Cancer oral (bucal): simptome, cauze și modalități de tratament

Cancerul reprezintă o afecțiune malignă definită ca o înmulțire necontrolată de celule anormale care invadează țesuturile sănătoase, producând leziuni grave. Celulele anormale pot afecta aproape orice organ sau țesut din organism, inclusiv cavitatea bucală.

Ce este cancerul oral (bucal)?

Cancerul oral, numit și cancer bucal sau tumoră malignă, apare ca o leziune sau o inflamație pe mucoasa bucală, cauzată de multiplicarea necontrolată a celulelor și care nu se vindecă. Cancerul oral se poate dezvolta în aproape orice zonă a cavității bucale, dar cel mai frecvent apare la nivelul limbii, pe mucoasa obrajilor, pe gingii sau buze.

cancer oral
Sursa Foto: Mayo Clinic

Cine se poate confrunta cu cancerul oral?

Cancerul oral sau bucal este de două ori mai întâlnit în rândul bărbaţilor decât în cel al femeilor, din cauza factorului de risc cancerigen care apare mai frecvent la pacienţii de gen masculin, generat de consumul de alcool sau din cauza fumatului. Apariția cancerului oral este condiționată și de vârstă. Astfel, vârsta medie de diagnosticare a cancerului bucal este 62 de ani, iar majoritatea pacienților care suferă de această boală au peste 50 de ani.

Care sunt zonele care pot fi afectate de cancerul oral?

Cancerul oral este un tip de cancer localizat la nivelul capului şi al gâtului şi se poate extinde în orice porțiune a cavităţii bucale. Cel mai frecvent, cancerul oral apare la nivelul limbii sau al planşeului cavității bucale. Majoritatea tipurilor de cancer oral se caracterizează prin apariția unor celule epidermice subțiri, care acoperă limba, obrajii şi buzele.

Cavitatea bucală

Cancerul oral care apare în cavitatea bucală, poate afecta gingiile, obrajii, partea inferioară a limbii și gâtul. Se manifestă prin apariția unor inflamații roșiatice, sângerări, sensibilitate și disconfort la masticație și înghițire. Atunci când apar aceste leziuni, este necesar un consult stomatologic urgent pentru ca tumora să fie identificată și tratată la timp.  

Limba

Cancerul bucal dezvoltat la nivelul limbii apare, în general, la baza acesteia, în partea din spate sau în zona inferioară, iar cancerul care se extinde și spre gât, se numește orofaringian. Apariția cancerului la nivelul limbii este semnalizată de prezența unor inflamații cu aspect roșiatic, însoțite de dureri sau sângerări, dificultăți la masticație și înghițire sau senzație de amorțeală.

Tipuri de cancer oral

Cancerul oral (bucal) este de mai multe tipuri, denumite în funcție de categoria de tumori care se dezvoltă în anumite tipuri de celule. 

Carcinomul

Carcinomul este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer. În cazul acestui tip de cancer, celulele epiteliale care acoperă zona interioară a limbii, obrajilor, gingiilor și a gâtului, manifestă un aspect neregulat. 

Adenocarcinomul

Adenocarcinomul se dezvoltă îndeosebi în glandele salivare minore care acoperă zona gurii, buzelor și gâtul. Din această categorie fac parte și carcinomul chistic (tumoră malignă care apare la nivelul țesutului glandular) și carcinomul mucoepidermoid (se găsește în organe precum bronhii sau tiroidă).

Sarcomul

Sarcomul este o tumoră malignă cunoscută și sub numele de sarcom Kaposi, care apare în submucoasa cavității bucale și care poate fi cauzată de prezența virusului HIV în organism. Acest tip de cancer se dezvoltă într-un ritm lent și se poate prelungi pe o perioadă lungă de timp. 

Melanomul

Acest tip de cancer este localizat în celulele numite melancocite, care compun coloristica pielii și se manifestă prin leziuni de culoare roșiatică sau închisă, cu un aspect anormal, însoțite de disconfort sau sângerări. 

Limfomul

Limfomul apare cel mai des în celulele din țesutul limfoid (o parte integrantă a sistemului imunitar), la baza limbii sau în zona amigdalelor. Modul în care evoluează această tumoră și eficiența tratamentului sunt condiționate de stadiul în care este depistat.

Cancerul oral: simptome

Printre principalele simptome care semnalizează prezența cancerului oral se numără: 

 • inflamații ale mucoasei bucale care nu se vindecă după 2 săptămâni;
 • dureri persistente;
 • sângerări la nivelul gurii sau amorțeală;
 • respirație urât mirositoare;
 • dificultăți de vorbire sau masticație;
 • senzație de durere la înghițire;
 • scădere bruscă în greutate;
 • căderea dinților;
 • apariția unor noduli la nivelul gâtului;
 • leziuni aspre pe mucoasa orală, care nu se ameliorează în timp. 

Dacă apar una sau mai multe dintre aceste semne, este indicat un consult stomatologic preventiv, pentru ca problema să fie depistată din timp și pentru a se recurge la tratamentul necesar. 

cancer oral 7 1024x574 1
Sursa Foto: Adelaine Dental

Cauze și factori de risc pentru cancerul oral (bucal)

Principalii factori care cauzează apariția celulelor canceroase sunt consumul de alcool și fumatul. Riscul de apariție al cancerului bucal se află în strânsă legătură cu stilul de viață, dar și cu moștenirea ereditară.

