Copilul tău are dinții strâmbi și înghesuiți? Cum aparatul dentar îl poate scuti de probleme grave în viitor

Când părinții observă că cei mici au probleme cu dinții, chiar și din primii ani de viață, este important să ia măsuri preventive, pentru a rezolva situația.  

Așadar, luați în considerare o evaluare ortopedică timpurie, de obicei în jurul vârstei de 7 ani. 

Ortodonții pot identifica posibile probleme de aliniere și pot oferi sfaturi cu privire la necesitatea unui tratament cu aparat dentar în viitor. Totodată, insuflați-le celor mici obiceiuri bune de igienă orală. Dacă copilul suge degetul sau folosește suzeta, lucrați la eliminarea acestor obiceiuri, deoarece ele pot contribui la dezechilibrele de aliniere.

aparat dentar

Factori care pot duce la strâmbarea dinților celor mici

Adesea, aliniamentul dinților este moștenit genetic. Dacă unul sau ambii părinți au avut dinți strâmbi sau probleme de aliniament, există o șansă mai mare ca și copilul lor să dezvolte aceleași probleme.

Dacă un copil pierde un dinte de lapte prea devreme din cauza cariilor sau a altor probleme, spațiul respectiv poate fi ocupat de ceilalți dinți, ceea ce poate duce la înghesuire pe măsură ce dinții permanenți încep să erupă.

Obiceiurile cum ar fi suptul degetului sau suzeta peste o anumită vârstă pot influența dezvoltarea maxilarelor și a aliniamentului dinților.

Copiii care respiră predominant pe gură în loc de nas pot dezvolta deformări ale maxilarelor și aliniament incorect al dinților.

O cavitate bucală mică poate duce la înghesuirea dinților.

Loviturile sau traumele la nivelul feței și gurii pot duce la modificări ale poziției dinților.

Un consum prea îndelungat de biberon sau suptul degetului în timpul mesei poate contribui la apariția problemelor de aliniament.

Corectarea poziției dinților cu aparate dentare recomandate de pedodont

Ortodonția este o ramură specializată a stomatologiei care se concentrează pe diagnosticarea, prevenirea și tratarea neregularităților dentare și faciale. Ea implică utilizarea diferitelor dispozitive, cunoscute în mod obișnuit sub numele de aparate dentare, pentru corectarea dintilor și a maxilarelor cu poziție incorectă. 

Ortodonția pentru copii este o disciplină extrem de importantă în domeniul stomatologiei. Această ramură se concentrează pe diagnosticarea, prevenirea și tratarea neregularităților dentare și faciale în cazul copiilor și adolescenților. Deoarece dezvoltarea maxilarelor și a dinților este în plină desfășurare la această vârstă, intervenția timpurie și corectă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății orale a copiilor.

Un aspect esențial al ortodonției pentru copii este corectarea poziției dinților și a maxilarelor cu ajutorul diferitelor dispozitive, cunoscute în mod obișnuit sub numele de aparate ortodontice sau aparate dentare. Acestea pot include brackets, aparate mobile sau, ca tehnici, chiar intervenții chirurgicale în cazurile mai complexe.

Iată de ce ortodonția pentru copii este atât de importantă:

1. Corectarea problemelor timpurii: Identificarea și tratarea problemelor ortodontice la copii pot preveni complicații pe termen lung. Acest lucru poate include corectarea înghesuirii dentare, alinierea maxilarelor și corectarea problemelor de mușcătură.

2.  Îmbunătățirea esteticii și mestecatului: Prin corectarea problemelor ortodontice, copiii pot avea un zâmbet mai frumos și funcționalitate orală îmbunătățită, ceea ce poate contribui la încrederea și stima de sine a acestora.

