🎉 Programează-te! 20% reducere estivală.

Zâmbetul tău are o super şansă să arate diferit! Tratamente de top, la prețuri speciale

Totul despre aftele bucale: cauze, tratament si preventie

Ce sunt aftele bucale? 

Aftele bucale sunt unele dintre cele mai enervante afectiuni cu care te poti confrunta. Dacă știi ce înseamnă picătura chinezească, află că aftele bucale sunt un soi de picătură românească.  🙂

Aftele bucale se numesc științific stomatită aftoasă și reprezintă mici formațiuni dureroase care au culoarea albă și sunt de regulă înconjurate de o zonă de culoare roșie. 

 • Zonele în care apar, de obicei, includ gingiile, cerul gurii, limba, partea internă a obrajilor sau buzelor, iar lăsate netratate duc la apariția ulcerațiilor. 
 • Pot apărea individual sau într-un număr mai mare provocând disconfort care se întinde pe mai multe zile. De menționat este faptul că aftele bucale apărute pe limba sau în alte zone nu sunt contagioase.

Simptomele aftelor bucale 

Stomatita aftoasă sau aftele bucale apar ca mici pete de culoare albă, înconjurate de o zonă roșiatică. Provoacă dureri sau usturimi atât în timpul masticației, cât și în timpul vorbirii. O mare parte dintre aftele bucale sunt ovale sau rotunde, au o culoare albă sau chiar galbenă în centru și conturul este roșu. Apar de obicei sub limbă, pe interiorul obrazului sau al buzelor, uneori la baza gingiei.   

Tipuri de afte bucale 

Aftele bucale se pot manifesta sub forme diverse, dar cele mai frecvent întâlnite sunt aftele bucale minore, majore și herpetiforme. În funcție de tipul lor, perioada de vindecare se poate extinde de la câteva zile chiar la câteva luni. 

Afte bucale minore 

Aftele bucale minore apar sub forma unor leziuni de mici dimensiuni care pot atinge suprafața de un centimetru, au o formă ovală, un contur roșu și pot vindeca într-o perioadă mai mică de 2 săptămâni fără să lase în urmă cicatrici. 

afte 1

Afte bucale majore 

Aftele bucale majore au dimensiuni mai mari, sunt mai adânci, au o formă de cerc și un contur bine definit, dar ocazional pot lua forme neregulate dacă au dimensiuni extinse. Ele pot provoca dureri mari în urma cărora rămân cicatrici, iar timpul de vindecare poate ajunge și la o lună.  

afte 2

Afte bucale herpetiforme 

Acest tip de aftă bucală este cel mai rar întâlnit și apare la persoanele cu vârste înaintate, dar nu sunt provocate de prezența virusului herpetic. Au o denumire similară cu cea a herpesului datorită asemănării cu această afecțiune. Aftele bucale herpetiforme apar în grup de 10 până la 100 de leziuni care se pot uni mai târziu într-o ulcerație mai mare. Au un contur neregulat și se vindecă în 7 până la 15 zile fără să lase în urmă cicatrici.  

afte 5

Aftele bucale: cauze 

Cauzele apariției aftelor bucale nu sunt integral descoperite, dar studiile au relevat faptul ca anumiți factori favorizează apariție lor repetată la anumite persoane.

Cauze de natura mecanica ale stomatitei aftoase

Aftele bucale pot apărea drept rezultat al unor acțiuni ale pacientului cum ar fi:

 • Mușcarea obrazului
 • Leziune în timpul unei lucrări dentare
 • Periaj prea energic
 • Purtarea aparatului dentar

Cauze care au legatura cu o alimentatie deficitara sau cu sensibilitati

 • Sensibilitatea la alimente cum ar fi: ciocolata, cafeaua, căpșunile, ouălele, nucile, brânza, alimentele picante sau acide. 
 • Dieta deficitară în vitamina B12, fier, zinc, acid folic
 • Pasta de dinți sau apa de gură bogate în lauril sulfat de sodiu

Bacterii 

Aftele pot fi cauzate de anumite bacterii prezente în cavitatea bucală ca o reacție alergică la acestea. Helicobacter Pylori este bacteria care duce la ulcer gastric. 

Modificari hormonale sau stres 

Aftele bucale pot apărea ca reacție a organismului la modificările hormonale din timpul menstruației. 

