Sinus Lift: ce este, cum se realizează și care sunt reacțiile

Pierderea unui dinte natural produce anumite modificări la nivelul cavității orale, iar osul alveolar își poate diminua dimensiunile. În cazul unor afecțiuni severe, precum boala parodontală, se poate pierde o cantitate mai mare de os. Micșorarea cantității de os la nivelul sinusurilor maxilare, împiedică inserarea în mod eficient a implantului dentar. Din fericire, există proceduri medicale

Ce este sinus lift?

Sinus lift-ul este o intervenție chirurgicală care se realizează în zona dinților superiori laterali pentru a mări volumul osului deteriorat, din cauza pierderii dinților, astfel încât să dispună de o grosime potrivită pentru inserarea și susținerea unui implant dentar. Pentru reconstrucția osului, este necesară ridicarea podelei sinusului cu ajutorul unei mici deschideri în maxilar. Ulterior se poate plasa materialul de adiție.

Din momentul în care se pierde un dinte, începe atrofierea osului alveolar. Din această cauză, medicii stomatologi recomandă inserarea unui implant dentar în cel mai scurt timp. În cazul în care nu se recurge imediat la montarea implantului și are loc resorbția osoasă, va fi necesară intervenția cu adiție de os. Dacă implantul se inserează în zona superioară a maxilarului, medicul poate recomanda și intervenția de sinus lift. 

sinus lift
Sursa Foto: Pinterest

Cine poate apela la procedura de sinus lift?

Pacienții care suferă de pierdere osoasă, în urma extracției dentare sau cei cu rădăcinile dinților laterali localizate în sinusurile maxilare și care nu se confruntă cu alte afecțiuni sau probleme grave de sănătate, pot să apeleze la procedura de sinus lift. Operația de sinus lift este indicată și în cazul pacienților care au suferit un tratament necorespunzător în trecut și care sunt în căutarea unei soluții pentru reabilitarea cavității bucale. 

Când se impune procedura de sinus lift?

Procedura de sinus lift este necesară în cazul pacienților cu o suprafață osoasă insuficientă pentru inserarea cu succes a unui implant dentar. În momentul în care pacientul se confruntă cu lipsa măselelor, cea mai eficientă opțiune este implantul dentar. Acesta se integrează în osul maxilar și îndeplinește funcțiile unei rădăcini artificiale. Perioada de integrare a acestuia durează câteva luni și ulterior se montează coroana dentară cu ajutorul unui bont proteic. 

Pentru cazurile dificile, în care nu există suficient os în cadrul maxilarului pentru susținerea implantului și pentru a-i asigura stabilitatea, soluția este adiția de os sau sinus lift, adică ridicarea sinusurilor pentru crearea unui suport osos. Implantul dentar nu se montează niciodată pe suprafețe cu deficit de os, din cauza mobilității crescute. În astfel de cazuri, intervenția nu se realizează cu succes. 

Sinus Lift
Sinus Lift

Cauzele deficitului de os

Osul maxilarului se degradează odată cu pierderea dinților. Procesul de degenerare începe la 3 luni din momentul extragerii dintelui. Deficitul de os este cauzat de anumiți factori precum afecțiunile inflamatorii ale cavității orale, bolile congenitale, infecții sau leziuni ale maxilarului, lucrări protetice plasate pe dinții naturali sau pe gingii sau vârsta înaintată. 

Alta cauze care favorizează deficitul de os sunt parodontoza, care deteriorează gingia și alte elemente care susțin dintele. Se va înlătura țesutul infectat și se va reconstrui suprafața osoasă pentru a se putea realiza implantarea. Vârsta este, de asemenea, o cauză a pierderii țesutului osos. Odată cu înaintarea în vârstă, osul nu mai poate susține construcțiile protetice și nici dantura naturală. Este foarte important ca implantul dentar să se monteze imediat ce s-a pierdut un dinte. Amânarea intervenției agravează problema, iar, în final, va fi necesară adiția de os.

