Caria de biberon: Cauze, Simptome si Tratamente

Din ce în ce mai mulți părinți se confruntă cu probleme ale dinților bebelușilor. Este important de reținut că dinții de lapte, numiți și dinți temporari, necesită o atenție sporită. În ciuda faptului că aceștia vor fi înlocuiți cu alții noi începând cu vârsta de șase ani – dinții de lapte nu trebuie neglijați. Au un rol important în masticație, dar ajută și la formarea unei pronunții corecte a cuvintelor.

În acest articol vei găsi tot ce trebuie să știi despre caria de biberon: de ce apare, cum se manifestă, dar și cum poate fi prevenită sau tratată.

Ce este caria de biberon?

Asemenea unei carii obișnuite – caria de biberon este o afecțiune care se manifestă la nivelul cavității bucale. În cele mai multe cazuri, ea pornește de la nivelul incisivilor temporari superiori. În cazuri severe, molarii maxilari și molarii mandibulari pot fi afectați deopotrivă. Din fericire, fiind protejați de salivă și de limbă, incisivii inferiori nu sunt expuși riscului de a suferi de această afecțiune, decât foarte rar.

Cunoscută și sub numele de caria galopantă, afecțiunea este frecvent întâlnită în rândul copiilor cu vârste cuprinse între șase luni și trei ani. Ca orice altă carie, caria de biberon începe cu demineralizarea dinților, dar se poate ajunge la pierderea dinților afectați. Tot în această categorie intră și caria de alăptare, afecțiune cauzată de hrănirea prelungită la sân în timpul nopții.

carie de biberon 5
Sursa Foto: Pinterest

Cum se manifesta caria de biberon? Simptome

Caria de biberon se poate manifesta de la vârste foarte fragede. Primul semn se rezumă la apariția unor mici pete alb-gălbui pe incisivi. De cele mai multe ori însă, petele nu sunt considerate suficient de importante pentru a consulta medicul stomatolog. Motivul din spatele acestei judecăți este că unul cât se poate de simplu. Caria de biberon evoluează adesea asimptomatic. Totuși, momentul în care încep să apară și durerile poate fi prea târziu ca dințișorii să mai fie salvați.

O astfel de carie avansează rapid, iar coroana dintelui este afectată grav, fiind măcinată aproape în totalitate. Așadar, pentru că toate informațiile vin din partea copilului – comportamentul acestuia devine un bun îndrumător pentru a observa orice neregulă. Plânsul frecvent sau refuzul bebelușului de a mânca pot transmite faptul că simte durere în zona afectată. În această situație, consultarea unui medic specializat este esențială.

carie

Care sunt cauzele dezvoltarii cariei de biberon?

De cele mai multe ori, caria de biberon apare ca efect al lipsei igienei orale sau a unei igiene dezorganizate. De asemenea, diferite activități repetate în exces pot provoca apariția acestei afecțiuni.

De pildă, pentru a fi calmați, de multe ori, părinții aleg să îi ofere bebelușului biberonul. Zahărul din lichidele aflate în biberon rămân pe suprafața dinților sugarilor și favorizează apariția bacteriilor. Fie că este lapte, suc de fructe, ceai sau alte lichide îndulcite artificial – zahărul este principalul inamic al dentiției de lapte sănătoase. Seara, folosirea biberonului cu astfel de lichide trebuie evitată pe cât de mult posibil, deoarece dăunează dinților temporari.

Astfel, copiii care folosesc biberonul un timp îndelungat, în special seara, sunt expuși acestor afecțiuni.

Copiii care au parte de lichide îndulcite și siropuri nu sunt singurii vizați însă. Același lucru se poate întâmpla și în cazul alăptării la sân a copilului. În lipsa unei igiene corespunzătoare și unei perioade limitate de timp – efectele pot fi la fel de grave.

biberon 1024x683 1

Caria de biberon: Tratament

Se spune că cel mai bun tratament este prevenirea afecțiunilor. Acest lucru se aplică și în acest caz și te poate ajuta să eviți multe situații neplăcute sau alte complicații. Prevenirea constă în păstrarea unui stil de viață sănătos. Totodată, igiena este esențială.

Desigur, în unele situații este deja prea târziu, iar cariile nu mai pot fi prevenite. Chiar și așa, trebuie să știi că există mai multe metode care pot duce la rezolvarea acestei probleme.

Remineralizarea smaltului dentar

În cazul bebelușilor, smalțul dentar este foarte subțire, motiv pentru care caria poate avansa foarte ușor. După ce pătrunde în acest smalț, penetrează dentina, ca în sfârșit să ajungă la nerv și să producă dureri.

Dacă intervenția este făcută imediat după constatarea petelor apărute – remineralizarea smalțului dentar poate însemna salvarea smalțului. Procesul constă în aplicarea unei cantități mici de fluor asupra zonei afectate. Printr-o concentrație optimă, smalțul se va regenera, iar durerea nu va mai fi un impediment.

Obturatia fizionomica

Dacă caria de biberon a evoluat – obturația fizionomică poate fi suficientă. În primă fază, procesul presupune curățarea țesutului afectat de carie cu ajutorul unor freze speciale. Apoi, pentru a nu pătrunde saliva, zona este sigilată, uscată și tratată cu o soluție acidă.

După ce cavitatea este pregătită – se umple cu un material special de obturație. Ulterior, materialul este tratat cu lampa polimerizantă. Pentru a nu exista diferențe între plombă și ceilalți dinți, aceasta este finisată prin lustruire.

Tratamentul de canal

Există situații în care pulpa dentară este moartă sau infectată. Motivele pot fi multiple: cariile profunde, căldura excesivă degajată de instrumente la frezarea dintelui sau chimicalele folosite de dentist sunt doar câteva cauze. Dintele rămas fără pulpă dentară poate provoca complicații acute, iar medicul stomatolog poate utiliza tratamentul de canal.

De aceea, dacă caria de biberon a ajuns într-un stadiu avansat – intervenția este absolut necesară.

Extractia dentara

Atunci când toate celelalte metode sunt insuficiente, extracția dentară este singura soluție care mai rămâne. În cazul de față, dintele nu mai poate fi recuperat și nu se mai poate regenera. Deși procesul poate avea și efecte negative în dezvoltarea dinților permanenți – procedura se impune pentru a opri durerea și a evita alte complicații.

Caria de biberon
Caria de biberon

Complicatii pe care le pot determina cariile de biberon

Trebuie reținut că amânarea unei intervenții poate duce la dezvoltarea rapidă a cariei de biberon. În timp, vor apărea complicații. Efectele pot fi moderate spre foarte mari, aici incluzând pulpita dentară, gangrena sau pierderea dinților temporari.

În plus, poate fi afectată și structura dinților permanenți. Mai mult decât atât, dintele mort poate produce complicații care vizează viața pacientului, în urma unor infecții.

Modalitati de prevenire a cariei de biberon

În vederea prevenirii cariei de biberon – igiena orală este vitală. Iată câteva sfaturi utile pentru o igienă corespunzătoare:

  • Folosirea biberonului este recomandată doar în cazul hrănirii.
  • Evitarea alimentelor și lichidelor dulci.
  • Suzeta trebuie să fie în permanență curată, fără a fi înmuiată în lichide dulci sau siropuri.
  • Periajul dentar.
  • Ștergerea gingiilor copilului după fiecare masă.
  • Vizitarea cabinetelor stomatologice periodic.
carie de biberon 1024x694 1
Scroll to Top