Granulomul de sarcina – ce este, tratament, complicatii

Ce este granulomul de sarcina?

Granulomul de sarcină, cunoscut și drept granulom piogenic oral este o leziune relativ comună care apare ca urmare a creșterii excesive a țesutului din această zonă. Denumirea este adesea confundată cu granulomul dentar și I-a fost atribuit acest termen pentru că o leziune identică pe piele a fost crezută a fi o reacție cauzată de infecția cu organisme piogenice (cele care produc infecția). În realitate, aceasta constă în nenumărate vase de sânge dilatate, într-o regiune de țesut umflată. Leziunile apar la mai multe vârste, iar femeile sunt cele mai predispuse, la femeile însărcinate fiind și mai predominant. Leziunile pot apărea la femeile gravide pe toată perioada sarcinii, deși este cel mai probabil să se întâmple spre sfârșitul celui de-al treilea trimestru. Majoritatea granuloamelor piogenice se întâlnesc la nivelul gingiilor, în special în regiunea frontală a părții superioare a gurii. 

Tratament granulom de sarcina 

Nu există un tratament pentru această afecțiune din timpul sarcinii, având în vedere că leziunile se pot vindecă de la sine odată cu nașterea. Este recomandat să se aștepte până după naștere, pentru a putea apela la îndepărtarea chirurgicală a lor. Dacă situația devine din ce în ce mai gravă însă, pot există și proceduri de îndepărtare chirurgicală imediată. Sângerările sau durerea vor fi semnele care vor duce pacienta pe scaunul specialistului. Supravegherea atentă a stării de sănătate este mult mai importantă în timpul sarcinii, așa că orice urmă de apariție a unei infecții ar trebui să te ducă în cabinetul unui doctor.

Tratament medicamentos dureri dinti in sarcina 

În timpul sarcinii, medicul tău stomatolog va fi în strânsă legătură cu medicul obstetrician. În funcție de nevoi, aceștia vor găsi soluția optimă pentru problema ta. De asemenea, trebuie să știi că există antibiotice si analgezice care sunt permise femeilor gravide, iar medicii trebuie să îți recomande doar astfel de medicamente.

Cauze granulom de sarcina 

Cauzele granulomului piogenic oral:

  • Iritarea tesuturilor orale;
  • Trauma fizica;
  • Hormoni;
  • Igiena orala precara.

Simptome granulom de sarcina 

Granulomul piogenic este o umflătură ușoară de culoare roșu-mov, la nivelul gingiilor. Petele care mai apar la femeile însărcinate sunt văzute că granulom piogenic la nivelul gingiilor, dar sunt denumite granulom sarcinii. De obicei, nu depășesc 2 cm și nu prezintă semne de durere și pot sângera dacă sunt provocate sau nu.

Diferența dintre aceste două afecțiuni este strict din punct de vedere clinic, din punct de vedere al asemănării uneia cu cealaltă. Pot crește treptat în mărime, dar pot și regresa spontan sau dispărea după naștere, moment în care devin fibrotici.

Diagnosticul se pune pe baza aspectului sau cu ajutorul biopsiei. Această procedură implică prelevarea unei probe de țesut. O biopsie ajută, de asemenea, la excluderea afecțiunilor medicale maligne (canceroase) care pot provoca un tip similar de creștere. Aceste afecțiuni includ carcinomul cu celule scuamoase, carcinomul bazocelular și melanomul.

Complicatii granulom de sarcina 

Granuloamele piogene sunt întotdeauna benigne, dar este normal să fii puțin îngrijorat, mai ales dacă sângerează. Discuta cu medicul orice nelămurire legata de opțiunile de tratament. Deși sunt mai puțin frecvente, unele granuloame piogene se pot micșora și se pot trece de la sine după un timp, mai ales dacă nu au fost cauzate de sarcina sau de un anumit medicament. În aceste cazuri, nu este necesară nicio procedură de îndepărtare. Cu toate acestea, majoritatea granuloamelor piogene sunt îndepărtate chirurgical. 

Alte afectiuni dentare in sarcina 

Gingivita

🌟 Citește mai multe despre gingivita de sarcina aici. 🌟 

Cariile

🌟 Citește mai multe despre carii în sarcina aici 🌟 

BIOGRAFIE

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3220110/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698533/

https://scielo.conicyt.cl/pdf/ijmorphol/v29n1/art28.pdf

Scroll to Top