Pacienții care suferă de resorbție osoasă se pot confrunta cu malnutriție, schimbarea aspectului feței, obraji lăsați, bărbie deplasată sau retragerea în interior a buzelor. Aceste schimbări pot avea efecte psihologice negative asupra pacientului. 

Cât costă operația de sinus lift? Prețuri:

Costurile unei operații de sinus lift variază în funcție de tipul procedurii, de analizele necesare  și de materialele folosite. Operația de sinus lift extern este mai dificilă decât cea internă, de aceea are un preț mai ridicat. 

Sinus lift extern 3000 lei
Sinus lift extern (nu include materiale)2000 lei
Sinus lift intern2000 lei
Sinus lift intern (nu include materiale)1500 lei

Sinus lift: tipuri

Osul maxilarului începe să se resoarbă în urma pierderii dinților, ceea ce duce la imposibilitatea inserării unui implant. Din această cauză se recurge la sinus lift. Intervenția de sinus lift poate fi externă sau internă și este utilizată pentru a mări cantitatea osului maxilar superior sau inferior, cu scopul inserării unui implant dentar. 

Sinus lift intern

Procedura de sinus lifting intern este necesară în cazul în care volumul osos este insuficient pentru inserarea unui implant dentar, însă este de ajuns pentru a oferi o anumită stabilitate. Medicul recomandă această proceduri, în general, atunci când trebuie să se înlocuiască un număr mic de dinți și este indicată o adiție de os de maxim 2 mm. Se efectuează o anestezie obișnuită, se străpunge osul, se ridică mucoasa sinusală, se introduce grefa în spațiul vindecat și se inserează implantul. Operația de sinus lift intern este mai puțin invazivă decât cea externă și favorizează inserarea rapidă a implantului dentar.

Sinus lift extern

Intervenția de sinus lift extern se realizează prin ridicarea membranei mucoasei sinusale din partea laterală a maxilarului, folosind instrumente specifice, care să nu îi degradeze compoziția. Materialul folosit pentru a înlocui osul natural poate fi un os extras de la alt pacient sau un os artificial, numit xenogrefă (os de origine animală) și se introduce sub membrana sinusală. Sinus lift-ul extern se realizează atunci când volumul osos este redus. Se efectuează mai întâi adiția osoasă, apoi se așteaptă până la 5 luni pentru ca materialul să se integreze în țesutul osos. Operația se realizează numai sub anestezie locală și este foarte important ca pacientul nu prezinte infecții sinusale.

Materiale utilizate pentru sinus lift

Pentru realizarea intervenției de sinus lift sunt necesare anumite materiale. Materialul optim pentru ridicarea sinusurilor este osul propriu al pacientului, deoarece este în totalitate biocompatibil și oferă un grad maxim de regenerare a țesuturilor. Dezavantajul acestei proceduri este faptul că osul se extrage din altă zonă a corpului, în general, din zona bărbiei sau din cea a maxilarului inferior. În acest caz, sunt necesare două intervenții chirurgicale, una de sinus lift și alta de extragere a țesutului osos. 

Un alt material folosit pentru sinus lift este osul uman de la alt organism. Este preluat de la un donator, este sterilizat și depozitat în bănci de țesuturi. Este asimilat foarte bine de organism și nu este necesară altă intervenție chirurgicală. Osul de origine animală funcționează ca un menținător de spațiu până în momentul în care este înlocuit de osul natural și se integrează destul de bine în organism. Materialele sintetice sunt realizate din fosfat de calciu și au un aspect aproape identic cu osul uman.

diastema 2

Plasmă bogată în trombocite

Plasma bogată în trombocite (PRP) este o metoda care folosește sângele propriu al pacientului pentru a accelera vindecarea osului. Se prelevă o probă de sânge de la pacient, apoi este centrifugat pentru obține plasmă îmbogățită în trombocite. Aceasta este ulterior recoltată și injectată în zona dorită. Este o metodă care accelerează vindecarea osului și reduce durerile de după operație. În plus, nu există riscul transmiterii unor boli, iar gradul de compatibilitate este de 100%. 

