Tratamente și servicii stomatologice pentru întreaga ta familie, la prețuri corecte!
Anestezia este tipul de procedură medicală pe care toți ne-o dorim, dar de care toți ne temem. Ne-o dorim pentru că anestezia o asociem cu lipsa durerii, dar ne temem pentru că anestezia se face, de multe ori, printr-o injecție, iar asocierea cu acele mari provoacă palpitații pentru mulți dintre noi.
Ce trebuie să știm clar este un lucru: prin procedura de anesteziere, medicul anestezist va întrerupe pentru o anumită perioadă sensibilitatea nervoasă dintr-o parte a corpului. Se apelează la această intervenție pentru ca pacientul să nu resimtă durere sau disconfort pe perioada procedurilor medicale la care va fi supus.
Așa cum se întâmplă în orice ramură a medicinei, anestezia din zona dentară se poate face prin mai multe opțiuni, în funcție de pacient și de dorința medicului.
Ce este anestezicul si cat dureaza o anestezie dentara?
Anestezia se realizează cu anumite substanțe speciale care întrerup pentru o perioadă bine stabilită de timp transmiterea impulsurilor nervoase. Practic, zona anesteziată nu va transmite nicio informație cu ajutorul stimurilor nervoși către creier. Anestezia se realizează, de cele mai multe ori, prin injectare în nervii responsabili pentru zona în care urmează să se producă intervenția dentară.
Printre exemplele de substanțe anestezice folosite în prezent notăm:
- Xilina;
- Prilocaina;
- Mepivacaina;
- Hostacina;
- Tetracaina,
- Articaina.
Așa cum am menționat anterior, tipul de anestezie utilizat în stomatologie diferă de la pacient la pacient, în funcție de anumite caracteristici sau recomandări de care medicul stomatolog este obligat să țină cont.De regulă, anesteziile variază de la 1 oră, până la 2-3 ore în care partea unde s-a produs anestezia nu va fi simțită de pacient și nu va reacționa la stimuli nervoși.
De exemplu, anestezia diferă în funcție de vârsta pacientului, de greutatea acestuia, de starea generală de sănătate sau de anumite incompatibilități între pacient și diferite tipuri de substanțe. Succesul unei anestezii depinde de modul în care medicul înțelege situația pacientului, de substanța în sine și de doza aplicată. Totodată, în momentul anesteziei, medicul stomatolog va ține cont și de cât de inflamată este zona care urmează să fie tratată. O inflamație puternică ar putea intra în contradicție cu substanța anestezică, iar anestezia nu s-ar efectua în totalitate.
La nivel de riscuri, este bine de știut că anestezia dentară prezintă un grad de risc doar pentru persoanele care au sistemul imunitar slăbit și o stare generală proastă. De asemenea, grad de risc reprezintă și pacienții cu tulburări de coagulare sau care iau în același timp diferite medicamente care pot intra în conflict cu substanțele anestezice. De exemplu, tratarea anxietății se face cu medicamente destul de puternice, iar medicul stomatolog va trebui să fie inștiințat de pacient înainte de a efectua anestezia dentară.
Anestezia dentară nu provoacă, de regulă, niciun efect advers, ci doar un mic disconfort în zona unde s-a produs înțepătura.
DE CE SA ALEGI CRIS SMILE?
Profesioniști și empatici
Recomandăm doar tratamente în care credem și pe care le-am realiza familiilor și celor dragi nouă. Ascultăm și înțelegem, ne dăm silința să îți oferim soluția potrivită ție. E suficient să vii cu sufletul deschis
Servicii dentare complete
Medici specialiști și servicii complete. Am tratat, de-a lungul timpului, pacienți complet edentati, cu complicații riscante, am refăcut danturi în cazuri considerate pierdute. Totul sub un singur acoperiș.
Echipamente de ultimă generație
Microscop, laser, aparatură pentru inhalosedare, Digital Smile Design, ozonoterapie - realizăm intervenții minim invazive, care presupun mai puține complicații post intervenție, recuperare rapidă și durere diminuată.
Viziune centrată pe pacient
Tu contezi. Acționăm, în toate deciziile pe care le luăm, cu credința că te ajutăm să iei cea mai informată decizie asupra sănătății tale orale. Pentru noi e important să te ajutăm să îți recapeți zâmbetul, încrederea, să ai o viață normală și o dantură impecabilă.
Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!
Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.
Anestezia dentara locala
Anestezia dentară locală este folosită, de regulă, în proceduri simple. De exemplu, pentru a pune o plombă sau pentru a se efectua o extragere simplă a unui dinte, se apelează la anestezia locală. Pacientul va fi conștient pe toată durata intervenției, va comunica fără dificultăți cu medicul, dar nu va resimți nicio durere în zona anesteziată.
Chiar dacă tipul de anestezice diferă, substanțele folosite își fac efectul în cel mult 10 minute. De obicei, o doză minimă de anestezie va face ca zona unde se produce injectarea să fie complet amorțită pentru următoarea oră.
Anestezia locala topica
Din zona anesteziei locale se diferențiază anestezia locală topică. Aici vorbim despre aplicarea unui anestezic sub formă de spray, gel, lichid special, unguente sau diferite tipuri de pastă care se aplică direct pe gingie. Se va folosi fie doar în această formulă, fie doar va pregăti gingia pentru injectarea anesteziei clasice.
