnificativ în procesul de de poziționare corectă. În cazul adulților, dacă problemele s-au manifestat prea târziu sau au fost ignorate în copilărie, acestea pot fi corectate cu ajutorul tratamentului ortodontic specific. La vârstă adultă, tratamentul ortodontic poate începe oricând, însă opțiunile de tratament sunt mai limitate, având în vederea evoluția completă a oaselor faciale.

Complicațiile pot fi prevenite la timp prin tratamentul ortodontic, de purtare a aparatului dentar de la 6 luni, până la 2 ani, în funcție de complexitatea cazului. Adeseea, însă, tratamentul ortodontic este însoțit și de proceduri chirurgicale, extracții dentare sau implanturi dentare, de înlocuire a dinților lipsă. Pentru un zâmbet cât mai reușit, se poate apela și la construirea fațetelor dentare sau a coroanelor, recomandate în situația dinților prea mici, ce provoacă dificultăți funcționale.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Colaborarea dintre medicul dentist si medicul ortodont

Atât medicul stomatolog generalist, cât și medicul specialist ortodont joacă un rol cheie în sănătatea ta orală, iar unul nu îl poate înlocui pe celălalt.

Colaborarea și comunicarea dintre medicul dentist generalist și medicul ortodont este esențială în asigurarea rezultatelor de succes pentru pacient. Colaborarea dintre cele două specializări începe încă de la prima vizită la cabinetul stomatologic și se întinde până în perioada de retenție a tratamentului, când mutarea dinților este finalizată.

Ortodontul se bazează pe medicul dentist pentru a identifica nereguli la nivelul danturii și maxilarelor, astfel încât pacientul să solicite tratament ortodontic atunci când este cazul. Având în vedere că te întâlnești mult mai des cu medicul dentist decât cu cel ortodont, adesea acesta cel care observă, în primă fază, probleme complexe de nivel ortodontic, precum dinții strâmbi, supramușcătura sau submușcătura.

Astfel, după ce medicul dentist se ocupă de probleme de igienizare a danturii, poți să treci la faza tratamentului ortodontic. Ține minte că o igienă orală corectă și strictă este absolut necesară înaintea tratamentului ortodontic, întrucât acesta te predispune la apariția cariilor sau problemelor gingivale.

Astfel, după igienizarea corespunzătoare în cabinet și îndreptatea igienei orale generale, vei putea urma tratamentul ortodontic. De îndată ce tratamentul ortodontic începe, există posibilitatea ca anumite probleme de ordin igienic să intervină în tratamentul ortodontic, moment în care medicul tău ortodont va colabora cu medicul tău dentist pentru rezolvarea pericolelor. Această relație de reciprocitate asigură cea mai mare grijă acordată zâmbetului tău.

Costul tratamentului ortodontic se stabilește în urma unei consultații realizate de medicul ortodont, în funcție de complexitatea problemei, durata tratamentului, bugetul și nevoile tale. Ținând cont de complexitatea cazului, medicul ortodont realizează un plan de tratament ce ia în considerare toate procedurile necesare de ordin medicamentos, ortodontic și chirurgical necesare pentru a se obține zâmbetul pe care ți-l dorești.

Costul tratamentului ortodontic variază semnificativ și se calculează în funcție de mai mulți factori, printre care:

 • documentația și planul de tratament particularizate;
 • vârsta- tratament pentru copii (simplu sau complex) sau pentru adulți (simplu sau complex);
 • tipul de aparat dentar ales sau recomandat de către medic, fie că este metalic, ceramic, lingual, aligner invizibil sau autoligaturant;
 • durata anticipată a tratamentului- de la câteva luni, până la peste doi ani
 • expertiza medicului ortodont;
 • cât de multă grijă ai de aparatul tău dentar;
 • cât de mult trebuie să își modifice dinții poziția inițială;
 • tipul de retainer utilizat în perioada de contenție- retainer fix metalic, din fibră de sticlă sau retainere detașabile din plastic.

Bugetul de care dispui este, de cele mai multe ori, un factor cheie ce decide viitorul tratamentului ortodontic. Este necesar să te informezi cu atenție asupra modelelor de aparat dentar disponibile, precum și a eventualelor intervenții necesare tratamentului și comunicate în prealabil de medicul ortodont.

Aparatul dentar fix metalic este, din punct de vedere financiar, cea mai ieftină opțiune, iar prețul unui aparat dentar de acest fel variază între 1200 și 3000 lei.
Printre avantajele acestui tip de aparat de numără rezistența și durabilitatea în timp (datorate metalului din care este realizat) și prețul cel mai accesibil de pe piață. Dezavantajele acestui tip de aparat țin de durata lungă de purtare, este un aparat inestetic, vizibil pe suprafața dinților atunci când zâmbești, igiena orală trebuie să fie strictă (cu periaj realizat după fiecare masă), iar tratamentul este mai dureros, cu disconfort la nivelul obrajilor în primele săptămâni.