Cum se realizează procedura de sinus lift?

Procedura de sinus lift se realizează în trei etape și presupune examinarea medicală, pregătirea spațiului pentru implantul dentar și, în final, inserarea acestuia. 

Pregătirea

Înainte ca operația de sinus lift să se realizeze, este necesară stabilirea stării de sănătate a sinusurilor pacientului. Pregătirea pentru procedura de sinus lift presupune consultul medical și realizarea radiografiei panoramice dentare pentru cartografierea maxilarului. În unele cazuri se efectuează și computerul tomograf pentru stabilirea dimensiunilor osului și pentru ca medicul să se asigure că nu există nicio patologie sinusală. În felul acesta, el va putea realiza un plan de tratament. 

Intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală de sinus lift presupune realizarea unei mici perforații în gingie, care pătrunde osul maxilar și apoi membrana sinusului printr-o ușoară incizie. Medicul chirurg folosește un instrument special, cu ajutorul căruia ridică mucoasa sinusului maxilar și crează un spațiu în care se inserează materialul osos, cu rol de susținere al implantului dentar. Această operație nu este non-invazivă și durează aproximativ o oră.

interventie 1024x821 1

Inserarea implantului

După ce s-a creat spațiu pentru materialul de adiție, în locul format, se poate insera materialul de adiție osoasă. În unele cazuri, plasarea implantului dentar se realizează în timpul intervenției chirurgicale, însă cel mai frecvent aceasta se efectuează ulterior și este urmată de confecționarea coroanei ceramice. Integrarea implantului dentar poate dura până la 6 luni, apoi se pot adăuga coroane sau proteze. Aplicarea protezei se poate face imediat, dar sunt și cazuri în care sunt necesare analize ale efectelor tratamentului. 

Recuperarea după sinus lift: Indicații și sfaturi

După operația de sinus lift, pacienții pot avea parte de un disconfort minim cauzat de sângerare sau inflamare, de aceea este foarte important să se țină cont de recomandările medicului pentru accelerarea vindecării. Evitați lichidele și alimentele fierbinți, tari sau picante, consumați cât mai multe lichide, evitați masticația în zona operației. 

În ceea ce privește igiena orală, se interzice clătirea gurii în ziua operației, iar din ziua următoare se poate folosi apă de gură și se poate relua periajul fără a atinge zona grefei. Încercați să evitați fumatul cel puțin două săptămâni după operație și activitățile fizice intense și sporturile subacvatice, însă realizați activități precum mersul pe jos pentru a preveni cheagurile de sânge. Puteți să luați medicamente antiinflamatoare, analgezice sau antibiotice pentru a preveni infecția.

În primele zile după intervenție, este posibil să observați pete de sânge. Aceste mici sângerări nazale apar în cazul lezării mucoasei sinusale intraoperator, însă ele vor înceta în câteva zile. După procedura de sinus, în unele cazuri, se poate inflama zona unde a avut loc operația și este bine să aplicați comprese cu apă rece pe obraz în primele două zile. De asemenea, este recomandat să nu dormiți pe partea pe care s-a realizat intervenția chirurgicală, măcar timp de o săptămână, până la vindecarea completă a operației.

Este dureroasă operația de sinus lift?

Operația de sinus lift se realizează sub anestezie locală și nu este deloc dureroasă. După intervenție, în foarte puține cazuri, pot să apară dureri minore, care dispar dacă se administrează un analgezic recomandat de medic.

