🎉 Programează-te! 20% reducere estivală.

Zâmbetul tău are o super şansă să arate diferit! Tratamente de top, la prețuri speciale

Efectele fumatului asupra sănătății orale

Este binecunoscut faptul că fumatul are efecte nocive asupra organismului, însă puțini știu că și sănătatea orală are de suferit de pe urma acestui obicei.

Cele mai recente studii arată că peste 35% din fumători suferă de cel puțin trei afecțiuni dentare. Substanțele toxice din compoziția țigării afectează încet, dar sigur dantura, conducând la apariția a numeroase afecțiuni.

Fumatul diminuează fluxul de sânge din cavitatea bucală, precum și secreția de salivă, două elemente esențiale pentru o bună sănătate orală.

Iată mai jos cele mai întâlnite probleme pe care le cauzează fumatul:

1. Îngălbenește dinții
Deși este cea mai puțin importantă problemă din cele pe care le provoacă fumatul, este una inestetică, care are impact în relațiile sociale. Nicotina și gudronul se depun pe suprafața dinților, conducând la formarea petelor galbene, iar singura metodă prin care le puteți recăpăta pentru scurt timp culoarea naturală, este prin igienizarea profesională regulată.

2. Se formează placa bacteriană
Placa bacteriană este favorizată de fumat și este totodată principala cauză care determină apariția afecțiunilor, inclusiv boala paradontală. Aceasta, neîndepărtată la timp, se transformă în tatru, care duce la inflamația gingiei, la infecții și, în final, chiar la pierderea dinților.

3. Apar cariile
Fumatul determină diminuarea secreției de salivă, care are rolul de a curăța dinții și mucoasa bucală. Uscarea excesivă a gurii duce la decolorarea dentară și la subțierea smalțului, făcând dinții mult mai vulnerabili în fața cariilor.

4. Întârzie vindecarea sângerărilor gingivale
Din cauza fluxului de sânge redus de la nivelul cavității orale, gingiile sunt private de nutrienți esențiali, printre care vitamina C, necesară în vindecarea țesuturilor. Sângerările gingivale își fac apariția în prezența unei igiene orale deficitare, care declanșează mai multe afecțiuni, printre care și gingivita.

5. Apare boala paradontală
Paradontoza apare atunci când țesutul moale și osul care ancorează mandibula sunt distruse de infecțiile bacteriene, la care organismul este expus pe fondul unui sistem imunitar slăbit, exercitat de fumat.

6. Apare respirația urât mirositoare 
Halena apare atât din cauza substanțelor toxice pe care le conține fumul de țigară, precum și din cauza secreției salivare reduse, provocând situații jenante în relațiile sociale.

7. Apare cancerul oral
Fumătorii sunt cei mai expuși la apariția cancerului oral, care, după cum se știe, duce la pierderea vieții.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top