Cum influențează sănătatea orală organismul tău?

Dragii mei,

Stim cu toții că sistemele organismului nostru sunt interconectate și depind unele de celelalte, însă este uimitor cât de importantă este sănătatea cavității orale pentru asigurarea unei bune funcționări a întregului organism.

Astăzi vă propun să descoperim ce implicații apar atunci când sănătatea orală este deficitară și cum putem corecta acest lucru pentru o mai bună funcționare a întregului organism.

Care este legătura dintre sănătatea orală și funcționarea normală a organismului?

O igienă dentară corespunzătoare asigură o stare generală de sănătate bună, iar păstrarea dinților și gingiilor în parametri previne apariția halitozei, a cariilor și a diferitelor patologii dentare. Cum atacul bacterian devine tot mai agresiv o dată cu înaintarea în vârstă, îngrijirea atentă previne apariția patogenilor.

O igienă orală defectuoasă, cu procese infecțioase cronica sau acute, duce la creșterea riscului de a dezvolta infarct miocardic, diabet sau chiar naștere prematură.

Ce afecțiuni generale au manifestări la nivelul cavității bucale?

Cavitatea orală este un mod de comunicare al sistemului digestiv cu exteriorul, fapt utilizat pentru a depista patologii ascunse, care afectează organele.

 • HIV – apar leziuni la nivelul mucoaselor
 • diabet – mucoasele orale prezintă uscăciune, orice leziune apărută la acest nivel vindecându-se mai greu, iar în cazul diferitelor manopere stomatologice se remarcă o sângerare prelungită.

Ce importanță a saliva în depistarea unor nereguli ale organismului?

Saliva este extrem de prețioasă când vine vorba de depistarea anumitor patologii:

 • O serie de proteine identificate în salivă sunt utile pentru a monitoriza pierderile osoase din osteoporoză
 • Saliva conține de asemenea și markeri ai cancerului
 • Hepatita poate fi confirmată din probele de salivă
 • Substanțele nocive precum drogurile, poluanții atmosferici, hormonii și anticorpii pot fi depistate în testele salivare de rutină.
 • Saliva are un rol major în dezintegrarea bacteriilor și virusurilor
 • Anticorpii din salivă luptă împotriva virozelor sau chiar a unor infecții cu fungi

În cazul în care organismului îi este compromis sistemul imunitar, rezistența în fața bacteriilor și capacitatea de apărare a salivei scade, populându-se astfel cavitatea bucală cu tot felul de agenți patogeni.

Cum influențează problemele dentare întregul organism?

 • Placa dentară – bacteriile de la nivelul cavității bucale au drept suport placa dentară regăsită în permanență la nivelul danturii, acestea ducând la apariția diferitelor patologii, care pleacă din zona orală către restul organismului.
 • Gingivita – acea inflamație de la nivelul gingiei care evoluează spre parodontită, situație în care osul își pierde din structură, iar dinții devin mobili. O dată ce dantura este compromisă, apar probleme la nivel gastric prin imposibilitatea parcurgerii corecte a digestiei bucale.
 • Infecțiile – existența abceselor sau altor infecții cu origine la nivelul dinților sau a mucoaselor bucale pot provoca endocardita bacteriană. Orice infecție poate declanșa o inflamație la nivelul întregului organism, provocând ateroame.
 • Parodontita – Boala parodontală determină apariția halitozei și este în relație directă cu diabetul și cu hipertensiunea arterială.
 • Edentația totală sau parțială – Pierderea unuia sau mai multor dinți atrage după sine nu doar dificultățile masticatorii ci și probleme datorate apariției afecțiunile tractului digestiv. Lipsa dinților duce la probleme estetice care pot să evolueze ușor în patologii psihice, ce izolează pacientul de restul societății.

Ce legătură există între problemele cadiovasculare și cele orale?

Bolile cardiovasculare implică afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge, ce reprezintă cauza principală de deces la nivel global.

Patologia cardiacă și cea a gingiei au unele trăsături comune:

 • ambele boli debutează cu inflamație, ce duce la îngustarea vaselor de sânge
 • bacteriile care întrețin inflamația de la nivelul gingiilor pot ajunge, în anumite condiții, în sistemul sanguin, generând astfel reacții de autoapărare extinse în întregul organism.

Tratamentul afecțiunilor cardiovasculare se recomandă în funcție de stadiul în care sunt

Care sunt factorii de risc pentru patologia cardiovasculară?

 • Vârsta
 • Diabetul zaharat
 • Nivelul crescut al colesterolului
 • Fumatul
 • Obezitatea
 • Istoricul familial de boli cardiovasculare

Pacienții cu un istoric familial care dezvoltă afecțiuni cardiovasculare trebuie să consulte un medic cardiolog pentru a putea găsi soluții de prevenție sau amânare a instalării acestora.

De asemenea, vizitele regulate la medicul dentist trebuie să facă parte din rutina unor astfel de pacienți, împreună cu o dietă sănătoasă, controale și analize regulate și respectarea următoarelor reguli:

 • păstrarea valorilor colesterolului sub 200mg/dl.
 • consumul zilnic de fructe și legume
 • evitarea consumului de sare în exces
 • reducerea grăsimilor din dietă

Sănatatea orală poate influența sănătatea cordului?