Sinus lift: contraindicații

Contraindicațiile în cazul operației de sinus lift sunt specifice pentru orice altă intervenție chirurgicală și anume, insuficiență cardiacă, boli cronice sau oncologice, probleme de coagularea sângelui, sinuzită, polipi, rinită alergică sau cronică sau sinusuri prea apropiate

Restricții pentru procedura sinus lift

În perioada postoperatorie, este indicat să se respecte anumite recomandări și restricții pentru a grăbi vindecarea. Unele dintre acestea trebuie respectate cel puțin o lună din momentul intervenției. Printre aceste restricții se numără și evitarea înotului și a zborului, sau practicarea unor activități sportive intense. Evitați suflarea nasului, tușiți sau strănutați cu gura deschisă, într-o batistă, pe cât posibil, pentru a spori stabilitatea materialului osos și pentru a preveni alte complicații. 

restrictii 1024x640 1

Complicațiile operației de sinus lift

În medie, rata de succes a unei operații de sinus lift este de până la 97%, însă există și riscul apariției unor posibile complicații, precum infecțiile, sinuzită sau dureri. Unul dintre cele mai des întâlnite incidente în timpul realizării intervenției este străpungerea mucoasei sinuzale. În acest caz, medicul poate pansa zona perforată sau poate aplica o adiție de țesut deasupra leziunii. Există și posibilitatea ca operația să necesite două intervenții pentru ca mucoasa sinusală să se poată vindeca și pentru a crește șansele de reușită a procedurii. Este posibil să apară și anumite semne alarmante, după operație. Dacă sângerarea durează mai mult de 2 zile, dacă nu se ameliorează durerea sau dacă apar vărsături și febră, este bine să consultați medicul stomatolog. 

dental11 1024x683 1

Sunt foarte rare cazurile în care tratamentul de sinus lift poate să întâmpine complicații. Gradul de reușită este condiționat de experiența și dexteritatea medicului chirurg, de biomaterialele și de aparatura utilizate, dar și de respectarea cu rigurozitate a indicațiilor medicale de către pacient. 

Ridicarea membranei sinusale este o procedură minuțioasă, dar care are efecte pozitive remarcabile asupra sănătății orale și contribuie la îmbunătățirea stilului de viață al pacientului. Navigare în articole

← Previous Pagină

Next Pagină →

Sinus Lift: ce este, cum se realizează și care sunt reacțiile

By antonio / 4 martie 2022

Pierderea unui dinte natural produce anumite modificări la nivelul cavității orale, iar osul alveolar își poate diminua dimensiunile. În cazul unor afecțiuni severe, precum boala parodontală, se poate pierde o cantitate mai mare de os. Micșorarea cantității de os la nivelul sinusurilor maxilare, împiedică inserarea în mod eficient a implantului dentar. Din fericire, există proceduri medicale

Ce este sinus lift?

Sinus lift-ul este o intervenție chirurgicală care se realizează în zona dinților superiori laterali pentru a mări volumul osului deteriorat, din cauza pierderii dinților, astfel încât să dispună de o grosime potrivită pentru inserarea și susținerea unui implant dentar. Pentru reconstrucția osului, este necesară ridicarea podelei sinusului cu ajutorul unei mici deschideri în maxilar. Ulterior se poate plasa materialul de adiție.

Din momentul în care se pierde un dinte, începe atrofierea osului alveolar. Din această cauză, medicii stomatologi recomandă inserarea unui implant dentar în cel mai scurt timp. În cazul în care nu se recurge imediat la montarea implantului și are loc resorbția osoasă, va fi necesară intervenția cu adiție de os. Dacă implantul se inserează în zona superioară a maxilarului, medicul poate recomanda și intervenția de sinus lift. 

sinus lift
Sursa Foto: Pinterest

Cine poate apela la procedura de sinus lift?

Pacienții care suferă de pierdere osoasă, în urma extracției dentare sau cei cu rădăcinile dinților laterali localizate în sinusurile maxilare și care nu se confruntă cu alte afecțiuni sau probleme grave de sănătate, pot să apeleze la procedura de sinus lift. Operația de sinus lift este indicată și în cazul pacienților care au suferit un tratament necorespunzător în trecut și care sunt în căutarea unei soluții pentru reabilitarea cavității bucale. 

