Candidoza bucală (orală): ce este, metode de tratament, cauze și simptome

Candida bucală este una din cele mai întâlnite afecțiuni. Deși apariția ei poate fi dată de o igienă necorespunzătoare, fie de contactul cu persoanele infectate, fungul care determina apariția ei se regăsește și în mod natural, în organism, în stare latentă.

Ea face parte dintr-un grup larg de afecțiuni și îi poate afecta îndeosebi pe cei care au un sistem imunitar precoce, fiind predispuși totodată la multiple afecțiuni grave.

Așadar, cunoașterea acestei afecțiuni, a dezvoltării și a modului de răspândire, ne poate ajuta să stabilim cea mai eficienta schema tratament candida.

Ce este candidoza bucală (orală)?

Candidoza orală sau bucală este dată de fungul Candida Albicans, aceeași bacterie care duce la dezvoltarea candidei vaginale. De asemenea, candida se poate dezvolta inclusiv la suprafața pielii, iar afecțiunea vizează persoanele de toate vârstele.

candidoza
Sursa Foto: Sabka Dentist

Fungul răspunzător de apariția candidei poate fi de mai multe tipuri, pe lângă cel mai frecvent denumit Candida Albicans, cunoscându-se în prezent peste 200 tulpini de candida. Așadar, vezi candida bucala poze iar dacă recunoști o parte sau toate simptomele, programează-te cât mai curând la medic, pentru a atenua neplăcerile și a evita complicațiile. O schema regulată de analize și un stil de viață atent poate contribui la prevenția apariției acestei afecțiuni și agravarea acesteia.

Care sunt simptomele candidozei bucale?

Simptomele candidozei orale sunt în mare aceleași, la toți cei care se confruntă cu această patologie. Amintim în cele ce urmează care sunt cele mai întâlnite simptome pe care să le ai în vedere.

Printre simptomele candidei bucale se regăsesc:

  • Pete sau suprafața albă a limbii;
  • Lipsa gustului;
  • Senzație de durere, mâncărime și/sau arsură;
  • Sângerare la atingerea sau scărpinarea unor mici leziuni;
  • Roșeață în colțul gurii sau afte.
durere 2

Simptomele candidozei bucale la copii

Copiii care dezvoltă candida bucală vor prezenta următoarele simptome tipice pentru candidoza bucală copii:

  • Pete albe sau gălbui pe suprafața limbii ce pot sângera atunci când există încercarea de a le curăța;
  • Înroșirea pielii din zona intimă și/sau disconfort la urinare;
  • Dispoziție generală proastă asociată cu refuzul de a se alimenta.
dental55 1 1024x678 1

Candidoza orală (bucală) la femeile însărcinate

Putem vorbi de o serie de simptome și atunci când vine vorba de candidoza bucală la gravide unde, femeile însărcinate au șanse ridicate de a dezvolta această afecțiune datorită schimbărilor prin care trece corpul în această perioadă și a estrogenului ridicat. Simptomele includ pe lângă patologia clasică și apariția petelor albe în gură, roșeață, dureri dentare sau locale, leziuni bucale, gust neplăcut și probleme de deglutiție, până la dureri stomacale. Candida bucală este deseori asociată la femeile însărcinate cu cea vaginală la care pot experimenta senzația de mâncărime, durere și usturime la urinare, respectiv secreție vâscoasă de culoare albă. Ea poate fi inclusiv transmisă la sugari și viceversa.

Câte tipuri de candidoza bucală (orală) există?

Așa cum afecțiunea denumită candida se poate datora mai multor tipuri de fungi, ea poate prezenta în același timp mai multe forme și se poate clasifica în mai multe tipuri, în funcție de zona afectată precum:

  • Candidoza orală – aflată exclusiv la nivelul gurii și al feței (precum limba, gingiile și obrajii);
  • Candidoza esofagiană – care derivă din agravarea candidozei orale, a infecției cu virusul HPV etc.
  • Candidoza gastrică – apărută ca urmare a agravării celor două forme prezentate anterior sau prin administrarea curentă de antibiotice ce produc slăbirea sistemului imunitar.

