Dragii mei,
Sănătatea dentară pornește din copilărie. Este extrem de important să acordăm o atenție sporită danturii de lapte a copiilor noștri pentru a ne asigura că aceasta se dezvoltă în mod corect, făcând loc unor dinți permanenți sănătoși.
Cum prevenția este principalul punct forte în combaterea problemelor dentare, vă invit să descoperiți care sunt riscurile dentare ce apar în cazul copiilor și ce tratamente sau metode de preîntâmpinare există.
Ce sunt dinții de lapte?
Primii dinți care apar în cavitatea bucală sunt denumiți dinți de lapte. Rădăcina lor se formează încă din perioada intrauterină, ajungând la forma completă în jurul vârstei de un an. În plus, chiar de la naștere, dinții bebelușului au deja o mare parte din smalț format, urmând ca apoi să crească încet, încet.
Cel mai important aspect, de starea lor depinde sănătatea danturii permanente ulterioare.
Care este rolul dinților de lapte?
Asemenea celor definitivi, dinții de lapte au numeroase roluri:
- ajută la masticație și sunt esențiali în procesul de digestie la nou-născuți și la copiii cu vârstă preșcolar
- intervin în deprinderile fonetice ale copilului, servind la pronunția sunetelor. Atunci când aceștia lipsesc, pronunția unor cuvinte poate fi alterată
- primii dinți de lapte au rolul de a dirija erupția dinților permanenți. Astfel, aceștia apar în poziție dreaptă, în mod corect, fără riscul de a fi blocați de alți dinți
Calendarul dinților de lapte
Așa cum fiecare copilaș are propriul ritm de creștere, la fel și apariția dentiției este diferită de la caz la caz. Dacă pentru unii copii, dinții de lapte apar în jurul vârstei de 4-5 luni, alții pot descoperii primul dinte abia la un an. În oricare dintre cazuri nu există nimic anormal.
Apariția dinților de lapte:
– 6 – 12 luni : incisivii centrali inferiori, centralii superiori, lateralii superiori, lateralii inferiori
– 12 – 18 luni : primii molari temporari
– 18 – 24 luni : caninii
– 24 – 30 luni : ultimii molari temporari
Ce probleme pot apărea în cazul dinților de lapte?
Dentiția temporară este adesea neglijată din considerentul că oricum va cădea, însă sănătatea ei este la fel de importantă ca cea a dinților permanenți. Cu toate acestea, din pricina unei igiene orale precare, dinții de lapte ajung să sufere de diferite afecțiuni.
- Caria dentară – reprezintă principala cauză a pierderii danturii temporare. Aceasta este favorizată de numeroase obiceiuri precum utilizarea biberonului sau consumul de alimente bogate în zahăr
- Traumatismul dentoparodontal – se întâlnește în principal la locul de joacă. Acesta este însoțit de leziuni ale părților moi, fiind neglijată tratarea lor.
- Anomalii de dezvoltare dentomaxilară – sunt cauzate în principal de obiceiuri vicioase precum suptul degetului, a suzetei, rosul creioanelor.
Cum sunt afectați dinții permanenți de problemele danturii temporare?
- Cariile sau afecțiunile specifice dinților de lapte pot fi transmise și dentiției permanente. De exemplu, un molar de lapte cariat poate afecta un vecin de-al său definitiv.
- Infectiile pulpei dentare, netratate corespunzator pot afecta evoluția dinților permanenți, deteriorându-i încă din momentul erupției.
- Prezența cariilor la incisivii centrali, din pricina dietetele bogate în glucide sau a biberonului (caria de biberon), poate afecta și psihicul copilului. Copilul nu va mai avea încredere în afișarea zâmbetului său.
Cum putem preveni apariția cariilor la dinții de lapte?
- În primul rând, asigurând o igienă orală corespunzătoare
- Alimentația este și ea extrem de importantă, dietele bazate pe consumul de fructe și legume fiind preferabile celor cu un conținut ridicat de glucide
- Sigilarea dentară reprezintă o soluție nedureroasă, simplă, prin care dantura celor mici este protejată de carii
Ce înseamnă că un copil are risc carios crescut?
