Dragii mei,
Aspectul podoabei capilare este esențial pentru stima de sine. După cum spune o vorbă înțeleaptă părul este coroana pe care nu o dai niciodată jos, deci ai nevoie zi de zi să te simți încrezător în forțele tale și de aceea te bazezi și pe felul în care arăți.
Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, o persoană pierde zilnic, în medie, între 50 și 100 de fire de păr, cel mai adesea în timpul dușului, uscării sau perierii părului. Căderea părului este, așadar, un proces normal, prin care firele îmbătrânite sunt înlocuite cu altele noi, care vor crește din același folicul.
Dacă nu vorbim despre această regenerare a firelor de păr, intră în discuție alopecia, motivul pentru care atât bărbații și femeile se confruntă cu calviția. Această lipsă a părului din anumite zone ale corpului poate fi rezolvată prin implantul de păr, o procedură ce prinde tot mai mult contur. La Cris Smile Studio puteți însă să vă regenerați părul cu ajutorul propriului sânge, printr-o tehnică minim invazivă, denumită PRP. Iată de ce soluția noastră poate fi o variantă mai ușor de aplicat.
Ce este alopecia?
Alopecia sau căderea părului presupune pierderea podoabei capilare sau chiar a firelor de păr de pe corp (față, gene, sprâncene). Putem vorbi despre mai multe tipuri de alopecie:
- alopecia totalis – pierderea întregului păr de pe scalp
- alopecia universalis – pierderea întregului păr de pe corp (mai rar)
- alopecia areata – o afecțiune autoimună a pielii care este cel mai frecvent întâlnită. Cauzele acesteia nu sunt pe deplin cunoscute, fiind considerată drept un cumul de factori genetici și de mediu, care declanșează un răspuns exagerat al sistemului imunitar. Astfel sunt afectați foliculii și părul prezintă o cădere exagerată în anumite porțiuni ale scalpului. Studiile arată că persoanele cu alopecie areata au un risc mai crescut de a dezvolta și alte afecțiuni autoimune, precum vitiligo, astm, alergii.
Care sunt simptomele alopeciei areate?
- căderea părului și regenerarea sa în mici porțiuni ale scalpului, de pe față sau alte zone ale corpului.
- în timp, pacientul cu alopecie poate cheli complet
- modificarea unghiilor, care pot căpăta un aspect zimțat, cu mici puncte albe sau linii de-a lungul suprafeței acestora. Ele își pierd strălucirea, devin foarte subțiri și se rup ușor.
Dacă vă confruntați cu un volum de păr căzut mai mare, este indicată vizita la medicul dermatolog, deoarece nu doar alopecia este o posibilă cauză. Căderea părului este un simptom specific mai multor afecțiuni, unele chiar grave, prin urmare este important ca acest simptom să nu fie ignorat.
Cum putem combate alopecia la Cris Smile Studio?
Stimularea regenerării podoabei capilare este răspunsul pentru a vă putea bucura din nou de păr. Una dintre procedurile de estetică din pachetul oferit în clinica noastră este responsabilă de efectul regenerator asupra scalpului, prin stimularea creșterii părului.
Terapia PRP poate fi utilizată atât pentru a preveni apariția calviției, cât și după efectuarea unui implant de păr pentru a asigura supraviețuirea a cât mai mulți foliculi de păr transplantați.
Ce presupune mai exact terapia PRP?
Platelet Rich Plasma este o procedură care presupune injectarea pacientului cu o soluție concentrată de plasmă și trombocite proprii (denumite și plachete sangvine). Terapia PRP este cunoscută și sub numele de “Terapia vampir”, fiind o procedură minim invazivă ce necesită recoltarea de la pacient a unei cantități de aproximativ 8-10 ml sânge într-un tub vidat, special pentru acest tratament ce conține un gel separator.
Proba recoltată este trecută printr-un proces de centrifugare, care separă plasma și trombocitele de restul elementelor din sânge. Procesul necesită utilizarea unui echipament special de centrifugare, pentru ca terapia să se desfășoare în mod optim.
Ce alte afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul terapiei PRP?