Candidoza bucală ușoară

Instalarea candidozei se face într-o formă ușoară în care simptomele sunt greu de remarcat. Se pot instala însă, petele, senzațiile orale de disconfort și/sau gust neplăcut, iar soluțiile locale vor fi extrem de eficiente. Disconfortul poate fi resimțit însă și în zona intimă, cu atât mai frecvent și mai intens, cu atât într-o formă mai gravă.

Candidoza bucală severă

Formele severe de candida în care simptomele evoluează și afectează inclusiv stilul de viață, până la afectarea și a celorlalte organe (precum esofagul sau faringele) necesita tratament candida bucala cu antibiotice și antifungice atât local, cât și oral. Agravarea și răspândirea candidei în organism poate duce inclusiv la deces. Printre simptome se pot afla șifebra sau durerile de cap.

Candidoza orală persistentă/recurentă

Candidoza orală persistentă care nu este tratată la scurt timp de la începerea unui tratament sau cea recurentă, care apare frecvent asupra organismului, determină lipsa unei igiene riguroase, a unor disfuncții în organism ce trebuie ameliorate, nerespectarea tratamentului sau rezistența fungilor la medicația oferită. În aceste cazuri este indicată realizarea unei antibiograme pentru o schemă de tratament mai eficientă.

Cum știi că ai candidoza orală: diagnostic

Cunoscând candidoza bucală simptome și tratament poți stabili cu ușurință momentul în care aceasta se instalează și să stabilești un diagnostic temporar și un tratament. Însă, trebuie precizat faptul că unele simptome pot părea similare și că anumite tratamente vor avea efect întârziat sau vor fi ineficiente în combaterea anumitor specii de candidă, cu riscul de a sensibiliza organismul.

Cand trebuie să mergi la medic

În cazul în care ești însărcinată, prezinți o imunitate scăzută sau suferi de afecțiuni precum diabet, hepatită, HPV etc. sau ai remarcat apariția simptomelor recurent, într-o formă vizibilă care-ți afectează pe deplin stilul de viață, chiar dacă vrei candida bucală tratament rapid, vizita la medic este obligatorie. În baza unor analize de specialitate se poate determina cu precizie gravitatea afecțiuni, precum și cel mai eficient tratament.

Candidoza bucală (orală)
Candidoza bucală (orală)

Candidoza bucală: cauze

Cunoașterea factorilor determinanți sau lipsurile ce favorizează agravarea formelor de candidă pot contribui la combaterea candidei pe termen lung. Așadar, medicul îți va solicita istoricul și îți va pune o serie de întrebări esențiale la care trebuie să răspunzi corect, fără ezitare.  

În lista celor mai frecvente candidoză bucală cauze se regăsesc:

  • Dezechilibrele și terapiile hormonale;
  • Administrarea de antibiotice;
  • Dezechilibrul la nivelul florei bacteriene;
  • Igiena necorespunzătoare;
  • Contactul cu persoanele infectate (contact sexual, alăptare, sărut, atingerea obiectelor infectate).

Factori de risc în situația candidozei orale

Există totodată numeroși factori ce pot duce la agravarea candidozei și la reapariția acesteia precum:

  • Sistemul imunitar slăbit;
  • Prezența unor afecțiuni în organism care afectează flora bacteriană ca: virusul HPV, diabetul;
  • Medicamentația luată după ureche sau pe termen lung;
  • Sarcina;
  • Igiena precară ca: utilizarea unor produse de igienă nepotrivite, utilizarea unor articole vestimentare sau intime strâmte/sintetice, folosirea de absorbante ți tampoane și/sau nerespectarea frecvenței de înlocuire a acestora etc.

Candidoza orală netratată: complicații

Netratată, candidoza poate surveni o serie de complicații, recidive recurente, precum și să afecteze inclusiv numeroase organe prin afectarea funcțiilor de bază, ducând inclusiv la probleme respiratorii sau la o circulație necorespunzătoare a sângelui, respectiv la probleme cardiace, având drept rezultat inclusiv decesul.

Cum se tratează candidoza bucală (orală)?