Caria dentară reprezintă o patologie a dinților ce se produce în momentul în care saliva nu mai poate contracara atacurile acide repetate, datorate unui dezechilibru la nivelul cavității bucale.
Prezența leziunilor carioase la un pacient ce se prezintă regulat la controale dentare, în ciuda igienizării, duce la încadrarea sa într-o grupă de risc carios. Acest pacient are un risc crescut de a dezvolta carii, motiv pentru care necesită o monitorizare atentă pentru a aplica tratamentul optim și a reduce recidivele.
Care sunt alimentele care influențează în mod negativ sănătatea orală?
Alimentația este un factor important în apariția leziunilor dentare, căci stabilește gradul de aciditate de la nivelul cavității bucale.
- băuturile carbogazoase conțin zaharuri în cantități crescute, care favorizează apariția bacteriilor. De asemenea, pH-ul scăzut al acestor băuturi duc la demineralizarea smalțului. Saliva este responsabilă de readucerea mediului bucal la pH-ul optim.
- acizii din sucurile naturale de fructe au și ele efect demineralizant asupra structurilor dure dentare.
- alimentele dulci și lipicioase posedă un risc extrem de mare în producerea cariilor. Acestea aderă la suprafețele dentare, având un contact prelungit cu acestea.
Când se consideră că un pacient are risc carios crescut?
- Când pacientul are în familie antecedente de carii, la părinți sau frați.
- În cazul în care nu respectă regulile de alimentație – consumul de zaharuri mai ales între mesele principale, consumul de băuturi carbogazoase, alimentația pe timpul nopții care crește incidența cariilor.
- Când nu sunt respectate regulile de igienă bucodentară – periajul dentar ineficient, prezența plăcii dentare sau gingivita sugerează o igienizare orală necorespunzătoare.
Care sunt particularitățile de care trebuie să se țină cont în planul de tratament al unui copil cu risc carios?
- Pacienții care poartă aparat ortodontic necesită o igienizare bucală eficientă, cu ajutorul periuțelor interdentare și a irigatorului bucal.
- Secreția scăzută de salivă privează mediul bucal de echilibru. Astfel, bacteriile inițiază atacuri ce duc la apariția cariilor.
Ce efecte are netratarea leziunilor carioase?
- Caria dentară netratată duce la infecție și abces, însoțite de durere. Aceasta poate reprezenta o urgență în unele situații și este necesar tratamentul de canal pentru a trata afecțiunea. Se poate ajunge și la utilizarea anesteziei generale.
- Infecția cariei se poate extinde către organele interne și afecta organismul copilului.
- Dintele afectat de cariei va fi ori tratat ori extras, iar tratamentul cariei complexe necesită resurse financiare mai mari decât în cazul unei carii incipiente.
- Extracția unui dinte afectat de carie va lăsa un spațiu liber în cadrul cavității bucale, ducând la dereglări ale poziției dinților pe arcadă. Erupția permanentă este afectată și necesită utilizarea unui menținător de spațiu.
- Copilul care prezintă carii avansate nu se alimentează corect, are un somn deficitar, întârzieri de creștere, irascibilitate sau scăderea atenției.
- În cazul cariilor dentare complicate, vizita la medic va fi una neplăcută, cel mic putând dezvolta anxietate față de medic, teamă ce îl poate însoți pe tot parcursul vieții.
Ce vă recomandă specialiștii Cris Smile Studio pentru a scădea apariția cariilor la copii?
Cariile dinților de lapte prezintă o evoluție rapidă, motiv pentru care prevenția este necesară prin:
- limitarea utilizării biberonului pentru adormirea copiilor
- limitarea introducerii în dieta celui mic a dulciurilor sau a băuturilor îndulcite
- utilizarea periuței dentare încă de la erupția primilor dinți de lapte