Terapia vampir poate fi folosită cu succes pentru pacienții care își doresc o rejuvenare a pielii de la nivel facial, de la nivelul gâtului, decolteului sau a dorsului mâinilor prin îmbunătățirea texturii pielii, îngroșarea pielii subțiată de vârstă sau de expunerea solară prelungită, ștergerea ridurilor fine și ameliorarea celor profunde precum și ameliorarea cicatricilor postacnee. Deși se folosește preponderent la nivelul zonelor mai sus menționate, terapia PRP se poate folosi la nivelul pielii din orice zonă a corpului pentru îmbunătățirea texturii acesteia și ameliorarea vergeturilor. Odată cu îmbunătățirea texturii pielii se poate constata și un ușor efect de lifting (de unde și o alta denumire – Plasmolifting).
În afara aplicațiilor estetice, terapia PRP mai este folosită pentru regenerarea cartilajelor articulare prin injectare la nivel articular, pentru regenerarea gingivală și în tratarea ulcerațiilor cronice cu evoluție trenantă.
Afecțiunile pentru care este indicată utilizarea terapiei PRP sunt:
- estomparea căderii părului
- rejuvenarea pielii îmbătrânite și fotoîmbătrânite
- ameliorarea ridurilor fine
- cicatricile postacneice
- ameliorarea vergeturilor
- ameliorarea porilor dilatați
- piele uscată și grasă
- piele lipsită de tonus
Cum anume funcționează terapia PRP? Care sunt bazele științifice?
Trombocitele sau plachetele sangvine sunt fragmente celulare derivate dintr-o celulă mare, megacariocitul cu proveniență din măduva osoasă hematogenă (cea care produce celulele din sânge). Aceste trombocite se găsesc în sange într-o cantitate mare și au rolul principal în coagularea sângelui (formarea cheagului de sânge).
Pe lângă rolul în coagularea sângelui, trombocitele mai au un rol foarte important în creșterea celulară. Ele conțin factori de creștere (PDGF- platelet-derived growth factor) pentru anumite celule tinere din corp.
Punctual:
- la nivelul scalpului – acești factori de creștere eliberați de trombocite stimulează atât celulele tinere din rădăcina firului de păr regenerând-o, cât și celulele tinere din pereții vaselor de sânge, producând o creștere a numărului de vase de sânge local îmbunătățind astfel hrănirea rădăcinii firului de păr prin creșterea fluxului de sânge care ajunge la aceasta.
- la nivelul pielii – sunt stimulate fibroblastele, celulele responsabile de regenerarea pielii. Acestea odată activate încep să producă colagen, elastină și glicozaminoglicani (printre care și Acidul hialuronic), regenerând astfel pielea din interior. Totodată este îmbunătățit fluxul de sânge (asigurând o mai bună hrănire și hidratare a pielii) prin stimularea formării de vase noi de sânge.
Care sunt etapele procedurii PRP?
- Toaletarea zonei cu alcool sau clorhexidină.
- Aplicarea unei creme anestezice.
- Recoltarea sângelui din venă într-o eprubetă specială
- Centrifugarea în parametri speciali
- Injectarea PRP
După terapie se poate aplica un gel de arnică pentru a minimiza edemul de după injecție și micile echimoze ce pot apărea la locul de injectare.
Este dureroasă terapia vampir?
Pentru a asigura un confort optim al pacientului pe parcursul procedurii, vom aplica o cremă anestezică după toaletarea zonei cu alcool sau clorhexidină care amorțește zona. Discomfortul resimțit astfel este minim.
Sunt necesare analize înaintea unei astfel de proceduri?
Datorită faptului că produsul preparat și injectat face parte din propriul organism, nu sunt necesare teste sau analize paraclinice în prealabil.
Cum acționează terapia PRP la nivelul scalpului?
- Practic, după recoltarea sângelui, acesta este pus la centrifugat.
