Scurt ghid estetic: despre botox

Conform Wikipedia, Toxina botulinică sau Botox este o neurotoxină de natură proteică, fiind o exotoxină de origine bacteriană, care acționează la nivel neuronal, prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi de la creier la mușchi.

În tratamentele de rejuvenare estetică, e deseori confundată cu acidul hialuronic. De ce? Pentru că ambele sunt folosite pentru tratarea ridurilor. Diferențele între cele două sunt majore.

Despre acidul hialuronic veți găsi mai multe detalii aici, acesta fiind o substanță secretată în mod natural de organism.

Botoxul este, așa cum se poate vedea și din definiție, o neurotoxina produsă de bacteria Clostridium Botulinum, prezența în alimentele alterate, în special în carne.


Spre diferența de acidul hialuronic, nu se regăsește în componentă țesuturilor organismului uman.

Deosebit de otrăvitoare și de periculoasă, poate duce la paralizie. Acesta este și motivul pentru care, în urmă cercetărilor medicale, a ajuns să fie utilizată și în tratamentele de estetică facială.


Injectarea cu toxina botulinica, denumită în mod uzual Botox, este extrem de populară pentru proceduri de rejuvenare facială și cu efecte anti-aging.

Ce e bine să știți înainte de a opta pentru o astfel de intervenție:

  • efectele sunt temporare (până la cel mult 6-9 luni);
  • procedura este foarte rapidă, timp scurt de recuperare, grad scăzut de dificultate;
  • Eficientă pentru tratarea ridurilor de la colțul ochilor, de pe frunte și dintre sprâncene;
  • Efectul asupra mușchilor este de paralizie pentru că blochează semnalele nervoase. Acesta se relaxează și astfel apare efectul de netezire;
  • Injectarea cu botox previne apariția ridurilor

Rezultatele durează în medie 3-4 luni, dar pot ține în unele cazuri și până la 6-9 luni. O dată cu repetarea tratamentului periodic, se observă o rezistență mai îndelungată a efectelor până la reapariția ridurilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top