3. Prevenirea problemelor ulterioare: Tratamentul ortodontic poate preveni problemele ulterioare, cum ar fi cariile dentare sau uzura prematură a dinților, care pot apărea ca urmare a unei mușcături incorecte.

aparat dentar 1

4. Îmbunătățirea calității vieții: Prin corectarea problemelor ortodontice la copii, se poate contribui la îmbunătățirea calității vieții, deoarece aceștia vor putea mânca, vorbi și zâmbi mai confortabil și fără disconfort.

5. Evitarea chirurgiei mai târziu: În unele cazuri, intervenția ortodontică timpurie poate evita necesitatea intervențiilor chirurgicale mai târziu în viață.

Metalic, invizibil sau colorat? Tipuri de aparat dentar pentru copii

Există mai multe tipuri de aparate dentare potrivite pentru copii, iar alegerea depinde de necesitățile individuale ale fiecărui pacient. Iată câteva dintre tipurile comune de aparate dentare pentru copii:

1. Aparatele dentare tradiționale sunt cele mai cunoscute. Acestea constau în benzi metalice sau ceramică lipite pe fața dinților și conectate printr-un fir metalic. Acestea sunt eficiente pentru corectarea unei game variate de probleme ortodontice.

2. Aparate invizibile: Invisalign este o opțiune populară pentru copiii și adolescenții care doresc să evite aspectul vizibil al aparatelor metalice tradiționale. Acest sistem utilizează aliniere dentară transparentă personalizată pentru a corecta dinții. Este mai confortabil și mai puțin vizibil.

3. Aparate mobile: Sunt prevăzute cu dispozitive care pot fi ușor detașabile. Acestea sunt mai ușoare decât cele tradiționale și pot fi îndepărtate pentru a mânca și a se spăla pe dinți. Un astfel de exemplu, mobil și invizibil, este tehnologia Spark.

4. Aparate de noapte: Pentru copiii cu probleme minore de aliniere, există aparate (gutiere) de noapte care pot fi purtate în timpul somnului. Acestea sunt concepute pentru a corecta problemele treptat, fără a fi necesară o purtare prelungită.

5. Aparate funcționale:  Acestea sunt utilizate pentru a corecta problemele legate de mușcătură sau poziția maxilarelor. Ele pot implica diverse dispozitive, cum ar fi aparatele Herbst sau activatoarele. Acestea sunt, în general, folosite pentru a trata problemele mai complexe.

6. Expansoare palatine: Sunt folosite pentru a corecta problemele legate de înghesuirea maxilarelor sau de spațiul insuficient pentru dinți. Ele pot ajuta la lărgirea boltei palatine și la crearea spațiului necesar pentru alinierea corectă a dinților.

7. Aparate dentare colorate: Pentru copiii mai mici, bretelele pot fi personalizate cu culori și modele amuzante. Acest lucru poate face tratamentul ortodontic mai distractiv și poate stimula cooperarea copiilor.

Aparatul dentar la cei mici și menținerea simetriei faciale

Un aspect crucial al tratamentului ortodontic pentru copii este menținerea simetriei faciale. De-a lungul creșterii și dezvoltării copiilor, maxilarele și dinții pot evolua în moduri care pot afecta simetria facială. Prin intervenții ortodontice temeinice și personalizate, specialiștii de la Cris Smile Studio nu doar își propun să obțină dinți aliniați și funcționali, ci și să creeze o simetrie facială armonioasă. Acest lucru nu doar îmbunătățește aspectul estetic, ci poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra încrederii și stimei de sine a copiilor noștri. Astfel, un zâmbet nu este doar despre dinți, ci și despre întreaga estetică a feței.

Specialiștii noștri experimentați în ortodonție pediatrică sunt dedicați să ofere îngrijire personalizată și eficientă pentru cei mici. Cu echipamente și tehnologii de ultimă generație, ne asigurăm că fiecare pacient primește tratamentul adecvat pentru nevoile sale unice.

Nu amânați! Contactați-ne astăzi pentru o consultație ortodontică pentru copilul dumneavoastră. Oferim soluții de înaltă calitate pentru un zâmbet sănătos și frumos. Împreună, putem crea motive să zâmbim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top