Fraud Blocker

Tehnici alternative la adiția de os pentru un implant dentar reușit

Dragii mei,

Un număr semnificativ de pacienți, care trec pragul Cris Smile Studio, sunt interesați de o procedură de implant, căci, din diverse motive, au ajuns să își piardă dantura. Medicul specialist implantolog este cel care se ocupă în primul rând de analizarea punctului de pornire pentru orice implant reușit și anume cantitatea de os pe care pacientul o are pe arcadă.

Nu de puține ori s-a întâmplat să fie nevoie să se recurgă la tehnici adiționale precum sinus lifting și bone splitting pentru că nu exista o cantitate suficientă de os pentru a putea insera în siguranță un implant dentar. De aceea, m-am gândit să discutăm pe larg despre aceste tehnici și beneficiile lor pentru ca voi să pășiți încrezători, cu dinți perfecți, după vizitele la Cris Smile Studio.

Ce este operația de sinus lift?

Sinus liftingul presupune o operație de adiție osoasă în maxilar, în zona molarilor și a premolarilor. Specialistul în chirurgie dentară va muta membrana sinusului pentru a face loc noului os între maxilar și sinusurile maxilare, de-o parte și de alta a nasului.

De ce este necesară operația de sinus lift?

În cazul unui implant dentar este nevoie de o cantitate suficientă de os pentru inserare și de aceea procedura de sinus lift vizează refacerea volumului osos din zona sinusurilor, căci implantul nu poate fi fixat în acest caz direct în sinus.

Înălțimea osului este esențială pentru ancorarea implantului, de aceea, atunci când între marginea exterioară a crestei osoase și limita inferioară a sinusului există suficient os (minim 10 mm) implantul standard poate fi inserat fără probleme.

Totuși, există multe situații când pierderea dentară duce la mărirea sinusurilor, care ajung astfel să distrugă osul maxilar de sub acestea. În acest caz, implantul dentar nu are suficient material osos și are nevoie de o operație de sinus lift.

Care este procedura în cazul unei operații de sinus lift?

Pentru a putea reface volumul osos ocupat de sinusurile maxilare există mai multe metode:

  • sinus lifting extern – este cea mai frecventă tehnică, utilizată în special în cazul resorbțiilor mari.
  • Procedura presupune o incizie în zona laterală a osului și îndepărtarea gingiei de pe osul care acoperă sinusul maxilar
  • Ulterior se crează o fereastră în os până se ajunge la membrana sinuzală (o membrană foarte subțire, care tapeteaza sinusul în partea lui interioară)
  • Se dezlipește cu grijă membrana de pe os și se ridică până la nivelul la care se va face augmentarea cu os
  • După acest pas este nevoie de umplerea spațiului de sub membrana sinuzală ridicată cu material de augmentare (adiție) osoasă până la nivelul dorit
  • Urmează acoperirea ferestrei osoase prin care sa făcut accesul în sinus cu membrane speciale care au rol de barieră (împiedică creșterea gingiei în sinus) și care se resorb singure după câteva luni
  • Se acoperă cu gingie și se suturează
  • După aproximativ 79 luni, când în sinus s-a format osul necesar se poate insera fără probleme implantul dentar care va susține lucrarea dentară.
  • sinus lifting intern – este tehnica specială pentru resorbțiile și expandările sinusale mici.
  • Tehnica acestei proceduri implică o incizie pe zona de mijloc a osului și îndepărtarea gingiei de pe osul de sub sinus
  • Urmează crearea unui orificiu în os și forarea până la nivelul sinusului (această procedură se realizează numai cu ajutorul tomografiei dentare, care oferă măsurători foarte precise. Lipsa preciziei poate duce la riscul de deschidere accidentală a sinusului și de infectare a acestuia este foarte mare)
  • Pasul următor este reprezentat de deschiderea cavității sinusale cu instrumente speciale, atraumatice, fără deteriorarea membranei sinusale
  • Se produce dezlipirea și ridicarea membranei sinusale până la nivelul dorit – cu un balon special care se umple progresiv cu lichid sau cu alte instrumente specifice
  • Ulterior, spațiul de sub membrana sinusală este umplută până la nivelul dorit cu material de augmentare (aditie) osoasă (amestec de biomateriale)
  • Se acoperă orificiul prin care sa făcut accesul în sinus cu membrane speciale care au rol de barieră (împiedică creșterea gingiei în sinus) și care se resorb singure după câteva luni
  • Se acoperă cu gingie și se suturează
  • După aproximativ 79 luni, când în sinus s-a format osul necesar se poate insera fără probleme implantul dentar care va susține lucrarea dentară.

Se poate realiza operația de sinus lift în aceeași ședință cu inserarea implantului?

Operatia de sinus lifting poate fi facuta individual sau concomitent cu inserarea implantului dentar. În cazul celei de-a doua variante, este obligatoriu ca implantul, după insearare, să prezinte o stabilitate mecanică excepțională, adică să nu aibă vreun semn de mobilitate în materialul de adiție introdus în sinus. Stabilitatea poate fi obținută prin utilizarea unor implanturi speciale, moderne, dar inserarea se poate realiza doar dacă sub sinus există un spațiu osos de minim 3-4 mm. În cazul în care acest lucru nu există, implantarea trebuie amânată pentru 7-9 luni, până când se formează osul matur în interiorul sinusului.