Da! Se pare că pacienții cu probleme gingivale netratate au șanse duble de a dezvolta boli cardiovasculare, în comparație cu cei care nu dezvoltă probleme la nivelul gingiei.

În principiu, inflamația gingivală este cauzată de placa bacteriană. Organismul reacționează la aceste bacterii, apare inflamația, sângerarea și în cazuri avansate, este afectat osul ce susține dinții pe arcade. Stadiul final este marcat de atrofierea osului și pierderea dinților.

În stadiul incipient apare gingivita, care devine severă o dată cu instalarea bolii parodontale. Pe măsură ce inflamația evoluează, aceasta poate fi detectată la nivelul întregului organism, prin markeri sangvini, ceea ce duce la un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

Ce puteți face pentru a preveni instalarea bolii cardiovasculare?

 • Asigurați-vă că aveți o igienă dentară bună – periați dinții de minim două ori pe zi, utilizând de asemenea ața dentară și apă de gură.
 • Renunțați la fumat – acesta provoacă îngroșarea lumenului vaselor sanguine cu consecințe asupra presiunii circulației sângelui prin vene și artere.
 • Adoptați obiceiuri alimentare sănătoase – evitați consumul excesiv de sare și de alimente cu conținut mare de grăsimi
 • Consultați medicul cardiolog pentru o eventuală prescripție de medicamente.
 • Faceți mișcare cardio – aerobic sau orice altă formă de sport, practicate regulat. Mersul pe jos minim 30 de minute în fiecare zi ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Cum influențează sănătatea orală sistemul digestiv?

Atunci când unul sau mai mulți dinți lipsesc procesul masticator este afectat. Faptul că alimentele nu pot fi mestecate în mod optim, digestia va fi îngreunată, iar la nivelul stomacului puteți întâmpina dureri. De asemenea, substanțele nutritive vor fi mai slab absorbite, iar organismul vostru va fi privat de resursele hrănitoare. În final, sistemul imunitar va fi predispus la diferite boli.

Cum influențează sănătatea orală sistemul circulator?

Placa bacteriană de la nivelul cavității bucale poate migra foarte ușor către sistemul circulator, în special dacă există sângerări gingivale. Boala parodontală este o sursă de infecție, iar inflamația vaselor de sânge poate provoca tensiune arterială sau cheaguri de sânge.

Cum influențează sănătatea orală sistemul respirator?

Bacteriile din cavitatea bucală pot ajunge cu ușurință prin intermediul respirației în plămâni. Inspirația face să se acumuleze o cantitate mare de bacterii, care se pot ulterior înmulți. Astfel, se declanșează bronșita acută sau pneumonia.

Cum puteți combate apariția problemelor de sănătate?

Igiena orală este extrem de importantă pentru a preveni anumite afecțiuni ale întregului organism, de aceea vă recomandăm să vă periați dinții de minim două ori pe zi, utilizând apa de gură și ața dentară. De asemenea, vizitele în cabinetul stomatologic trebuie să se facă în mod regulat, din șase în șase luni.

Care sunt cei 3 cei mai mari factori de risc pentru cavitatea bucală?

 1. Igiena orală deficitară – îngrijirea atentă a sănătății cavității bucale împiedică acțiunea bacteriilor. Vizitele regulate la dentist și periajul corespunzător al danturii asigură o sănătate orală bună.
 2. Alimentele nepotrivite pot cauza probleme dentare – Evitați cantitățile ridicate de zahăr, deoarece produce aciditate crescută, care afectează smalțul dinților. Este important ca dulciurile să nu devină prezente în dieta zilnică, fiind importantă nu doar cantitatea lor, ci și durata de consumare, efectul negativ fiind accentuat. Dacă fructele de pădure, cafeaua și vinul roșu sunt alimente pe care obișnuiți să le consumați trebuie să aveți în vedere că vă colorează dinții. Pentru a evita acest inconvenient este necesar să realizați o igienizare profesională o dată la șase luni.
  Alimentele tari precum nucile, alunele, semințele sau fisticul sunt de asemenea riscante pentru cavitatea bucală. Duritatea acestora poate afecta smalțul, producând fisuri ale dinților, dar și mucoasa cavității bucale.
 3. Fumatul și alcoolul sunt și ele extrem de nocive asupra sănătății orale – Tartrul, afecțiunile gingivale sau bolile parodontale sunt cele care afectează pacienții care fumează și consumă alcool. Vă recomandăm reducerea treptată a acestor vicii și efectuarea regulată a igienizării.

Așadar, întregul organism este conectat, iar cavitatea bucală și afecțiunile sale pot duce în timp la probleme la nivelul întregului corp. Printr-o igienă corespunzătoare, un periaj zilnic de minim două ori, împreună cu vizitele regulate la cabinetul stomatologic vă vor asigura o sănătate de fier.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top