Când se impune procedura de sinus lift?

Procedura de sinus lift este necesară în cazul pacienților cu o suprafață osoasă insuficientă pentru inserarea cu succes a unui implant dentar. În momentul în care pacientul se confruntă cu lipsa măselelor, cea mai eficientă opțiune este implantul dentar. Acesta se integrează în osul maxilar și îndeplinește funcțiile unei rădăcini artificiale. Perioada de integrare a acestuia durează câteva luni și ulterior se montează coroana dentară cu ajutorul unui bont proteic. 

Pentru cazurile dificile, în care nu există suficient os în cadrul maxilarului pentru susținerea implantului și pentru a-i asigura stabilitatea, soluția este adiția de os sau sinus lift, adică ridicarea sinusurilor pentru crearea unui suport osos. Implantul dentar nu se montează niciodată pe suprafețe cu deficit de os, din cauza mobilității crescute. În astfel de cazuri, intervenția nu se realizează cu succes. 

Sinus Lift
Sinus Lift

Cauzele deficitului de os

Osul maxilarului se degradează odată cu pierderea dinților. Procesul de degenerare începe la 3 luni din momentul extragerii dintelui. Deficitul de os este cauzat de anumiți factori precum afecțiunile inflamatorii ale cavității orale, bolile congenitale, infecții sau leziuni ale maxilarului, lucrări protetice plasate pe dinții naturali sau pe gingii sau vârsta înaintată. 

Alta cauze care favorizează deficitul de os sunt parodontoza, care deteriorează gingia și alte elemente care susțin dintele. Se va înlătura țesutul infectat și se va reconstrui suprafața osoasă pentru a se putea realiza implantarea. Vârsta este, de asemenea, o cauză a pierderii țesutului osos. Odată cu înaintarea în vârstă, osul nu mai poate susține construcțiile protetice și nici dantura naturală. Este foarte important ca implantul dentar să se monteze imediat ce s-a pierdut un dinte. Amânarea intervenției agravează problema, iar, în final, va fi necesară adiția de os.

Pacienții care suferă de resorbție osoasă se pot confrunta cu malnutriție, schimbarea aspectului feței, obraji lăsați, bărbie deplasată sau retragerea în interior a buzelor. Aceste schimbări pot avea efecte psihologice negative asupra pacientului. 

Cât costă operația de sinus lift? Prețuri:

Costurile unei operații de sinus lift variază în funcție de tipul procedurii, de analizele necesare  și de materialele folosite. Operația de sinus lift extern este mai dificilă decât cea internă, de aceea are un preț mai ridicat. 

Sinus lift extern 3000 lei
Sinus lift extern (nu include materiale)2000 lei
Sinus lift intern2000 lei
Sinus lift intern (nu include materiale)1500 lei

Sinus lift: tipuri

Osul maxilarului începe să se resoarbă în urma pierderii dinților, ceea ce duce la imposibilitatea inserării unui implant. Din această cauză se recurge la sinus lift. Intervenția de sinus lift poate fi externă sau internă și este utilizată pentru a mări cantitatea osului maxilar superior sau inferior, cu scopul inserării unui implant dentar. 

Sinus lift intern

Procedura de sinus lifting intern este necesară în cazul în care volumul osos este insuficient pentru inserarea unui implant dentar, însă este de ajuns pentru a oferi o anumită stabilitate. Medicul recomandă această proceduri, în general, atunci când trebuie să se înlocuiască un număr mic de dinți și este indicată o adiție de os de maxim 2 mm. Se efectuează o anestezie obișnuită, se străpunge osul, se ridică mucoasa sinusală, se introduce grefa în spațiul vindecat și se inserează implantul. Operația de sinus lift intern este mai puțin invazivă decât cea externă și favorizează inserarea rapidă a implantului dentar.