Care sunt riscurile unei operații de sinus lift și ce complicații pot apărea?

Deși, o operație de sinus lift corect executată are o rată de succes de 95-97%, există și situații speciale. Unul dintre riscurile ce pot apărea în timpul operației este perforarea mucoasei sinuzale. Pentru a corecta acest accident, chirurgul poate sutura perforația sau poate plasa o mini-grefă de țesut deasupra ei.

În unele cazuri, operația este oprită, iar mucoasei sinuzale i se dă timp pentru vindecare. De multe ori, după refacere, a doua intervenție va avea un prognostic mult mai bun.

Alte posibile complicații ce pot apărea sunt infecția, hematomul, durerea postoperatorie, adiția de os nereușită sau sinuzita.

Operația de sinus lift doare?

La fel ca în cazul oricărei proceduri dentare, pacientului i se fac o anestezie locală. Si în cazul operației de sinus lift nu vă veți face griji din pricina durerii, căci procedura se realizează sub anestezie locală, deci este nedureroasă.

Ce alternative există pentru a evita operația de sinus lift?

Intervenția de sinus lift este strâns legată de implantare. Aceasta din urmă poate fi evitată doar prin alegerea unor lucrări protetice (proteze dentare fixe sau mobile, punți dentare și coroane dentare), însă ele necesită și sacrificarea structurilor dentare sănătoase (atunci când ele există), motiv pentru care implantul rămâne o soluție viabilă pentru cazurile de edentație.

Ce înseamnă bone splitting?

Principiul de la care pornește această tehnică se bazează pe crearea unei cavități alveolare în creasta maxilarului, cu potențial excelent de regenerare.

Despicarea crestei edentate sau bone splitting reprezintă o metodă de extindere transversală a crestei pentru pregătirea spațiului de implant. Aceasta este o metodă de Regenerare osoasă ghidată (ROG), care permite proceduri simultane (se poate efectua odată cu inserția implanturilor) și o mai bună evaluare a lățimii osului în cazurile de atrofie severă.

Tehnica presupune despicarea pe lungime la nivelul crestei edentate inguste, pe aproximativ 2/3 din înălțimea acesteia, prin mișcări de mare precizie și finețe, în vederea obținerii suprafeței de implantare optime pentru implanturi.

Dacă suferi de atrofie gravă de creastă edentată, tehnica bone splitting în maxilar este dificil de realizat, deoarece, in prezenta țesutului fibros dintre alveola dentară și rădăcina dintelui, lățimea osului nu poate fi determinată în mod obiectiv. Orice despicare necontrolată crește riscul de eșec al procedurii.

De ce este nevoie de procedura de bone splitting pentru inserarea unui implant dentar?

Scopul despicării crestei edentate sau bone splitting este creșterea lățtimii acesteia, pentru inserția unor implanturi endoosoase de dimensiuni potrivite. După despicare, chirurgul va insera simultan implantul sau implanturile dentare, apoi grefe de os în spațiul dintre ele, și vor fi acoperite ulterior de o membrană barieră ce împiedică resorbția osoasă ți infecțiile.

Acest tip de procedură de reconstrucție osoasă ghidată asigură prezența unui volum osos adecvat în jurul suprafeței vestibulare a implantului și permite vindecarea mai rapidă și osteointegrarea implantului în cazul deficiențelor de os.

Cum se realizează procedura de bone splitting?

Tehnica de despicare a crestei se realizează de-a lungul crestei edentate fie în variantă convențională ( cu ajutorul frezelor rotative, fierastrăului oscilant, dălților gradate), fie cu instrumentar piezochirurgical ultramodern (osteotomul conic).

  • Intițial, creasta alveolară cu probleme, care a devenit prea îngustă ca urmare a atrofiei este despicată electric sau manual, longitudinal, ținând cont de poziționarea implantului.
  • Apoi se introduce implantul dentar. După inserarea implanturilor în cavitatea creata, golurile ramase intre implanturi pot fi umplute cu grefa osoasa, os autolog sau material de augmentare osoasa, acoperit cu membrane resorbabilă.
  • Implanturile sunt inserate în osul existent și fixate cu membrane din colagen. Grefele se pot proteja cu ajutorul membranelor barieră resorbabile, grefei de țesut conjunctiv autogen sau matricei dermice acelulare.
  • După inserarea implantului, medicul chirurg face o sutură, urmând ca după vindecarea de 4 până la 6 luni, în funcție de osul de sprijin existent în spațiul de implant, se observă implantul vindecat.

Chirurgie clasică sau piezochirurgie?

Pentru a ajuta la modificarea lățimii unei creste alveolare pot fi utilizate mai multe tehnici:

  • regenerarea osoasă ghidată (ROG)
  • grefarea cu bloc osos
  • osteogeneza prin despicarea crestei.

