Fraud Blocker

Ai o urgență stomatologică? Suntem aici pentru tine și în weekend! Programează-te acum la 📞 0748 111 244

Cum să îți recapeți zâmbetul cu ajutorul coroanei dentare

Totul despre coroana dentara

Dragii mei,

Zâmbetul este prima carte de vizită pe care o afișăm la contactul cu alte persoane, iar sănătatea acestuia depinde de atenția pe care o acordăm danturii noastre. La Cris Smile Studio empatizăm cu pacienții noștri și ne dorim să oferim soluții indiferent de probleme pentru ca în final să putem vedea un zâmbet frumos și sănătos pe chipul vostru.

De aceea, astăzi vă invit să discutăm despre o temă ce îi interesează pe cei cu o dantură ce necesită puțină înfrumusețare și mai bună funcționalitate a dinților cu ajutorul unei coroane dentare.

Ce este coroana dentară?

Coroana dentară reprezintă un dispozitiv protetic utilizat pentru remedierea lipsurilor estetice și funcționale ale danturii, ce are drept scop  îmbrăcarea părții vizibile a dintelui (coroana) sau bontul protetic al implantului dentar.

Ea se deosebește de obturația coronară sau de incrustație, fiind realizată deasupra liniei gingivale. Coroana dentară devine un nou înveliș exterior al dintelui, acoperind în întregime dintele sau bontul protetic și este extrem de eficientă la nivel vizual, imitând forma coroanelor naturale pe care le substituie.

Confecționarea lor se realizează în laboratorul odontotehnic și respectă exigențele pacienților, îmbinând criteriile de funcționalitate cu cele de estetică dentară.

Care este rolul coroanei dentare?

Fiind o lucrare protetică, coroana trebuie să poată înlocui cu succes funcțiile unui dinte perfect sănătos și anume:

  • Să arate bine din punct de vedere estetic – culoarea, mărimea și forma să nu fie diferită de cea a dinților vecini
  • Să păstreze o masticație eficientă – coroana necesită modelare specială pentru un confort la mestecat, forța de masticație fiind distribuită de-a lungul rădăcinii dintelui pe care se fixează.
  • Să păstreze o fonetică bună – în cazul în care lucrarea protetică este necesară la nivelul incisivilor superiori vorbitul este mai puțin afectat decât în cazul lucrărilor extinse cu punți dentare sau proteze mobilizabile.
  • Să fie rezistentă – dintele acoperit să fie cel puțin la fel de sau mult mai rezistent decât înainte de aplicarea coroanei dentare.

Când este nevoie de o coroană dentară?

  • În urma unui tratament de canal – în acest caz, structura dintelui poate să fie afectată, existând riscul apariției unei fracturi. Coroana dentară va conferi o structură rezistentă și va sigila dintele.
  • În cazul în care aveți o carie complexă – dacă jumătate din suprafața dintelui este cariată veți avea nevoie de o coroană dentară pentru că dintele din jurul obturației devine fragil și are predispoziție la fracturare.
  • Dacă aveți dinții crăpați – forța de masticație pune presiune pe crăpăturile existente din pricina unor fracturi, astfel cauzând dureri. Coroana dentară protejează dintele și îl păstrează întreg, distribuind în mod uniform presiunea de pe suprafața sa.
  • În caz de bruxism – tocirea dinților, rezultată în urma obiceiului de a scrâșni, poate fi combătută doar cu ajutorul aplicării unei coroane dentare pe zona afectată.
  • În urma unui implant dentar Tratamentul cu implanturi dentare necesită aplicarea unui șurub ce va înlocui rădăcina, a unui bont protetic și a coroanei dentare, astfel reconstruindu-se un dinte perfect funcțional acolo unde este necesar.

Care sunt tipurile de coroane dentare existente?

În funcție de materialul din care sunt realizate, acestea se împart în mai multe categorii:

  • Coroane dentare acrilice
  • Coroane dentare de compozit
  • Coroane dentare metalo-acrilice
  • Coroane dentare metalo-ceramice – acestea se utilizează cu precădere în reconstrucția molarilor și premolarilor și presupun un nucleu metalic foarte rezistent, acoperit cu straturi ceramice, care imită cromatic structurile dentare alăturate. Deși se bucură de o rezistență mare, ele pot prezenta anumite imperfecțiuni precum:
    • transparența, care fac să pară opaci pe lângă dinții naturali,
    • descoperirea fâșiei metalice în cazul retracției gingivale, ce poate fi remediată prin atașarea unei borduri ceramice.
  • Coroane dentare din zirconiu
  • Coroane dentare din zirconiu acoperit cu ceramică
  • Coroane dentare integral ceramice – sunt cea mai bună alegere din punct de vedere estetic, putând reproduce cromatica, textura și transparența naturală a dintelui cu ajutorul materialelor din care sunt confecționate (zirconiu și alumină). Ele sunt mai puțin rezistente decât cele cu structură metalică și necesită mai multă îngrijire, de aceea nu se recomandă în restaurarea molarilor și premolarilor sau în cazul pacienților ce suferă de bruxism.
  • Coroane dentare din aur -acestea conferă o durabilitate crescută și sunt indicate în cazul restaurărilor dentare ale pacienților ce suferă de bruxism. Din punct de vedere estetic însă, sunt recomandate pentru reconstrucția molarilor și premolarilor, fiind indicate în zone mai puțin vizibile.