Candidoza bucală poate fi tratată cu succes printr-un stil de viață atent, prin candidoză bucală tratament naturist ce poate fi utilizat în cazul formelor ușoare sau în același timp cu tratamentul recomandat de specialist, pentru o eficiență mai sporită.

Tratamentul medicamentos

Cea mai întâlnită formă de candida bucală tratament este cea sub forma unor soluții locale și prin administrarea de pastile candida bucală, pe bază de clotrimazol, ketoconazol etc. Cele două forme de tratament candidoză bucală adulți necesită a fi stabilite de medic, în funcție de tipul și cauza candidozei, dar și de evoluția acesteia.

Tratamentul ambulatoriu

În cazul unor forme severe, la gravide sau atunci când candida ajunge să afecteze organele vitale se vor administra antifungice candida bucală sub formă de perfuzii și medicamente, pentru o mai bună absorbție la nivelul organismului.  

Sfaturi și recomandări pentru reducerea disconfortului cauzat de candida bucală

Pentru a diminua disconfortul cauzat de candida orală este recomandat să adopți un stil de viață sănătos, o alimentație bogată în vitamine ce susțin sistemul imunitar, consum de lichide reci și moi, să utilizezi antibiotice doar la recomandarea medicului, împreună cu probiotice, precum și să menții o igienă corespunzătoare cu soluții alcaline.

Adjuvant, poți utiliza terapii naturiste precum candida bucală tratament cu bicarbonat (clătiri periodice), clătiri cu ceai de gălbenele sau violet de gențiana.

ceai 1024x711 1

Întrebări și răspunsuri

Chiar dacă ai luat la cunoștință toți factorii care determină apariția și disconfortul la instalarea candidei orale, există și o serie de întrebări frecvent întânite ce vizează alimentația, modalitățile de prevenție sau modul de transmisie, la care-ți oferim un răspuns în cele ce urmează.

Ce ai voie să mănânci când ai candida orală

Alimentația este foarte importantă în tratarea candidei. Ciocolata și zahărul, în general, sunt alimentele favorite pentru dezvoltarea candidei. Însă, printre alimentele ce ai voie să mânânci când ai candida bucală vei putea regăsi iaurtul, lapte bătut, alimentele bogate în vitamina C.

Cum prevenim candidoza bucală?

Candidoza poate fi prevenită cu ușurință printr-o igienă orală și o igienă riguroasă a întregului organism, determinarea afecțiunilor existente în organism și tratarea acestora, utilizarea de probiotice și substanțe ce întăresc sistemul imunitar, lipsa contactului sexual cu parteneri multipli etc.

Candidoza bucală este transmisibilă?

Din păcate, chiar și candidoza bucală se transmite, la fel ca și celelalte tipuri și forme de candidoză. Astfel, dacă împarți mediul de viață cu alte persoane sau dispui de un partener cu care ai luat contact pe durata infectării și a dezvoltării fungice, e recomandat ca și acesta să realizeze tratament candidoză bucală bărbați pentru a preveni recurența.

gingivita 2

Cine se poate confrunta cu candidoza bucală?

Candidoza bucală poate apărea la orice vîrstă, respectiv la sugari (prin infecția transmisă de către mamă), copii, adolescenți, dar și adulți, indiferent de sex. Simptomele variază de la persoană la persoană.

Candidoza bucală doare?

Atunci când este într-o formă ușoară, candidoza orală nu provoacă neplăceri majore în afara unor simptome ce pot fi observate local, cu ochiul liber (precum petele de la suprafața limbii). Când aceasta se transformă într-o formă cronică, pot apărea și durerile la nivelul gurii și inclusiv al unor organe interne, datorită dezvoltării fungice alerte.

Candidoza bucală este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni la nivel mondial. Totuși, dacă ai remarcat simptomele sau ai fost diagnosticat cu această afecțiune, ar trebui să-ți păstrezi calmul și să te adresezi cât mai repede medicului, pentru un tratament adecvat. Corelat cu un stil de viață sănătos și o igienă riguroasă, agravarea și recurența candidei orale poate fi prevenită cu succes.

Scroll to Top