Cum ne îngrijim dinții când purtăm aparat dentar?

Aparatul dentar, deși are scopul să îndrepte dinții, predispune pacienții la anumite afecțiuni ce le pot afecta sănătatea.

De aceea, atunci când urmați un tratament ortodontic, este important să acordați o atenție sporită igienei orale, pentru ca rezultatul final să fie unul de succes, fără intervenții suplimentare.

Preveniți petele albe cretoase

Pacienții cu aparat dentar sunt expuși la apariția petelor albe cretoase, care indică faptul că dintele a pierdut minerale din cauza acidului produs de bacteriile din placa bacteriană. Aceste pete apar de obicei în zonele adiacente bracketilor și sunt semnalul că există unei carii incipiente. Pentru a le preveni, vă recomandăm să folosiți paste de dinți speciale, cu conținut de calciu și fosfați.

Puneți accentul pe igiena orală

Igiena orală este cheia prevenirii multor afecțiuni dentare și devine și mai importantă atunci când urmați un tratament ortodontic. Vă recomandăm să vă periați dinții riguros, insistând în zonele adiacente bracketilor și sârmelor, de cel puțin două ori pe zi, deși indicat este după fiecare masă. Utilizați o periuță moale, o pastă de dinți cu fluor, apa de gură și nu uitați de ața dentară, ce îndepărtează resturile alimentare din spațiile interdentare. Periați fiecare dinte, începând cu linia gingiei, după care continuați în jurul bracketilor, timp de trei minute. Pentru zonele mai greu accesibile vă recomandăm periuțele interdentare iar pentru identificare plăcii bacteriene neîndepărtate la timp, utilizați un revelator de placă bacteriană. Acesta, o dată aplicat, va colora placa bacteriană nouă în roz iar pe cea mai veche, formată de 48 de ore, în albastru. 

Adoptați o dietă sănătoasă

Dieta este estențială în cazul celor care urmează tratamente ortodontice, deoarece o alimentație sănătoasă va diminua considerabil riscul apariției de ăecțiuni dentare, precum carii, colorații, pete albe etc. Din acest motiv, recomandăm să consumați din abundență legume și fructe proaspete, care vă ajută să vă curățați dinții, prin conținutul lor bogat în apă. Totodată, evitați consumul băuturilor bogate în zaharuri sau a celor care pătează dinții, precum ceaiul negru sau căeaua. Iar pentru a preveni dezlipirea brackerilor și apariția cariilor, nu mâncați caramele sau alimente care se lipsesc de dinți – covrigei, chipsuri etc sau care sunt tari, spre exemplu, alune.

Ținând cont de aceste sfaturi, rezultatul final al tratamentului ordotontic va fi unul de succes iar pacienul va putea zâmbi din nou, fără a mai fi nevoit să revină la medic cu scopul de a trata problemele apărute din cauza neglijenței.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top