În funcție de procesul de fabricare ele pot fi:

  • Realizate de un tehnician dentar, având o precizie variabilă în funcție de experiența sa
  • Realizate cu ajutorul unei freze CAD-CAM, sub supravegherea tehnicianului dentar. Designul este asigurat atât de calculator cât și de tehnician, iar realizarea coroanei este în baza mașinăriei de frezat, ce asigură o precizie de nivel înalt.

Care sunt avantajele reconstrucției cu ajutorul coroanei dentare?

  • Dintele este refăcut din punct de vedere estetic și funcțional – acesta constituie cel mai important avantaj al utilizării coroanei dentare. Rezistența la masticație va fi redobândită, iar aspectul estetic va depinde de materialul din care este confecționată coroana.
  • Sunt necesare puține vizite la cabinet – acestea fiind lucrări protetice care necesită cel mai puțin timp pentru a fi realizate, variând între două și patru ședințe.
  • Sunt comode și nu necesită o perioadă lungă de timp pentru a vă obișnui cu ele.

Care sunt dezavantajele lucrărilor protetice cu coroane dentare?

  • Implică șlefuirea dintelui – acest fapt, necesar pentru adaptarea coroanei dentare, duce la pierderea unei cantități considerabile de țesut dentar sănătos, ce poate devitaliza dintele.
  • Costul este unul mai ridicat decât în cazul unei simple obturații (plombe) – Acest lucru se datorează modului laborios prin care sunt realizate coroanele, materialele necesare și participării mai multor persoane (stomatolog, tehnician dentar, alți medici specialiști), precum și a tehnologiei CAD-CAM.

Care sunt etapele tratamentului restaurativ prin coroane dentare?

Tratamentul este realizat prin mai multe etape, pe parcursul a cel puțin două ședințe la cabinet, începând cu analizarea stării dintelui sau a dinților ce necesită aplicarea coroanelor dentare, astfel:

  • Pregătirea dinților și tratamentul endodontic acolo unde este necesar (tratamente de canal, obturații coronare)
  • Pregătirea coroanei dentare prin șlefuire pentru ca mai apoi să fie îmbrăcată
  • Prelevarea amprentei dentare și realizarea unui mulaj pentru confecționarea lucrării în laboratorul odontotehnic
  • Asigurarea unei coroane dentare provizorii, din material acrilic sau oțel inoxidabil, pentru protejarea dintelui până la momentul aplicării lucrării permanente
  • Cimentarea provizorie pentru a verifica timp de 1-2 săptămâni adaptarea pacientului la coroana dentară
  • Cimentarea definitivă pe structura de bază, reprezentată fie de un dinte natural, prelucrat, fie de un bont protetic

Cum trebuie îngrijite coroanele dentare?

Asemenea dinților naturali, coroanele dentare trebuie protejate prin:

  • O igienă dentară corespunzătoare, acestea fiind și ele supuse depunerilor de tartru și placă bacteriană
  • Evitarea consumului de alimente cu efect agresiv precum ceai, cafea, ciocolată etc., ce pot afecta materialele din care sunt confecționate coroanele

Cât costă o coroană dentară?

În funcție de materialul din care este realizată și de modalitatea prin care aceasta este fabricată, prețurile variază. De aceea, vă invităm să consultați  tarifele pe care le regăsiți în cabinetele Cris Smile Studio pentru tratamentul reconstructiv prin coroane dentare.

La Cris Smile Studio prezența zâmbetului este vitală, iar specialiștii noștri sunt pregătiți să trateze cu empatie și seriozitate fiecare pacient în parte. De aceea, vei găsi cele mai bune sfaturi și tratamente la noi, pentru ca dantura ta să fie mândră să se arate în public.

Nu mai amânați să aveți un zâmbet sănătos și frumos! Cabinetul stomatologic din sectorul 5, situat pe strada Malcoci, nr. 2, bloc 36, sc. B, parter, ap. 59, este aici să vă ofere cele mai bune servicii dentare. Indiferent dacă locuiți în Bragadiru, Magurele, Jilava, zona Confort Urban Residence, Dream Residence, Ideal Residence, Calea Rahovei, Sebastian sau Petre Ispirescu, 13 Septembrie, acest cabinet este aproape de dvs. Nu ezitați să ne contactați pentru a programa o consultație și să aveți zâmbetul dorit!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top