De multe ori, anestezia locală topică se utilizează la copii, atunci când e nevoie de extracția unor dinți de lapte. Anestezia topică se realizează în 10-15 minute și nu va dura mai mult de 20 de minute din momentul în care zona este amorțită. Se folosește doar pentru tratamente sau intervenții minime, care nu provoacă dureri importante pentru pacient.
Anestezia dentara prin injectare (infiltratie)
Anestezia dentară prin injectare este cel mai utilizat mod prin care se realizează anestezia dentară. Este aleasă soluția potrivită pentru pacient, se realizează dozajul, iar apoi are loc injectarea (infiltrația) în țesutul în jurul căruia se va face intervenția.
În momentul în care acul va intra în gingie și serul va fi inserat este posibil să se simtă o mică durere. Efectul se va face în maximum 10 minute, iar durata minimă de amorțire a zonei este de 60 de minute. De asemenea, după trecerea efectului anestezic, există riscul ca zona înțepăturii să fie dureroasă în următoarele 2-3 ore, fără însă a produce un disconfort puternic.
Anestezie dentara si sedare constienta
Anestezia dentară se poate face și printr-un procedeu numit sedare conștientă. Acesta presupune administrarea de medicamente pe cale orală, în sistem inhalator, fie intravenos. Pacientul nu va adormi, ci va rămâne în continuare prezent, cu reflexe și în stare de cooperare cu medicul.
Pentru că anestezia locală nu acționează direct și asupra stării emoționale a pacientului, în cazuri de frică puternică medicul ar putea apela și la sedarea pe cale orală. Tehnica poate fi realizată pe cale orală, inhalatorie sau pe cale intravenoasă.
Sedarea va fi însoțită de anestezia locală. Sedarea are rolul de a calma pacientul, fără însă a-l adormi complet, aici făcându-se diferența față de anestezia generală. Pacientul va resimți o stare de relaxare, nu va mai resimți frica sau emoția intervenției, va înțelege ce se petrece și va fi cooperant.
Inhalosedarea reprezintă sedarea pe cale inhalatorie. Pacientului i se aplică o mască nazală, prin care va inhala un gaz ilariant, cu proprietăți sedative și analgezice. Compoziția de protoxid de azot și oxigen va ajuta la relaxarea pacientului, aflat deja pe scaunul stomatologic.
Sedarea intravenoasă, cunoscută în termeni medicali și sub numele de analgo-sedare, este o procedură prin care pacientului i se administrează anumite medicamente pe cale venoasă.
O astfel de tehnică este utilizată pentru a scădea treptat starea de conștiență a pacientului, în vederea efecutării unor tratamente mai complexe. Diferența dintre acest tip de sedare și anestezia generală este realizată de durata prin care pacientul își va reveni și își va recăpăta starea de conștiență.
Anestezia generala in stomatologie – se poate face si anestezie totala la dentist?
Frica puternică de dentist îi face pe cei în cauză să se întrebe dacă nu cumva există posibilitatea unei anestezii generale pentru a nu fi conștient în momentul în care stomatologul rezolvă problemele dentare. Din fericire, această procedură este posibilă! Din păcate, anestezia generală în stomatologie se utilizează doar în cazul intervențiilor complexe.
De exemplu, se poate apela la anestezie generală atunci când vorbim despre chirurgie orală și maxilo-facială. În cazurile normale, anestezia generală nu este recomandată și nici nu va putea fi realizată de medic. Intervențiile dentare de bază se realizează sub formă de anestezie locală.
Anestezia generală prezintă efecte adverse, cum ar fi:
- Greață și vărsături;
- Dureri puternice de cap;
- Frisoane;
- Stare de confuzie (în special imediat după trezire);
- Greutate în vorbire;
- Durere în gât;
- Stare generală de oboseală;
- Amețeală la ridicarea în picioare;
- Transpirație abundentă;
- Trismus (blocarea parțială a gurii și imposibilitatea deschiderii complete a acesteia).
Anestezia dentara in sarcina
Mitul că femeile gravide nu pot merge la dentist este complet fals! Totuși, rezolvarea problemelor dentare în timpul sarcinii vine la pachet cu câteva lucruri de care medicul va ține cont.
De exemplu, dacă vor apărea dureri mari sau probleme grave la nivelul danturii, medicul va utiliza anestezia și pentru o femeie gravidă. Se va folosi o cantitate specifică și o substanță cât mai prietenoasă în astfel de cazuri. Pentru gravide se utilizează substanțe care conțin o doză redusă de substanțe vasoconstrictoare.
Astfel, la întrebarea dacă anestezia dentară este posibilă în timpul sarcinii răspunsul este DA, cu mențiunea că e obligatoriu să fie folosite substanțe potrivite pentru asemenea circumstanță.
Un lucru important de știut este acela că sedarea și anestezia generală în timpul sarcinii sunt interzise. Acestea pot fi realizate doar în cazuri foarte grave și sub stricta supraveghere a mai multor medici specialiști.
Readucem stomatologia la nivel de știintă, artă, empatie!
Programează-te online sau contacteaza-ne telefonic.