 • Predispoziții genetice – afecțiunile sângelui cauzate de anomalii înnăscute, precum anemia Fanconi crește considerabil riscul de apariție al cancerului. O altă maladie genetică ce poate duce la cancer bucal încă de la vârste precoce este Diskeratoza congenitală. 
 • Consumul excesiv de alcool – crește de 6 ori riscul de apariție a cancerului oral. Etanolul și acetaldehida sunt substanțe prezente în alcool și care afectează direct dezvoltarea celulelor canceroase din cavitatea bucală, iar în combinație cu tutunul, poate fi fatale.
 • Fumatul – afectează sistemul imunitar și crește șansele de dezvoltare al cancerului la nivelul cavității bucale, dar și la nivelul plămânilor, ficatului și esofagului. 
fumatul factor de risc 1024x559 1
 • Nutriția dezechilibrată – o dietă nesănătoasă cu alimente procesate poate favoriza apariția unor tumori maligne la nivelul cavității orale, iar o alimentație bogată în vitamine și proteine poate reduce acest risc.
 • Expunerea la soare în mod excesiv – favorizează atât dezvoltarea cancerului de piele, cât și al celui bucal, în special în zona buzelor, mai ales în cazul tinerilor. Se recomandă utilizarea unor creme cu protecție solară.
 • Virusul HPV – este una dintre cauzele apariției cancerului oral. Infecția cu virusul uman Papiloma afectează pielea umedă care acoperă organele și se transmite prin contact sexual normal sau cutanat. 

Metode de tratament pentru cancer oral

Metoda de tratament pentru pacienții diagnosticați cu cancer oral presupune radioterapie sau chimioterapie pentru neutralizarea celulelor canceroase sau se poate recurge la intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului canceros. 

Radioterapia

Radioterapia funcționează pe bază de radiații ionizante, care distrug celulele canceroase și previn o eventuală recidivare. Tratamentul se efectuează zilnic, timp de opt săptămâni sau mai mult, în funcție de stadiul de dezvoltare al maladiei. Radioterapia are ca scop reducerea dezvoltării tumorii, însă poate avea și efecte secundare, precum dificultăți la vorbire, hipotiroidism sau alte afecțiuni.

Chimioterapia

Chimioterapia este o procedură care se poate administra pe cale orală sau intravenos pentru a încetini dezvoltarea celulelor canceroase. Ea se poate administra concomitent cu radioterapia atunci când există un grad de risc mai mare de recidivare. Tratamentul se desfășoară pe o perioadă lungă de timp, la fel ca în cazul radioterapiei. În cazul chimioterapiei, pacienții se pot confrunta cu reacții adverse precum anemie, greață sau vărsături.

Intervenție chirurgicală

Intervenția chirurgicală este un proces care presupune eliminarea epicentrului tumorii maligne, astfel se îndepărtează toate țesuturile afectate de celulele cancerigene, iar cele neafectate rămân intacte. Cu toate că medicii vor încerca să minimizeze daunele provocate cavității orale în timpul procedurii, sunt posibile anumite efecte adverse care pot afecta vorbirea, respirația sau înghițirea. 

tratament gingii 1

Diagnosticul cancerului oral

Cele mai multe dintre simptomele cancerului oral pot semnaliza afecțiuni mai grave, de aceea se recomandă efectuarea unui control medical cel puțin o dată pe an. Procesul de diagnosticarea al cancerului cuprinde mai multe etape. În funcție de simptome și pe baza examenului medical, se recomandă anumite teste și examinări, pentru a se obține un raport de stadializare a cancerului.

Biopsia

Biopsia este o procedură medicală utilizată pentru a stabili dacă anumite leziuni au potențial canceros. Procedeul constă în extragerea și analizarea la microscop a unei porțiuni dintr-un țesut pentru a determina dacă este malign. După efectuarea anumitor teste, se poate elabora un plan de tratament. 

Examinare orală (Screening)

Examinarea orală de rutină, numită și screening, permite investigarea cu atenție a cavității bucale pentru a identifica eventuale leziuni sau noduli cu potențial canceros. În completarea examinării, medicul va palpa suprafața gâtului și va cerceta zona maxilarelor, limbii și planșeul bucal. În cazul în care medicul specialist identifică prezența unor anomalii, se va recurge la realizarea unei biopsii.

Analize de sange

Testele de sânge sunt utilizate pentru a analiza factorii canceroși și pentru a identifica prezența unei tumori canceroase orale. Această modalitate nu este întocmai cea mai eficientă de depistare a cancerul oral, deoarece este condiționată de starea de sănătate a pacientului, de starea organismului sau de anumite diete. 

Cancer oral

Teste imagistice

Testele imagistice pot stabili dacă există celule canceroase, dar și gradul de răspândire al acestora la nivelul cavității bucale. Aceste teste sunt variate și includ RMN, radiografii, sau computer tomograf. Șansele de vindecare cresc semnificativ dacă celulele canceroase sunt identificate la timp. 

Modalități de prevenire ale cancerului oral (bucal)

Apariția cancerului oral poate fi prevenită și depistată timpuriu prin anumite metode, precum renunțarea la anumite obiceiuri nocive, adoptarea unui stil de viață sănătos și efectuarea unor controale regulate la cabinetul medicului. 

alimentatie 1024x584 1

Printre principalele modalități de prevenție a cancerului oral se numără și reducerea consumului de băuturi alcoolice și tutun, limitarea expunerii la soare și folosirea cremelor de protecție, o nutriție echilibrată, bogată în vitamine,  contact sexual responsabil și protejat, observarea constantă a cavității orale și vizite periodice la medicul specialist pentru monitorizarea atentă a sănătății. 

Scroll to Top