Aparatul dentar din safir este foarte asemănător celui ceramic, însă principalele diferențe țin de materialul din care brackeții sunt alcătuiți (safir), ceea ce atrage cu sine mai puține șanse de fracturare a brackeților, așa cum există posibilitatea în cazul aparatului dentar din cermică (fiind un material casant). Astfel, este o opțiune mai costisitoare față de cel din ceramică, prețul unui astfel de aparat situându-se în jurul a 5.000-6.000 lei.

Aparatele dentare din ceramică sau safir sunt opțiuni mai costisitoare decât cel metalic, însă vin cu beneficii semnificative. Aparatul dentar din ceramică este foarte puțin vizibil, iar tratamentul ortodontic este eficient și discret, cavitatea bucală nefiind vătămată de brackeți, precum în cazul celui metalic. Printre dezavantaje se numără grija sporită acordată, întrucât brackeții ceramici sunt predispuși la pătare, mai ales dacă ești consumator de cafea, tutun sau băuturi acidulate, iar igienizarea se realizează mai greu, cu periaj după fiecare masă. Prețul unui aparat dentar ceramic variază între 4.000 și 5.000 lei.

Desigur, trebuie să ții cont că în prețul tratamentului ortodontic nu intră doar costul aparatului dentar. Tratamentul ortodontic presupune vizite regulate la cabinetul stomatologic, precum și costuri legate de perioada de contenție, post-tratament.

Inovațiile în tehnologia zilelor noastre a adus modernizări și în domeniul ortodonției, cu lansarea unor noi modele de aparate dentare de tip gutieră, realizate din materiale performante, cu cel mai estetic aspect, ce aduc o premieră în tratamentul ortodontic: aceste aparate sunt mobile, detașabile cu usurință de către pacient chiar acasă, purtate în jurul a 20 ore, cu posibilitatea de a fi îndepărtate cu scopul de a igieniza dantura. Avantajele semnificative ale acestor tipologii moderne de aparate ortodontice atrag cu sine costuri semnificativ de mari. Prețul unui astfel de aparat dentar poate atinge chiar și 5.000 euro.

Ortodontia astazi

Din fericire, tehnologia de astăzi în domeniul ortodonției permite tratamentul ortodontic indiferent de vârstă sau complexitate a cazului, cu probleme dentare vizează atât corectarea consecințelor unor anomalii netratate la timp, cât și a complicațiilor cauzate de afecțiuni parodontale.Dacă un copil înțelege că tratamentul nu doare, i se va explica exact cum funcționează aparatul dentar, iar rezultatele îl vor scuti de complicații când va fi mai mare, dar mai ales dacă i se va spune că aparatul dentar este scutul de super-erou, are mari șanse să accepte rapid aparatul dentar.

Acum există o plajă extinsă de fabricanți ai accesoriilor dentare folosite în practica ortodontică, precum brackeți, arcuri sau accesori, fie că vorbim de Statele Unite, Germania, Franța sau Japonia. Fiecare producător vine cu standardele sale de calitate, și implicit, bugete diferite ce asigură un anume grad de siguranță și calitate aduse procesului de tratament ortodontic. Recomandarea noastră este să te documentezi temeinic înainte de a decide cabinetul, specialistul ortodont și aparatul dentar pe care dorești să îl porți, în funcție de bugetul și nevoile tale.

Astăzi, există multe aparate ortodontice disponibile pentru a corecta dinții și maxilarele nealiniate și pentru a le menține în pozițiile nou aliniate la încheierea tratamentului. Procesul de diagnosticare și corectare implică, astăzi, scanări 4D și filmări cu camera intraorală a danturii, mulaje realizate după dantură, precum și montarea unor tehnologii avansate de aparate dentare invizibile sau detașabile, ce permit o igienizare mult mai reușită, dar și un aspect estetic îmbunătățit.

Tehnologia zilelor noastre a permis inovația în cadrul proceselor de fabricare și design a aparatelor dentare, cu materiale de calitate superioară și o nouă perspectivă de abordare a planului de tratament ce scurtează semnificativ perioada de tratament și o transformă într-o experiență mult mai confortabilă și liniștită pentru pacient. Acum, un medic ortodont îți poate monta un aparat dentar chiar și în mai puțin de o oră!

Mai mult decât atât, prin îmbunătățiri semnificative aduse la nivelul arcurilor folosite în montarea aparatelor dentare, dinții își modifică poziția mult mai repede, cu o reducere semnificativă a disconfortului resimțit. Singurul dezavantaj al acestor tehnologii presupune costul ridicat al tratamentului, invers proporțional timpului și disconfortului redus pe durata tratamentului.

Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!

Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.

Scroll to Top