Sinus lift extern

Intervenția de sinus lift extern se realizează prin ridicarea membranei mucoasei sinusale din partea laterală a maxilarului, folosind instrumente specifice, care să nu îi degradeze compoziția. Materialul folosit pentru a înlocui osul natural poate fi un os extras de la alt pacient sau un os artificial, numit xenogrefă (os de origine animală) și se introduce sub membrana sinusală. Sinus lift-ul extern se realizează atunci când volumul osos este redus. Se efectuează mai întâi adiția osoasă, apoi se așteaptă până la 5 luni pentru ca materialul să se integreze în țesutul osos. Operația se realizează numai sub anestezie locală și este foarte important ca pacientul nu prezinte infecții sinusale.

Materiale utilizate pentru sinus lift

Pentru realizarea intervenției de sinus lift sunt necesare anumite materiale. Materialul optim pentru ridicarea sinusurilor este osul propriu al pacientului, deoarece este în totalitate biocompatibil și oferă un grad maxim de regenerare a țesuturilor. Dezavantajul acestei proceduri este faptul că osul se extrage din altă zonă a corpului, în general, din zona bărbiei sau din cea a maxilarului inferior. În acest caz, sunt necesare două intervenții chirurgicale, una de sinus lift și alta de extragere a țesutului osos. 

Un alt material folosit pentru sinus lift este osul uman de la alt organism. Este preluat de la un donator, este sterilizat și depozitat în bănci de țesuturi. Este asimilat foarte bine de organism și nu este necesară altă intervenție chirurgicală. Osul de origine animală funcționează ca un menținător de spațiu până în momentul în care este înlocuit de osul natural și se integrează destul de bine în organism. Materialele sintetice sunt realizate din fosfat de calciu și au un aspect aproape identic cu osul uman.

diastema 2

Plasmă bogată în trombocite

Plasma bogată în trombocite (PRP) este o metoda care folosește sângele propriu al pacientului pentru a accelera vindecarea osului. Se prelevă o probă de sânge de la pacient, apoi este centrifugat pentru obține plasmă îmbogățită în trombocite. Aceasta este ulterior recoltată și injectată în zona dorită. Este o metodă care accelerează vindecarea osului și reduce durerile de după operație. În plus, nu există riscul transmiterii unor boli, iar gradul de compatibilitate este de 100%. 

Cum se realizează procedura de sinus lift?

Procedura de sinus lift se realizează în trei etape și presupune examinarea medicală, pregătirea spațiului pentru implantul dentar și, în final, inserarea acestuia. 

Pregătirea

Înainte ca operația de sinus lift să se realizeze, este necesară stabilirea stării de sănătate a sinusurilor pacientului. Pregătirea pentru procedura de sinus lift presupune consultul medical și realizarea radiografiei panoramice dentare pentru cartografierea maxilarului. În unele cazuri se efectuează și computerul tomograf pentru stabilirea dimensiunilor osului și pentru ca medicul să se asigure că nu există nicio patologie sinusală. În felul acesta, el va putea realiza un plan de tratament. 

Intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală de sinus lift presupune realizarea unei mici perforații în gingie, care pătrunde osul maxilar și apoi membrana sinusului printr-o ușoară incizie. Medicul chirurg folosește un instrument special, cu ajutorul căruia ridică mucoasa sinusului maxilar și crează un spațiu în care se inserează materialul osos, cu rol de susținere al implantului dentar. Această operație nu este non-invazivă și durează aproximativ o oră.

interventie 1024x821 1

Inserarea implantului

După ce s-a creat spațiu pentru materialul de adiție, în locul format, se poate insera materialul de adiție osoasă. În unele cazuri, plasarea implantului dentar se realizează în timpul intervenției chirurgicale, însă cel mai frecvent aceasta se efectuează ulterior și este urmată de confecționarea coroanei ceramice. Integrarea implantului dentar poate dura până la 6 luni, apoi se pot adăuga coroane sau proteze. Aplicarea protezei se poate face imediat, dar sunt și cazuri în care sunt necesare analize ale efectelor tratamentului. 