- După centrifugare, sângele este separat de un gel în două straturi – pe fundul eprubetei rămân globulele roșii, globulele albe și alte reziduuri din sânge iar deasupra gelului separator rămâne plasma cu trombocitele (separată la rândul ei în două straturi – plasmă săracă în trombocite și plasmă bogată în trombocite)
- Plasma bogată în trombocite este scoasă cu ajutorul unei seringi și apoi injectată în zonele de pe scalp unde este necesară regenerarea și îndesirea părului.
În cazul pierderii părului, această procedură aduce următoarele beneficii:
- plasma injectată are rolul de a stimula creșterea naturală a părului
- menține potențialul de regenerare prin intensificarea vascularizării la nivelul foliculilor
- favorizează creșterea unor fire de păr mai puternice
Adesea, terapia PRP sau “vampir” dă rezultate atunci când este combinată cu procedura de implant sau alte tratamente, cărora le accelerează rezultatul.
Pot apărea reacții adverse? Terapia PRP presupune riscuri?
Metoda utilizată este una simplă, care nu duce la apariția de reacții alergice, întrucât utilizează sângele propriu al pacientului. Riscul de infecție este astfel eliminat.
Întreaga procedură de obținere a plasmei îmbogățite cu trombocite se realizează în prezența pacientului, fiind lipsită de riscuri atât din punct de vedere al recoltării, cât și al injectării produsului preparat.
Există contraindicații în terapia vampir?
Pacienții ce suferă de:
- infecții la nivelul zonei de injectare
- trombocitopenii severe
- alte afecțiuni ale trombocitelor
- neoplazii
- boli metabolice
- tratamente anticoagulante nu pot face tratamentul PRP.
De asemenea, înainte de terapie, medicul vă recomandă să evitați anumite medicamente pentru a nu apărea modificări ale sângelui recoltat.
Recomandări
În primele 24 de ore după tratament, se recomandă:
- evitarea băuturilor alcoolice
- expunerea excesivă la soare sau solar
- exercițiile solicitante
Înainte de terapie, pacientul trebuie să consume multe lichide și să evite efectuarea de efort intens, deoarece succesul procedurii ține de procesul inflamator declanșat.
De cât timp este nevoie pentru a vedea primele rezultate?
Durata totală a injectării necesită aproximativ 60 de minute, după care pacientul își poate relua activitățile cotidiene. Timp de câteva ore va putea fi observată o roșeață la nivelul scalpului sau a zonei tratate și mici umflături în zona injecțiilor.
Rezultatele tratamentului pot fi observate după 2 până la 6 luni de la prima ședință.
Pentru a combate efectele căderii părului, terapia PRP trebuie realizată în 4-5 sedințe, la o perioadă de 4 săptămâni, la care adăugăm o ședință de întreținere la 4-6 luni distanță.
Specialistul Cris Smile Studio în estetică facială recomandă utilizarea Terapiei PRP pentru problemele scalpului (căderea părului), datorită rezultatelor eficiente și bine primite de pacienți.
Experiența Terapiei PRP pentru scalp la Cris Smile Studio
Si pentru că ne place să vă arătăm cazurile care ne trec pragul clinicii, Radu Andrei Tudor, prezentatorul jovial de la TVR 1, a decis să ne spună povestea sa și să se lase pe mâinile pricepute ale specialistului nostru în chirurgie plastică, estetică și reconstructivă – dr. Valentin Vlădoiu.
Andrei Tudor se confrunta cu problema căderii părului de mai bine de 5 ani, iar în urmă cu 6 luni a decis să acționeze și să opteze pentru un implant de păr în zona frontală a scalpului. S-a gândit că își dorește să păstreze cât mai mult timp rezultatele obținute motiv pentru care a făcut cunoștință cu Terapia vampir.
Mereu cu zâmbetul la purtător (de frumusețea căruia am avut grijă să ne ocupăm tot noi), Andrei Tudor a parcurs etapele procedurii, explicate pe îndelete de domnul doctor Valentin, iar totul a decurs conform așteptărilor.
Promitem să vă ținem la curent cu rezultatul final pe platformele noastre de socializare Facebook, Instagram, dar și pe canalul de YouTube al #doctorEmpatie – Cristina Munteanu.