Stresul poate favoriza apariția aftelor bucale

Alte afectiuni 

 • Boala celiaca – afecțiune gastrointestinală datorată intoleranței la gluten
 • Boala Crohn
 • Posibile probleme ale sistemului imunitar
 • HIV/SIDA

Factori care favorizeaza aparitia aftelor bucale 

Deși nu se cunoaște cauza exactă a apariției aftelor bucale, specialiștii vorbesc despre problemele sistemului imunitar, infecții virale sau bacteriene. Factorii care favorizează apariția aftelor bucale sunt următorii:

 • Stresul
 • Traumele
 • Alergiile
 • Fumatul
 • Carențele de fier sau de alte vitamine
 • Ereditatea 

Diagnosticul stomatitei aftoase 

Pentru a obține un diagnostic al afecțiunii, pacientul este bine să meargă la un cabinet stomatologic pentru un consult. Aici medicul dentist poate diagnostica aftele bucale prin examinarea cavității bucale. Acesta poate să efectueze și o biopsie a zonei afectate pentru a obține o confirmare a diagnosticului. În cadrul biopsiei se ia o porțiune de țesut pentru a o trimite la analiza la laborator, apoi se va alege un tratament afte bucale adulti.  

Cum se trateaza aftele bucale 

În principal, pentru afte bucale tratament rapid medicamentația are drept scop diminuarea disconfortului cauzat de aftele bucale. Chiar dacă în multe cazuri aftele bucale evoluează spre o vindecare spontană, unii pacienți experimentează reapariția aftelor, fapt ce poate dura și câțiva ani. 

Tratamentul clasic 

În ceea ce privește afte bucale cauze, tratament medicamentos include topice corticosteroidice și antimicrobiene. Topicele includ uleiuri, paste, geluri, creme, spray-uri și apă de gură. Terapia de bază conține corticosteroizii topici deoarece pot reduce simptomele, dar nu și rata recurenței aftelor bucale. Severitatea afecțiunii poate fi redusă rapid doar de tetraciclinelor topic, dar nu sunt prescrise copiilor mai mici de 12 ani. 

Tratamentul chirurgical sau cu laser 

În cazul nefericit în care pacientul nu scapă de afte după administrarea tratamentului clasic, medicul stomatolog poate recurge la o procedură chirurgicală de înlăturare a aftelor. O altă solutie pentru afte bucale este terapia laser care poate accelera vindecarea, elimină durerea și de asemenea, cel mai important lucru: reduce recurența. 

O altă opțiune include biopsierea formațiunilor deoarece odată biopsiate, aftele se transformă în leziuni traumatice care sunt mai puțin dureroase și se vindecă mai repede chiar și decât aftele obișnuite. 

Ce sa mananci cand ai afta bucala 

Poți mânca alimente nepicante, calde sau reci în mod moderat și vei renunța la alimentele acide. Evită: chipsurile, covrigeii, mâncărurile foarte sărate, condimentele picante, citricele, alimentele alergene sau care provoacă sensibilitate. 

Cum prevenim aftele bucale 

Dacă pacientul poartă proteză dentară, este important să o curețe foarte bine. De asemenea, pe timpul nopții se recomandă scoaterea protezelor. Igiena orală este esențială pentru reducerea aftelor bucale. Dinții se vor peria regulat după fiecare masă, ața dentară va fi folosită o dată pe zi. Periuța ar fi bine să fie delicată – soft sau chiar super soft, pentru a nu irita gingiile și alte zone din cavitatea bucală. 

Un alt mod de prevenire îl reprezintă evitarea alimentelor picante, foarte fierbinți sau foarte reci, acide. Mai mult, se vor elimina factorii iritativi locali care includ lucrări dentare iritante, muchiile tăioase din cavitatea bucală, obturațiile nefinisate.

Aftele bucale pot fi canceroase? 

Da. În unele cazuri o aftă bucală recurentă poate fi semnul cancerului oral. Medicul stomatolog poate afla dacă afta bucală este periculoasă pentru organism sau nu. Dacă observi afte bucale dese, ar fi bine să mergi la medic. 

Aftele bucale la copii si bebelusi

Aftele bucale pot apărea și la copii sau bebeluși. Din cauza disconfortului cel mic poate refuza să mănânce. Alimentele sărate, acide, crocante pot afecta și mai mult sănătatea celui mic. Aftele bucale la copii apar din diferite motive care includ:

 • Un sistem imunitar slăbit
 • Rănirea cavității bucale prin mușcare sau cu anumite alimente, chair obiecte
 • Stres
 • Alergii la anumite alimente
 • Infecții bacteriene sau virale
 • Anumite medicamente
 • Deficit de acid folic, vitamina B12, fier

Medicul pediatru este cel care poate examina cavitatea bucală a copilului pentru a constata prezența sau absența unor afte bucale copii. Acesta poate să recomande analize de sânge sau biopsie în cazurile cele mai grave atunci când se suspectează afecțiuni mai grave.  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top