Recuperarea după sinus lift: Indicații și sfaturi

După operația de sinus lift, pacienții pot avea parte de un disconfort minim cauzat de sângerare sau inflamare, de aceea este foarte important să se țină cont de recomandările medicului pentru accelerarea vindecării. Evitați lichidele și alimentele fierbinți, tari sau picante, consumați cât mai multe lichide, evitați masticația în zona operației. 

În ceea ce privește igiena orală, se interzice clătirea gurii în ziua operației, iar din ziua următoare se poate folosi apă de gură și se poate relua periajul fără a atinge zona grefei. Încercați să evitați fumatul cel puțin două săptămâni după operație și activitățile fizice intense și sporturile subacvatice, însă realizați activități precum mersul pe jos pentru a preveni cheagurile de sânge. Puteți să luați medicamente antiinflamatoare, analgezice sau antibiotice pentru a preveni infecția.

În primele zile după intervenție, este posibil să observați pete de sânge. Aceste mici sângerări nazale apar în cazul lezării mucoasei sinusale intraoperator, însă ele vor înceta în câteva zile. După procedura de sinus, în unele cazuri, se poate inflama zona unde a avut loc operația și este bine să aplicați comprese cu apă rece pe obraz în primele două zile. De asemenea, este recomandat să nu dormiți pe partea pe care s-a realizat intervenția chirurgicală, măcar timp de o săptămână, până la vindecarea completă a operației.

Este dureroasă operația de sinus lift?

Operația de sinus lift se realizează sub anestezie locală și nu este deloc dureroasă. După intervenție, în foarte puține cazuri, pot să apară dureri minore, care dispar dacă se administrează un analgezic recomandat de medic.

Sinus lift: contraindicații

Contraindicațiile în cazul operației de sinus lift sunt specifice pentru orice altă intervenție chirurgicală și anume, insuficiență cardiacă, boli cronice sau oncologice, probleme de coagularea sângelui, sinuzită, polipi, rinită alergică sau cronică sau sinusuri prea apropiate

Restricții pentru procedura sinus lift

În perioada postoperatorie, este indicat să se respecte anumite recomandări și restricții pentru a grăbi vindecarea. Unele dintre acestea trebuie respectate cel puțin o lună din momentul intervenției. Printre aceste restricții se numără și evitarea înotului și a zborului, sau practicarea unor activități sportive intense. Evitați suflarea nasului, tușiți sau strănutați cu gura deschisă, într-o batistă, pe cât posibil, pentru a spori stabilitatea materialului osos și pentru a preveni alte complicații. 

restrictii 1024x640 1

Complicațiile operației de sinus lift

În medie, rata de succes a unei operații de sinus lift este de până la 97%, însă există și riscul apariției unor posibile complicații, precum infecțiile, sinuzită sau dureri. Unul dintre cele mai des întâlnite incidente în timpul realizării intervenției este străpungerea mucoasei sinuzale. În acest caz, medicul poate pansa zona perforată sau poate aplica o adiție de țesut deasupra leziunii. Există și posibilitatea ca operația să necesite două intervenții pentru ca mucoasa sinusală să se poată vindeca și pentru a crește șansele de reușită a procedurii. Este posibil să apară și anumite semne alarmante, după operație. Dacă sângerarea durează mai mult de 2 zile, dacă nu se ameliorează durerea sau dacă apar vărsături și febră, este bine să consultați medicul stomatolog. 

dental11 1024x683 1

Sunt foarte rare cazurile în care tratamentul de sinus lift poate să întâmpine complicații. Gradul de reușită este condiționat de experiența și dexteritatea medicului chirurg, de biomaterialele și de aparatura utilizate, dar și de respectarea cu rigurozitate a indicațiilor medicale de către pacient. 

Ridicarea membranei sinusale este o procedură minuțioasă, dar care are efecte pozitive remarcabile asupra sănătății orale și contribuie la îmbunătățirea stilului de viață al pacientului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top