Tehnica originală de lățire a crestei pentru acele creste defectuoase prezintă un risc crescut de fractură a tablei vestibulare, fiind modificată prin eliminarea inciziilor intraosoase verticale și incorporarea simultană a regenerarii osoase ghidate.

Îmbunătățirile aduse tehnicii clasice ajută la diminuarea complicațiilor asociate cu tehnica originală, datorate inciziilor osoase verticale. Tehnica modificată combină proceduri ROG cu inserarea implantului pentru a preveni pierderea țesutului vestibular dur în timpul vindecării.

Deși acest tip de procedură, despicarea crestei edentate sau bone splitting, poate fi efectuată prin tehnici clasice, cu instrumente chirurgicale convenționale, este de preferat soluția piezochirurgiei. Aceasta din urmă permite efectuarea de incizii osoase într-o manieră care protejează oasele. Metoda piezochirurgicală este percepută ca fiind mai blândă pentru pacient, pentru că astfel se poate evita lovirea puternică a maxilarului pacienților.

Care sunt avantajele procedurii de bone splitting?

  • Reconstrucția osoasă ghidată se efectuează odată cu inserarea implantului;
  • Lipsa necesității de material genetic al pacientului pentru reconstrucție;
  • O bună stabilitate a spațiului de implant;
  • Un proces de vindecare mai scurt pentru a ajunge la rezultatul final;
  • Reducerea duratei totale la jumătate față de procesul clasic de implantare, deoarece plasarea implantului se face simultan, iar încărcarea implantului cu coroana definitivă se poate efectua în decurs 3-6 luni.

Care sunt contraindicațiile pentru tehnica de bone splitting?

Această tehnică nu se recomandă, în general:

  • pacienților cu boală parodontală și alte boli ale gingiilor
  • persoanelor cu boli sistemice
  • celor cu un grad ridicat de atrofie a crestei maxilarului posterior
  • pacienților cu sinuzită activă
  • celor aflați sub tratament cu bifosfonați
  • cei care poartă un stimulator cardiac, deoarece în cazul procedurii de piezochirurgie, vibrațiile cu ultrasunete pot provoca complicații sistemice.

Cazurile mai dificile sunt examinate prin scanare la computer tomograf (CT).

Tehnicile moderne de despicare a crestei edentate sau bone splitting, care se bazează pe piezochirurgie, asigură cantitatea și calitatea osului din zona alveolară. Astfel, se garantează siguranța și stabilitatea implantului. Această procedură permite în plus inserția simultană a implantului, ceea ce scade durata totală de implantare cu peste 50%, față de varianta clasică.

Ce reprezintă grefarea onlay?

Aceasta reprezintă un tip de grefare efectuată în afara maxilarului și este utilizată pentru a trata zone rigide sau osoase ale maxilarului, care au început să se micșoreze sau să se absoarbă . Dacă osul maxilar, pe care urmează să se insereze un implant, a început să se micșoreze trebuie utilizată grefarea osoasă pentru a-i crește volumul, anterior implantării.

Care este procedura de grefare onlay?

  • Se preia os dintr-o zonă a corpului, ca bărbia sau șoldul
  • Se inserează în osul maxilar pentru a umple zona, noul os fiind inserat direct deasupra maxilarului.

Ce reprezintă osteogeneza prin distragere?

Această tehnică presupune realizarea unei serii de incizii în maxilarul pacientului, pentru a diviza o secțiune de os de restul maxilarului și a ajuta la formarea de os nou, în mod natural.

Separarea osului reprezintă partea  de distragere și formarea de os nou este numită osteogeneză.

Această tehnică inovatoare a fost inițial dezvoltată pentru a prelungi oasele de la picioare ale pacienților care sunt anormal de scurți de statură.

Cum se realizează tehnica de osteogeneză prin distragere?

  • Cu ajutorul unui dispozitiv de titan, cu șuruburi sau ace se păstrează această secțiune în afara restului maxilarului.
  • Acest spațiu este lărgit pe parcursul timpului prin desfacerea dispozitivului, care va duce la o distanțare între piese, pentru a umple cu os nou.

Recomandări

Așadar, datorită tehnicilor moderne, implanturile pot fi mai aproape de dantura voastră, pentru ca în final să zâmbiți fericiți. Totuși, este necesar să înțelegeți că dintele lipsă duce la pierderea cantității de os de pe maxilar, fapt ce duce la necesitatea adăugării de os sau a implicarea procedurilor care să asigure osteogeneza zonei. Preveniți pierderea danturii prin vizitele regulate la cabinetul nostru și veți putea uita de complexe.

Nu mai amânați să aveți un zâmbet sănătos și frumos! Cabinet stomatologic din sectorul 5, situat pe strada Malcoci, nr. 2, bloc 36, sc. B, parter, ap. 59, este aici să vă ofere cele mai bune servicii dentare. Indiferent dacă locuiți în Bragadiru, Magurele, Jilava, zona Confort Urban Residence, Dream Residence, Ideal Residence, Calea Rahovei, Sebastian sau Petre Ispirescu, 13 Septembrie, acest cabinet este aproape de dvs. Nu ezitați să ne contactați pentru a programa o consultație și să aveți zâmbetul dorit!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top